ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Απρίλη 2024 - Κυριακή 28 Απρίλη 2024
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Μεγαλώνει καθημερινά ο κίνδυνος επέκτασης του πολέμου
  • Νέα στρατιωτικά πακέτα από ΗΠΑ - Βρετανία ρίχνουν κι άλλο «λάδι στη φωτιά»
  • Πολωνία και Λευκορωσία μπαίνουν στο «κάδρο» επικίνδυνων σχεδίων κλιμάκωσης

Οι ΗΠΑ έχουν στείλει ήδη στο Κίεβο πυραύλους με βεληνεκές ως 300 χλμ.
Οι ΗΠΑ έχουν στείλει ήδη στο Κίεβο πυραύλους με βεληνεκές ως 300 χλμ.
Με την ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία να μαίνεται και τον ανταγωνισμό για τον συσχετισμό δυνάμεων στην Ανατολική Ευρώπη, στη Βαλτική και τη Μαύρη Θάλασσα να κλιμακώνεται, μεγαλώνει καθημερινά ο κίνδυνος επέκτασης του πολέμου.

Με φόντο την έγκριση του νέου στρατιωτικού πακέτου - μαμούθ στην Ουάσιγκτον για τη χρηματοδότηση μεταξύ άλλων της σύγκρουσης στην Ουκρανία, αλλά και το στρατιωτικό πακέτο που ανακοίνωσε η Βρετανία, επανέρχονται οι εκατέρωθεν πυρηνικές απειλές και κλιμακώνεται παραπέρα η ένταση μεταξύ των δύο ιμπεριαλιστικών στρατοπέδων που συγκρούονται στην Ουκρανία.

Μετά από μήνες που το μπλόκαραν οι Ρεπουμπλικάνοι, η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ενέκρινε το νέο τεράστιο στρατιωτικό πακέτο για την Ουκρανία και την Ανατολική Ευρώπη, ύψους σχεδόν 61 δισ. δολαρίων.

Από αυτά, περίπου 48 δισ. δολάρια θα πάνε στο Πεντάγωνο για τη χρηματοδότηση του στρατιωτικού εξοπλισμού των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, την αναπλήρωση όπλων και την πληρωμή για στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ευρώπη. Αναλυτικότερα, 23,2 δισ. δολάρια θα διατεθούν για την αναπλήρωση των αποθεμάτων όπλων και εξοπλισμού της Ουκρανίας και 13,8 δισ. για την αγορά νέων όπλων. Τέλος, 11,3 δισ. δολάρια θα χρηματοδοτήσουν τα αμερικανικά στρατεύματα στην Ευρώπη.

Το νομοσχέδιο επιτρέπει επίσης στο Πεντάγωνο να στείλει στο Κίεβο όπλα αξίας έως και 7,8 δισ. από τα υπάρχοντα αμερικανικά στρατιωτικά αποθέματα, τα οποία στη συνέχεια θα αντικατασταθούν από την πρόσθετη χρηματοδότηση που περιλαμβάνεται στο πακέτο.

Πυραύλους βεληνεκούς έως 300 χλμ. έστειλαν οι ΗΠΑ

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έστειλε μέσα στον μήνα πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς ATACMS στις ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις με βεληνεκές έως και 300 χλμ., με την Ουάσιγκτον να «ελπίζει» ότι αυτό θα ενθαρρύνει τη Γερμανία να στείλει τους πυραύλους μεγάλης εμβέλειας «Taurus».

«Καθοριστικός παράγοντας» για την απόφαση του Λευκού Οίκου, σύμφωνα με αξιωματούχο, ήταν ότι οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν στην Ουκρανία βαλλιστικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς από τη Βόρεια Κορέα.

«Οι ΗΠΑ εμπλέκονται άμεσα σε αυτήν τη σύγκρουση. Ακολουθούν τον δρόμο της αύξησης της επιχειρησιακής εμβέλειας των οπλικών συστημάτων που προμηθεύουν», σχολίασε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ.

Γαλλία και Βρετανία έχουν ήδη εφοδιάσει τις δυνάμεις του Κιέβου με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς (τους γαλλο-βρετανικούς πυραύλους SCALP-EG / Storm Shadow), ικανούς να πλήττουν στόχους σε απόσταση περίπου 250 χλμ.

