ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Δεκέμβρη 2009
Σελ. /40
ΥΓΕΙΑ
ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ
Διαδήλωσαν κόντρα σε όσους τους θέλουν υποταγμένους

Μήνυμα αγώνα ενάντια στην πολιτική που οξύνει τα προβλήματά τους έστειλαν χτες χιλιάδες ανάπηροι, ενώ η κυβέρνηση τους συμβούλευε να ...μην είναι τόσο πολιτικοποιημένοι

Καταγγέλλοντας τις συμβιβασμένες πλειοψηφίες, οι αγωνιστικοί φορείς των ΑμΕΑ διαδήλωσαν χτες σε Αθήνα (φωτ.) και Θεσσαλονίκη
Καταγγέλλοντας τις συμβιβασμένες πλειοψηφίες, οι αγωνιστικοί φορείς των ΑμΕΑ διαδήλωσαν χτες σε Αθήνα (φωτ.) και Θεσσαλονίκη
Αγωνιστικά στο δρόμο, πέρα απ' τις φιέστες που επιχειρούν να συγκαλύψουν τη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική που οξύνει τα προβλήματα των αναπήρων και οικογένειών τους και προβάλλοντας αιτήματα που απαντούν στις σύγχρονες ανάγκες τους, τίμησαν οι αγωνιστές ανάπηροι, οι εργαζόμενοι, γονείς και κηδεμόνες των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ) τη χτεσινή 3η Δεκέμβρη, Παγκόσμια Ημέρα των ΑμΕΑ.

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) και του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων, συγκεντρώθηκαν στην Ομόνοια και διαδήλωσαν παίρνοντας την υπόθεση των δικαιωμάτων τους στα χέρια τους. Στον αντίποδα της συμβιβασμένης Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίες (ΕΣΑμΕΑ) που περιορίστηκε στην κατάθεση στη Βουλή της επετειακής έκθεσης για την κατάσταση των ΑμΕΑ και στη συνέχεια διοργάνωσε φιέστα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Στην Ομόνοια οι αγωνιστές ανάπηροι κατήγγειλαν ότι με ευθύνη των πρασινογάλαζων κυβερνήσεων η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε χώρα παραγωγής αναπήρων. Επίσης κατήγγειλαν την τραγική κατάσταση που επικρατεί στα Κέντρα Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, ότι πάνω από 185.00 παιδιά με αναπηρίες και μαθησιακές δυσκολίες είναι εκτός Ειδικής Αγωγής, πάνω απ' το 90% των αναπήρων είναι άνεργοι, απουσιάζουν οι αναγκαίες δημόσιες δωρεάν κρατικές δομές για τη φροντίδα και στήριξη των ΑμΕΑ. Απαίτησαν πολιτική πρόληψης της αναπηρίας, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους τόπους δουλειάς, δημόσια δωρεάν Υγεία - Πρόνοια, ενιαία δημόσια καθολική Κοινωνική Ασφάλιση, κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης, δουλειά για όλους τους ικανούς προς εργασία ανάπηρους, δημόσια Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση κ.ά. Στην κινητοποίηση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας και της Ανωτάτης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας.

Φωνάζοντας συνθήματα «Μόρφωση, δουλειά, Πρόνοια, Υγεία, όχι στους εμπόρους της αναπηρίας», «Τσουβάλια ευρώ στους τραπεζίτες, τα ειδικά σχολεία κάναν αποθήκες», «Η κάρτα αναπηρίας είναι μια απάτη, φορτώνει κι άλλα βάρη στων γονιών την πλάτη», πορεύτηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου. Εκεί συνάντησαν κλούβα και ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που τους έκλειναν το δρόμο. Μετά την ισχυρή πίεση των διαδηλωτών, αντιπροσωπεία πέρασε στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου απ' τις σκάλες ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης παρέλαβε το υπόμνημά τους. Επί της ουσίας είπε ότι δεν μπορεί να δεσμευτεί για κάτι και ότι η κυβέρνηση ανέλαβε πολύ πρόσφατα και ...κατηγόρησε τους ανάπηρους ότι είναι πολύ πολιτικοποιημένοι και κάνουν κινητοποιήσεις τώρα που είναι κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ! Οι διαδηλωτές δήλωσαν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Στη συνέχεια, συντεταγμένα έφτασαν έξω απ' τη φιέστα που είχε στήσει στο ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ η ΕΣΑμΕΑ, φωνάζοντας συνθήματα: «ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΕΣΑμΕΑ κάνουν εμπόριο στις πλάτες των ΑμΕΑ» κ.ά. και αμέσως δόθηκε εντολή και κατέβηκαν τα προστατευτικά ρολά του ξενοδοχείου.

Χτες εργαζόμενοι στα Κέντρα Ειδικής Αγωγής του ιδιωτικού τομέα πραγματοποίησαν τετράωρη στάση εργασίας (11 π.μ.-3 μ.μ.) και παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας στις 12 το μεσημέρι. Διεκδικώντας να πληρωθούν τα δεδουλευμένα που τους οφείλονται για μήνες, αναβάθμιση της Ειδικής Αγωγής κ.ά. Στην κινητοποίηση παραβρέθηκαν και εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Παπακωνσταντίνου και αντιπροσωπεία της ΣΕΑΑΝ.

