ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Γενάρη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΕΛΛΑΔΑ
Φαύλος κύκλος οι αντιλαϊκοί εκβιασμοί και τα μέτρα

Φτιάχνουν κλίμα για βάθεμα των ανατροπών με το νέο μνημόνιο

Το δίπολο πιέσεις - μέτρα σε βάρος του λαού κυριαρχεί στις δηλώσεις αξιωματούχων της ΕΕ και της Ευρωζώνης, στη σύναξη των μεγαλοκαπιταλιστών, που διεξάγεται αυτές τις μέρες στο Νταβός. Σε δηλώσεις του, ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, επιβεβαιώνει ότι δεν έχει τέλος ο φαύλος κύκλος εκβιασμών - μέτρων - δανείων για να σωθεί η πλουτοκρατία, λέγοντας μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του ότι τα κράτη της Ευρωζώνης, ίσως χρειαστεί να αυξήσουν τα κονδύλια για το χρέος της Ελλάδας, ακόμα και με συμμετοχή των κρατών μελών στο κούρεμα του χρέους, «αν αποδειχθεί η ικανότητα της Ελλάδας να καταστήσει το χρέος της βιώσιμο και υπάρξει συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα».

Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή της ΕΚΤ στο κούρεμα, είπε ότι «είναι ανεξάρτητη και δεν είναι σωστό ο επικεφαλής του Eurogroup να δίνει δημόσια συμβουλές στους υπερασπιστές του νομίσματος». Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι η δανειοδότηση της Ευρωζώνης στην Ελλάδα, θα πρέπει να έχει μεγαλύτερη διάρκεια, πάνω από 10 χρόνια, δείχνοντας το βάθος της κρίσης και τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι αστοί να τη διαχειριστούν προς όφελός τους. Πρόσθεσε πάντως πως δε βλέπει ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Στο ίδιο πνεύμα των πιέσεων να προχωρήσουν με ταχύτερους ρυθμούς τα αντιλαϊκά μέτρα στην Ελλάδα και να τσακιστεί το κίνημα, ήταν και οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε, ο οποίος, μιλώντας στην εφημερίδα «Stuttgarter Zeitung», είπε ότι «ανακοινώσεις από την Ελλάδα έχουμε αρκετές. Τώρα όμως η κυβέρνηση πρέπει να πράξει». Ο ίδιος, απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός νέου προγράμματος δανειοδότησης της Ελλάδας, εάν προηγουμένως δεν υλοποιηθούν οι υπάρχουσες δεσμεύσεις, τα βάρβαρα δηλαδή μέτρα του προηγούμενου και του νέου μνημονίου.

«Η τρόικα, μόλις τη Δεύτερα, σε ενδιάμεση έκθεση, μας ενημέρωσε ότι η Ελλάδα δεν έχει υλοποιήσει τις συμφωνίες του Απριλίου του 2010. Εμείς όμως επιμένουμε ότι η Ελλάδα πρέπει να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις από το πρώτο πρόγραμμα στήριξης», είπε χαρακτηριστικά.

Αντεγκλήσεις για το «κούρεμα»

Σε ό,τι αφορά το PSI, παρέμβαση έκανε χτες ο διευθύνων σύμβουλος της «Deutsche Bank» Γ. Ακερμαν. Μιλώντας στο γερμανικό τηλεοπτικό κανάλι «n-tv», στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, είπε ότι η πρόταση του ιδιωτικού τομέα για το κούρεμα στα ελληνικά ομόλογα προβλέπει «ζημιά σχεδόν 70%» και προέβλεψε άμεσα λύση, καθώς «όλες οι πλευρές ενδιαφέρονται να αποτρέψουν μια ελληνική χρεοκοπία», που είναι ήδη πραγματικότητα για τη λαϊκή οικογένεια.