Πάντως, η κυβέρνηση Μπάιντεν φέρεται να είναι δύσπιστη για το αν μπορεί η Ουκρανία να κερδίσει τον πόλεμο, καθώς «η δυναμική του πεδίου της μάχης έχει αλλάξει πολύ τους τελευταίους μήνες και εξαιτίας ελλείψεων σε πυρομαχικά και όπλα για τις ουκρανικές δυνάμεις», σύμφωνα με όσα γράφει το «Politico», επικαλούμενο υψηλόβαθμους αξιωματούχους.

«Η Ρωσία διατηρεί πλεονέκτημα ανθρώπινου δυναμικού και όπλων και θα χρειάζονταν πολλά για να αντιστραφούν μήνες και χρόνια εδαφικών απωλειών», επισημαίνεται. Επιπλέον, «οι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν ερωτήματα σχετικά με τις τακτικές και τις προτεραιότητες της ίδιας της Ουκρανίας».

Στο μεταξύ, Κίεβο και Ουάσιγκτον βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για διμερή «συμφωνία ασφαλείας».

Οι «δυτικές» χώρες «ισορροπούν στο χείλος μιας άμεσης στρατιωτικής αντιπαράθεσης μεταξύ πυρηνικών δυνάμεων», «προειδοποίησε» τη Δευτέρα ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ.

«Αυξάνει το επίπεδο της πυρηνικής απειλής» το γεγονός ότι οι τρεις «δυτικές» πυρηνικές δυνάμεις «είναι από τους βασικούς χορηγούς του καθεστώτος του Κιέβου και τους κύριους εμπνευστές διαφόρων εμπρηστικών κινήσεων», πρόσθεσε.

Μεγάλο στρατιωτικό πακέτο και από τη Βρετανία

«Το μεγαλύτερο ενιαίο πακέτο εξοπλισμού από το Ηνωμένο Βασίλειο» για την «αποτροπή της Ρωσίας σε αέρα, ξηρά και θάλασσα», προανήγγειλε την περασμένη βδομάδα η κυβέρνηση της χώρας, με αφορμή και την επίσκεψη του πρωθυπουργού, Ρ. Σούνακ, στη Βαρσοβία και στη συνέχεια στο Βερολίνο.

Η Βρετανία σχεδιάζει να δώσει «ζωτικής σημασίας» εξοπλισμό στο Κίεβο: 400 στρατιωτικά οχήματα, περισσότερους από 1.600 πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς «Storm Shadow» κ.ά., 4 εκατ. τεμάχια πυρομαχικών, 60 σκάφη και επιπλέον 500 εκατ. λίρες σε στρατιωτική χρηματοδότηση, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό σε 3 δισ. λίρες το οικονομικό έτος 2024.

Η πρόσθετη χρηματοδότηση των 500 εκατ. λιρών από τα αποθέματα του υπουργείου Οικονομικών θα χρησιμοποιηθεί για την παράδοση πυρομαχικών, αεροπορικής άμυνας και drones, καθώς και για τεχνική υποστήριξη στο μέτωπο.

Η Βρετανία έχει δεσμεύσει από τον Φλεβάρη του 2022 μέχρι σήμερα σχεδόν 12 δισ. λίρες για την Ουκρανία, από τα οποία τα 7,1 δισ. προορίζονται για στρατιωτική βοήθεια.

Ο Σούνακ συζήτησε με τον Πολωνό πρωθυπουργό την ενίσχυση των δεσμών Βρετανίας - Πολωνίας στον τομέα της Αμυνας και Ασφάλειας, όπως η ανάπτυξη μιας μοίρας «Typhoon» της βρετανικής Πολεμικής Αεροπορίας για περιπολίες του ΝΑΤΟ πάνω από την Πολωνία το επόμενο έτος.

Επιπλέον, ο Βρετανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα αυξηθούν οι στρατιωτικές δαπάνες στο 2,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2030.

Νέο στρατιωτικό δόγμα υιοθέτησε η Λευκορωσία

Ενδεικτική της κλιμάκωσης είναι και η συζήτηση που έχει ανοίξει στην Πολωνία για να «φιλοξενήσει» αμερικανικά πυρηνικά, «απαντώντας» στην ανάπτυξη ρωσικών πυρηνικών στη Λευκορωσία, όπου εγκρίθηκε την περασμένη βδομάδα νέο στρατιωτικό δόγμα, το οποίο ορίζει την ανάπτυξη ρωσικών πυρηνικών όπλων ως μέσο στρατηγικής αποτροπής. Επιπλέον εγκρίθηκε μια νέα Αντίληψη Εθνικής Ασφάλειας, προσαρμοσμένη στην «αλλαγή της κατάστασης στον κόσμο».

