Σάββατο 27 Απρίλη 2024 - Κυριακή 28 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 46
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΑΦΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΗΠΑ - ΚΙΝΑΣ
«Αποκλίνουσες απόψεις», «αρνητικά στοιχεία» και «δυσκολίες κάθε είδους»

Χαρακτηριστικές οι δηλώσεις στη διάρκεια των συναντήσεων που είχε στο Πεκίνο ο Αμερικανός ΥΠΕΞ

Τον Μπλίνκεν υποδέχτηκε και ο Πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ

Copyright 2024 The Associated

Τον Μπλίνκεν υποδέχτηκε και ο Πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ
Τις σοβαρές αντιθέσεις που εντείνονται ανάμεσα σε Κίνα και ΗΠΑ αναγνώρισαν ρητά οι δύο πλευρές, στο πλαίσιο των επίσημων επαφών που είχε στην ασιατική χώρα ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Αντ. Μπλίνκεν, ο οποίος την Παρασκευή ολοκλήρωσε τριήμερη επίσκεψη εκεί.

Είναι χαρακτηριστικό εξάλλου ότι μόλις λίγες μέρες πριν από την άφιξη του Μπλίνκεν στην Κίνα, το αμερικανικό Κογκρέσο ενέκρινε ένα νέο πακέτο 8,1 δισ. δολαρίων για την περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, στο οποίο περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων επιπλέον στρατιωτική στήριξη στην Ταϊβάν, εντείνοντας την αντιπαράθεση σε μία από τις «κόκκινες γραμμές» του Πεκίνου...

Πριν από τη συνάντηση με τον Κινέζο ομόλογό του, Γουάνγκ Γι, ο Μπλίνκεν είπε ότι θα είναι «πολύ σαφής, πολύ άμεσος» και ότι ελπίζει να εξασφαλίσει «πρόοδο σε ζητήματα για τα οποία συμφωνούν οι Πρόεδροί μας». Πρόσθεσε ότι οι δύο χώρες πρέπει επίσης να είναι «όσο πιο σαφείς είναι δυνατόν σε πεδία στα οποία έχουμε αποκλίνουσες απόψεις, τουλάχιστον για να αποφευχθούν παρεξηγήσεις και λαθεμένοι υπολογισμοί», επικαλούμενος την «ευθύνη που μοιραζόμαστε όχι μόνο για τους λαούς μας αλλά επίσης για τους λαούς όλου του κόσμου».

Από τη δική του πλευρά, ο Γουάνγκ Γι ανέφερε μεν ότι η σχέση των δύο πλευρών «αρχίζει να σταθεροποιείται», αλλά έσπευσε να προσθέσει ότι σε αυτή «αναπτύσσονται αρνητικά στοιχεία», όπως και ότι «είναι αντιμέτωπη με δυσκολίες κάθε είδους».

Με φόντο τις κυρώσεις κατά της Κίνας από τις ΗΠΑ και συμμάχους τους, όπως και την εντεινόμενη παρέμβαση των ΗΠΑ στον Ινδο-Ειρηνικό απέναντι στο Πεκίνο, ο Γουάνγκ Γι ανέφερε ότι «τα νόμιμα δικαιώματα της Κίνας ως προς την ανάπτυξή της υφίστανται άδικες πιέσεις και θεμελιώδη δικαιώματά μας τίθενται από αμφισβήτηση». Ακόμα, υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ «δεν πρέπει να αναμειγνύονται στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας, να καταστείλουν την ανάπτυξη της Κίνας και να περνούν τις κόκκινες γραμμές όσον αφορά την κυριαρχία, την ασφάλεια και τα αναπτυξιακά συμφέροντά της» - αναφορά που παραπέμπει στην αντιπαράθεση γύρω από τα θέματα της Ταϊβάν, της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας κ.ά.

Αναρωτήθηκε δε αν η διμερής σχέση «θα συνεχίσει να κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, αυτή της σταθερότητας, ή θα επιστρέψει σε καθοδική πορεία», χαρακτηρίζοντας το ερώτημα αυτό μείζον, «που τίθεται στις χώρες μας και δοκιμάζει την ειλικρίνεια και τις δυνατότητές μας».

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ συναντήθηκε και με τον Πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος - σύμφωνα με τις πρώτες ανταποκρίσεις του κινεζικού πρακτορείου ειδήσεων «Σινχουά» - εξέφρασε τη χαρά της χώρας του επειδή βλέπει στις ΗΠΑ μια χώρα «σίγουρη, ανοιχτή, ευημερούσα και ακμάζουσα» και αντίστοιχα προσδοκά οι ΗΠΑ επίσης να δουν την ανάπτυξη της Κίνας με θετικό πρίσμα. Ο Σι ανέφερε ακόμα ότι οι δύο χώρες πρέπει «να είναι εταίροι, όχι αντίπαλοι», αν και «πολλά προβλήματα μένουν ακόμη να επιλυθούν και επιπρόσθετες προσπάθειες είναι ακόμη δυνατές». Εμφανίστηκε δε να προτείνει την αρχή της «ωφέλιμης για όλους συνεργασίας».

Σημειωτέον, στις επαφές του Μπλίνκεν, όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ, συζητήθηκαν επίσης «ανησυχίες που αφορούν την υποστήριξη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στη βιομηχανική βάση της ρωσικής άμυνας». Η κυβέρνηση Μπάιντεν τις τελευταίες βδομάδες καταγγέλλει σταθερά την Κίνα ότι προμηθεύει τη Ρωσία με προϊόντα τεχνολογίας και πρώτες ύλες που αξιοποιούνται για την ενίσχυση των στρατιωτικών δυνάμεών της στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Στο μεταξύ, ανακοινώθηκε ότι τις επόμενες βδομάδες οι δύο χώρες θα κάνουν «τις πρώτες συνομιλίες για την τεχνητή νοημοσύνη».

  • Σε μια παράλληλη εξέλιξη, μετά τις συλλήψεις που έγιναν στη Γερμανία για κατασκοπεία υπέρ της Κίνας, το κινεζικό ΥΠΕΞ κάλεσε το Βερολίνο να παραμείνει σε εγρήγορση εναντίον προσπαθειών να υπονομευθούν οι διμερείς σχέσεις. Ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Γ. Ουενμπίν, υποστήριξε ότι «η λεγόμενη υπόθεση κινεζικής κατασκοπείας είναι ξεκάθαρη επινόηση» και σημείωσε ότι το Πεκίνο προχώρησε ήδη σε «αυστηρές ενέργειες έναντι της γερμανικής πλευράς σχετικά με τις αβάσιμες κατηγορίες της Γερμανίας».

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