Από την πλευρά της, μιλώντας στο «Bloomberg», η Κρ. Λαγκάρντ, επικεφαλής του ΔΝΤ, είπε ότι ο βασικός στόχος των συνομιλιών της ελληνικής κυβέρνησης με τους ιδιώτες πιστωτές θα πρέπει να είναι το χρέος της Ελλάδας να υποχωρήσει στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020 και επισήμανε ότι δεν είναι ρόλος του ΔΝΤ να αποφασίσει το μέγεθος του κουρέματος. Σημείωσε ωστόσο, ότι η μείωση του χρέους θα πρέπει να είναι «σημαντική», προσθέτοντας με νόημα ότι «όλοι θα πρέπει να κάνουν αυτό που πρέπει», ζητώντας ξανά έμμεσα τη συμμετοχή και της ΕΚΤ στο κούρεμα.

Η ίδια, δείχνοντας τις ανησυχίες των αστών για την κατάσταση στην παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία, κάλεσε τις κυβερνήσεις της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ να σχεδιάσουν «ισχυρά» μεσοπρόθεσμα προγράμματα για να μειώσουν το χρέος τους. Εξέφρασε τέλος την πεποίθησή της ότι τις επόμενες βδομάδες οι συνομιλίες με τις κυβερνήσεις θα καταλήξουν σε ενίσχυση της δανειοδοτικής ικανότητας του ΔΝΤ κατά 500 δισ. δολάρια, στην οποία κατά πάσα πιθανότητα θα συμμετέχουν τελικά και οι ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών, Τ. Γκάιτνερ, αλλά μόνο σε περίπτωση που η Ευρώπη συνεισφέρει πρώτη με τα χρήματά της. Η ευρωζώνη έχει ήδη δεσμευτεί για 150 δισ. ευρώ σε νέα κεφάλαια στο ΔΝΤ.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΚΚΕ
Στο 85,20% η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας

Πρώτη στην άμιλλα μεταξύ των οργανώσεών της, η ΑΕ ΑΕΙ - ΤΕΙ με 106,99%

Το 85,20% του πλάνου της έχει καλύψει η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, στη δίμηνη Οικονομική Εξόρμηση του Κόμματος. Σε ό,τι αφορά στην άμιλλα των Αχτιδικών και Νομαρχιακών της Οργανώσεων, η κατάταξη έχει ως εξής: Πρώτη οργάνωση, η ΑΕ ΑΕΙ - ΤΕΙ, με ποσοστό κάλυψης του πλάνου της 106,99%, δεύτερη η ΑΕ Βιομηχανικών Ζωνών και Κλάδων με ποσοστό 99,71%, τρίτη η ΑΕ Εμπορίου - Υπηρεσιών, με ποσοστό 97,81%. Ακολουθούν η ΑΕ Εκπαιδευτικών με 93,49% και οι ΝΕ Κεντρικού - Ανατολικού Τομέα με 92,34%, Πέλλας με 85,63%, Βορειοδυτικού Τομέα με 85,08%, Υγείας με 83,34%, Κατασκευών με 76,86%, Υπαίθρου με 75,97%, Σερρών με 70,80%, Πιερίας με 63,73%, Ημαθίας με 63,67%, Κιλκίς με 58,95% και Χαλκιδικής με 57,52%.

ΠΑΣΟΚ
Συνεννοήσεις για εσωκομματικά και μνημόνιο

Συσκέψεις με υπουργούς και στελέχη είχε χτες ο Γ. Παπανδρέου

Κλιμακώνονται οι εσωκομματικές διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ, ενόψει της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας την ερχόμενη Πέμπτη και των διαδικασιών για την ανάδειξη νέου προέδρου το Μάρτη. Χτες, ο Γ. Παπανδρέου είχε διαδοχικές επαφές με υπουργούς, βουλευτές και στελέχη του κόμματος. Βασικός στόχος ήταν να απεμπλακούν οι εσωκομματικοί τακτικισμοί από την εξασφάλιση της ψήφου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στο νέο μνημόνιο, που απαντάει στα γενικά συμφέροντα της αστικής τάξης.

Σε σύσκεψη που έγινε το μεσημέρι στη Βουλή, συμμετείχαν ο πρόεδρος της Βουλής Φ. Πετσάλνικος, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Β. Εξαρχος, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι Χ. Πρωτόπαπας και Π. Ευθυμίου, ο εκπρόσωπος Τύπου Π. Μπεγλίτης και στενοί συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου. Ανάμεσα σε άλλα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε ανεπιφύλακτη στήριξη της συγκυβέρνησης.