Το λευκορωσικό στρατιωτικό δόγμα επισημαίνει «τις φιλοδοξίες της Πολωνίας να αναδειχθεί σε περιφερειακό ηγέτη και τη συγκρουσιακή πολιτική των χωρών της Βαλτικής» ως τα βασικά κίνητρα για την ανάμειξή τους «στις εσωτερικές υποθέσεις της Λευκορωσίας», με στόχο την «υποκίνηση εσωτερικής σύγκρουσης».

Την Πέμπτη, η Υπηρεσία Ασφαλείας της Λευκορωσίας ισχυρίστηκε ότι απέτρεψε επίθεση από drones που εξαπολύθηκαν από τη Λιθουανία και είχαν στόχο το Μινσκ, κάτι που διέψευσε ο στρατός της Λιθουανίας.

Οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας υποδεικνύουν ότι στόχος της «Δύσης» είναι μεταξύ άλλων η «υποκίνηση βίαιης κατάληψης από παράνομες ένοπλες ομάδες» που εκπαιδεύονται στην Πολωνία, στην Ουκρανία και τη «Δύση».

Ο Λευκορώσος ηγέτης, Αλ. Λουκασένκο, ισχυρίστηκε ότι η «φιλοδυτική» αντιπολίτευση σχεδιάζει να καταλάβει περιοχή στη δυτική Λευκορωσία, το Κόμπριν, και «να απευθυνθούν στο ΝΑΤΟ για να αναπτύξει στρατεύματα».

Επισήμανε τον «υψηλό κίνδυνο επεισοδίου κατά μήκος των συνόρων με την Ουκρανία», κατηγορώντας την Ουάσιγκτον ότι θα προσπαθήσει «να σύρει με κάθε τρόπο τη χώρα μας στη σύγκρουση».


ΕΠΑΦΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΗΠΑ - ΚΙΝΑΣ
«Αποκλίνουσες απόψεις», «αρνητικά στοιχεία» και «δυσκολίες κάθε είδους»

Χαρακτηριστικές οι δηλώσεις στη διάρκεια των συναντήσεων που είχε στο Πεκίνο ο Αμερικανός ΥΠΕΞ

Τον Μπλίνκεν υποδέχτηκε και ο Πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ

Copyright 2024 The Associated

Τον Μπλίνκεν υποδέχτηκε και ο Πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ
Τις σοβαρές αντιθέσεις που εντείνονται ανάμεσα σε Κίνα και ΗΠΑ αναγνώρισαν ρητά οι δύο πλευρές, στο πλαίσιο των επίσημων επαφών που είχε στην ασιατική χώρα ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Αντ. Μπλίνκεν, ο οποίος την Παρασκευή ολοκλήρωσε τριήμερη επίσκεψη εκεί.

Είναι χαρακτηριστικό εξάλλου ότι μόλις λίγες μέρες πριν από την άφιξη του Μπλίνκεν στην Κίνα, το αμερικανικό Κογκρέσο ενέκρινε ένα νέο πακέτο 8,1 δισ. δολαρίων για την περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, στο οποίο περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων επιπλέον στρατιωτική στήριξη στην Ταϊβάν, εντείνοντας την αντιπαράθεση σε μία από τις «κόκκινες γραμμές» του Πεκίνου...

Πριν από τη συνάντηση με τον Κινέζο ομόλογό του, Γουάνγκ Γι, ο Μπλίνκεν είπε ότι θα είναι «πολύ σαφής, πολύ άμεσος» και ότι ελπίζει να εξασφαλίσει «πρόοδο σε ζητήματα για τα οποία συμφωνούν οι Πρόεδροί μας». Πρόσθεσε ότι οι δύο χώρες πρέπει επίσης να είναι «όσο πιο σαφείς είναι δυνατόν σε πεδία στα οποία έχουμε αποκλίνουσες απόψεις, τουλάχιστον για να αποφευχθούν παρεξηγήσεις και λαθεμένοι υπολογισμοί», επικαλούμενος την «ευθύνη που μοιραζόμαστε όχι μόνο για τους λαούς μας αλλά επίσης για τους λαούς όλου του κόσμου».

