Σάββατο 27 Απρίλη 2024 - Κυριακή 28 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 47
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΥΜΠΑΝΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Κλιμάκωση των εχθροπραξιών στα σύνορα Ισραήλ - Λιβάνου

Σημαντική κλιμάκωση των εχθροπραξιών στα σύνορα Ισραήλ - Λιβάνου, αλλά και σε βάθος πολλών χιλιομέτρων εντός του Λιβάνου, καταγράφηκε αυτήν τη βδομάδα.

Ο στρατός και η Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ χτύπησαν - ειδικά από τα μέσα της βδομάδας και έπειτα - δεκάδες «στόχους» της Χεζμπολάχ, βομβαρδίζοντας κτίρια σε πόλεις και χωριά του νότιου και ανατολικού Λιβάνου σε απόσταση περίπου 67 χλμ. από την πρωτεύουσα Βηρυτό, και αυξάνοντας τα θύματα μεταξύ των αμάχων.

Ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Γ. Γκάλαντ ισχυρίστηκε μεσοβδόμαδα ότι μέσα σε 7 μήνες ο ισραηλινός στρατός έχει σκοτώσει το 50% των διοικητών της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο. Εκτόξευσε δε νέες απειλές για περαιτέρω κλιμάκωση των επιθέσεων, την ίδια ώρα που στο παρασκήνιο εντείνονται τα παζάρια για «διπλωματική λύση», με τη μεσολάβηση κυρίως των ΗΠΑ και της Γαλλίας.

Η Χεζμπολάχ, από την άλλη, πέρα από τη διάψευση των εν λόγω ισραηλινών ισχυρισμών, συνεχίζει το σφυροκόπημα θέσεων του ισραηλινού στρατού στο βόρειο Ισραήλ με ρουκέτες, οβίδες και drones, προκαλώντας την Πέμπτη τον θάνατο ενός Ισραηλινού Αραβα εργάτη.

Συνολικά οι συγκρούσεις μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ έχουν κοστίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 380 Λιβανέζους (εκ των οποίων οι 72 ήταν άμαχοι). Στο βόρειο Ισραήλ έχουν σκοτωθεί 11 στρατιώτες και 8 άμαχοι, με βάση τα στοιχεία του ισραηλινού στρατού.

Το ίδιο διάστημα ΗΠΑ, Βρετανία και Καναδάς συνεχίζουν να ασκούν πίεση στο Ιράν, ανακοινώνοντας νέο γύρο κυρώσεων σε ιρανικές εταιρείες και στρατιωτικούς που σχετίζονται με την παραγωγή βαλλιστικών πυραύλων και στρατιωτικών μη επανδρωμένων βομβαρδιστικών αεροσκαφών.

Σε αυτό το φόντο, ο Ρώσος υπουργός Αμυνας Σ. Σοϊγκού συνάντησε την Παρασκευή στη Μόσχα τον Ιρανό ομόλογό του, Γκαράι Αστιανί, και συμφώνησαν να διευρύνουν τη διμερή στρατιωτική και τεχνική συνεργασία.

Στην Υεμένη οι Χούθι συνέχισαν τις εκτοξεύσεις αντιπλοϊκών πυραύλων και drones σε εμπορικά πλοία «δυτικών» συμφερόντων, ενώ δυνάμεις των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της ΕΕ προχώρησαν σε αναχαιτίσεις επιθέσεων σε Ερυθρά Θάλασσα και Κόλπο του Αντεν.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