Σύμφωνα με διαρροές, ο Γ. Παπανδρέου εξέφρασε δυσαρέσκεια για τις τελευταίες δηλώσεις του Μ. Χρυσοχοΐδη και δέχτηκε εισηγήσεις να του ζητήσει να παραιτηθεί από τη θέση του υπουργού, ακόμα και να τον διαγράψει από την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Ενδεικτική του κλίματος είναι η δήλωση του Π. Μπεγλίτη, ότι «οι συνεχείς δηλώσεις του κ. Χρυσοχοΐδη (συνιστούν) σοβαρό πολιτικό πρόβλημα που πρέπει, άμεσα, να λυθεί. Και θα λυθεί από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ». Νωρίτερα χτες, ο Γ. Παπανδρέου είχε συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο, για το νέο αντιλαϊκό μνημόνιο και το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων.

Β' ΤΟΜΟΣ ΔΟΚΙΜΙΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συνεχίζονται οι παρουσιάσεις

Τις επόμενες μέρες προγραμματίζονται οι παρακάτω εκδηλώσεις παρουσίασης του Β' Τόμου του Δοκιμίου Ιστορίας του ΚΚΕ (1949-1968):

-- Από την ΚΟ Νότιας Εύβοιας του ΚΚΕ, σήμερα Σάββατο, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Αλιβερίου, με ομιλητή τον Αναστάση Γκίκα, συνεργάτη του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ και Δρ. Πολιτικών Επιστημών.

-- Από τις ΚΟ Κηφισιάς και Ερυθραίας του ΚΚΕ, αύριο Κυριακή, στις 11 π.μ. στη Βίλα Δροσίνη (Διομήδους Κυριακού και Αγίων Θεοδώρων) στην Κηφισιά. Θα μιλήσει ο Φάνης Παρής, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Από τη ΝΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ τη Δευτέρα 30/1, στις 6.30 μ.μ., στο Δημοτικό Θέατρο Αγρινίου, με ομιλητή τον Διονύση Αρβανιτάκη, μέλος της ΚΕ και του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Από την Αχτίδα ΕΒΕ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, την Τετάρτη 1/2, στις 7 μ.μ., στο Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, με ομιλητή τον Διονύση Αρβανιτάκη.

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ
Σήμερα Σάββατο
  • Στις 10 π.μ. η ΝΕ Ηλείας διοργανώνει περιοδεία στην αποθήκη ποτών - τροφίμων «Πετρογιάννης» με επικεφαλής τον Ν. Καραμάνη.
Αύριο Κυριακή
  • Η ΝΕ Ηλείας διοργανώνει περιοδεία στις περιοχές Βάρδα και Μανωλάδα με επικεφαλής τον Κ. Αλεξίου, μέλος του Γραφείου της ΝΕ.
  • Στις 11 π.μ., ο βουλευτής του ΚΚΕ Θ. Ιγνατιάδης, θα παραβρεθεί στην κινητοποίηση της ΠΑΣΥ, στα διόδια της Λεπτοκαρυάς Πιερίας και η βουλευτής του ΚΚΕ Σ. Καλαντίδου θα παραβρεθεί στην κινητοποίηση της ΠΑΣΥ στα διόδια των Μαλγάρων Θεσσαλονίκης.
Συνέντευξη Τύπου της ΕΕΔΥΕ

Η ΕΕΔΥΕ καλεί σε συνέντευξη Τύπου με θέμα «Οι εξελίξεις για τους λαούς στην ευρύτερη περιοχή, μετά το ιμπεριαλιστικό έγκλημα το 2011 στη Λιβύη, με επόμενο στόχο αυτή τη φορά Συρία - Ιράν. Η συνεχιζόμενη και επικίνδυνη εμπλοκή της ελληνικής κυβέρνησης στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τυχοδιωκτισμούς και η ανάγκη ανάπτυξης ισχυρού αντιιμπεριαλιστικού κινήματος στη χώρα μας, στην ευρύτερη περιοχή και διεθνώς». Η συνέντευξη θα δοθεί την Τετάρτη 1/2 στις 12 μ., στην αίθουσα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