Από τη δική του πλευρά, ο Γουάνγκ Γι ανέφερε μεν ότι η σχέση των δύο πλευρών «αρχίζει να σταθεροποιείται», αλλά έσπευσε να προσθέσει ότι σε αυτή «αναπτύσσονται αρνητικά στοιχεία», όπως και ότι «είναι αντιμέτωπη με δυσκολίες κάθε είδους».

Με φόντο τις κυρώσεις κατά της Κίνας από τις ΗΠΑ και συμμάχους τους, όπως και την εντεινόμενη παρέμβαση των ΗΠΑ στον Ινδο-Ειρηνικό απέναντι στο Πεκίνο, ο Γουάνγκ Γι ανέφερε ότι «τα νόμιμα δικαιώματα της Κίνας ως προς την ανάπτυξή της υφίστανται άδικες πιέσεις και θεμελιώδη δικαιώματά μας τίθενται από αμφισβήτηση». Ακόμα, υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ «δεν πρέπει να αναμειγνύονται στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας, να καταστείλουν την ανάπτυξη της Κίνας και να περνούν τις κόκκινες γραμμές όσον αφορά την κυριαρχία, την ασφάλεια και τα αναπτυξιακά συμφέροντά της» - αναφορά που παραπέμπει στην αντιπαράθεση γύρω από τα θέματα της Ταϊβάν, της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας κ.ά.

Αναρωτήθηκε δε αν η διμερής σχέση «θα συνεχίσει να κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, αυτή της σταθερότητας, ή θα επιστρέψει σε καθοδική πορεία», χαρακτηρίζοντας το ερώτημα αυτό μείζον, «που τίθεται στις χώρες μας και δοκιμάζει την ειλικρίνεια και τις δυνατότητές μας».

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ συναντήθηκε και με τον Πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος - σύμφωνα με τις πρώτες ανταποκρίσεις του κινεζικού πρακτορείου ειδήσεων «Σινχουά» - εξέφρασε τη χαρά της χώρας του επειδή βλέπει στις ΗΠΑ μια χώρα «σίγουρη, ανοιχτή, ευημερούσα και ακμάζουσα» και αντίστοιχα προσδοκά οι ΗΠΑ επίσης να δουν την ανάπτυξη της Κίνας με θετικό πρίσμα. Ο Σι ανέφερε ακόμα ότι οι δύο χώρες πρέπει «να είναι εταίροι, όχι αντίπαλοι», αν και «πολλά προβλήματα μένουν ακόμη να επιλυθούν και επιπρόσθετες προσπάθειες είναι ακόμη δυνατές». Εμφανίστηκε δε να προτείνει την αρχή της «ωφέλιμης για όλους συνεργασίας».

Σημειωτέον, στις επαφές του Μπλίνκεν, όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ, συζητήθηκαν επίσης «ανησυχίες που αφορούν την υποστήριξη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στη βιομηχανική βάση της ρωσικής άμυνας». Η κυβέρνηση Μπάιντεν τις τελευταίες βδομάδες καταγγέλλει σταθερά την Κίνα ότι προμηθεύει τη Ρωσία με προϊόντα τεχνολογίας και πρώτες ύλες που αξιοποιούνται για την ενίσχυση των στρατιωτικών δυνάμεών της στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Στο μεταξύ, ανακοινώθηκε ότι τις επόμενες βδομάδες οι δύο χώρες θα κάνουν «τις πρώτες συνομιλίες για την τεχνητή νοημοσύνη».

  • Σε μια παράλληλη εξέλιξη, μετά τις συλλήψεις που έγιναν στη Γερμανία για κατασκοπεία υπέρ της Κίνας, το κινεζικό ΥΠΕΞ κάλεσε το Βερολίνο να παραμείνει σε εγρήγορση εναντίον προσπαθειών να υπονομευθούν οι διμερείς σχέσεις. Ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Γ. Ουενμπίν, υποστήριξε ότι «η λεγόμενη υπόθεση κινεζικής κατασκοπείας είναι ξεκάθαρη επινόηση» και σημείωσε ότι το Πεκίνο προχώρησε ήδη σε «αυστηρές ενέργειες έναντι της γερμανικής πλευράς σχετικά με τις αβάσιμες κατηγορίες της Γερμανίας».


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