Με συνθήματα όπως «Η αναπηρία δεν είναι ντροπή - ντροπή είναι η μοιρολατρία και η υποταγή», τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

«Η επιστήμη έχει κάνει άλματα, πλούτος υπάρχει, αλλά τον καρπώνονται λίγοι. Σήμερα δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για την ανατροπή αυτής της πολιτικής που θεοποιεί το κέρδος, προκειμένου να έρθει μια πολιτική που στο επίκεντρο θα είναι ο άνθρωπος και οι ανάγκες του», τόνιζαν οι οργανωτές. Επίσης δήλωναν ότι συνεχίζουν τον αγώνα τους με τη συμμετοχή τους στην απεργία του ΠΑΜΕ, των ταξικών σωματείων και Ομοσπονδιών στις 17 του Δεκέμβρη για την υπεράσπιση και τη διεύρυνση των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων τους.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΑμΕΑ
Εταξε την αντιαναπηρική πολιτική της ΕΕ

Το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών επισκέφτηκε χτες η υπουργός Παιδείας

Μακριά απ' τον καθημερινό αγώνα των παιδιών με αναπηρία και των γονιών τους η υπουργός Παιδείας, χτες, μίλησε για «την πρόσβαση και την ένταξη» η οποία δεν τους στηρίζει, αλλά ενισχύει τις «δράσεις» που ασχολούνται με το πρόβλημα, σύμφωνα με τις οδηγίες των Βρυξελλών, στη διαμόρφωση των οποίων είχε συμβάλλει και η ίδια η Αννα Διαμαντοπούλου ως Κοινοτική Επίτροπος.

Στην επίσκεψή της στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ) στην Καλλιθέα η υπουργός είπε ότι δε θα τάξει τίποτα αλλά θα κάνει πράξεις. Την ίδια στιγμή βέβαια, με ευθύνη της πολιτικής των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, πάνω 185.000 παιδιά με αναπηρίες και μαθησιακές δυσκολίες ήταν και είναι εκτός ειδικής αγωγής, ενώ περίπου 15.500 παιδιά με ειδικές ανάγκες ήταν πέρσι εγγεγραμμένα στα ειδικά σχολεία που στεγάζονται σε άθλια κτίρια και χωρίς τις απαραίτητες υποδομές και περίπου το 1,5% στο σύνολό τους παρακολουθούν γενική ή επαγγελματική ειδική δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Για τους τυφλούς τα πράγματα είναι τραγικά: Από τους 2.000 τυφλούς και 4.000-5.000 ημιβλέποντες, σε ηλικία μικρότερη των 18 ετών, μόνο 150 παρακολουθούν οποιαδήποτε μορφή εκπαίδευσης! Στην εκδήλωση που έγινε, μεταξύ άλλων μίλησε και ο Γιώργος Μπαλάσκας, εκπρόσωπος των γονέων στο Κέντρο, περιγράφοντας τα τεράστια προβλήματα των μαθητών τα οποία οδηγούν το σχολείο να ξεκινά το Δεκέμβρη έχοντας τεράστιες ελλείψεις. Η εκπρόσωπος των εργαζομένων Ελένη Μηλιαρονικολάκη, υπογράμμισε ότι οι μαθητές στο Κέντρο τα τελευταία χρόνια συνεχώς μειώνονται. Τόνισε ότι η ειδική εκπαίδευση των τυφλών πρέπει να διευρυνθεί σημειώνοντας ότι η αντίληψη που, στο όνομα της αποασυλοποίσης, στέλνει τα τυφλά παιδιά στα κοινά σχολεία χωρίς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς στήριξη, πρέπει να εγκαταλειφθεί και να ακολουθήσουμε έναν άλλο δρόμο όπου θα υπάρχουν περισσότερα ειδικά δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια.

Τέλος, η υπουργός συνδέοντας την Αυτοδιοίκηση με τα ειδικά σχολεία έδειξε πως το ΠΑΣΟΚ έχει σκοπό να τα εντάξει στα «αποκεντρωμένα» σχολεία της αγοράς που σχεδιάζει. Σε αυτή την κατεύθυνση ήταν και η συγκρότηση της κοινής επιτροπής με την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) που ανακοινώθηκε προχτές.

«ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ»
Επιδημικό κύμα σε ανοδική φάση

Τρία ακόμα θύματα του επιδημικού κύματος της «νέας γρίπης» Α (Η1Ν1) ανακοίνωσε χτες το ΚΕΕΛΠΝΟ, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό σε 28, εκ των οποίων τα τέσσερα ήταν χωρίς ιστορικό υποκείμενης νόσου. Επίσης χτες μπήκαν για νοσηλεία σε ΜΕΘ τρία ακόμα άτομα.

Σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, τη βδομάδα που πέρασε, επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 2.274 νέα κρούσματα. Η έκθεση επισημαίνει ότι από τις 23 έως τις 27 Νοέμβρη παρατηρείται περαιτέρω αύξηση του ποσοστού των απουσιών των μαθητών από το σχολείο τους, ιδιαίτερα στα παιδιά ηλικίας 5 - 12 ετών.

Τα μέλη του Εθνικού Επιστημονικού και Επιχειρησιακού Συμβουλίου για την αντιμετώπιση της πανδημίας, το οποίο συνεδρίασε χθες, επισήμαναν την ανάγκη να σταματήσει η διάχυτη παραφιλολογία που θέλει τα υπουργεία Υγείας και Παιδείας να προχωρούν σε πρόωρο κλείσιμο των σχολείων ενόψει των Χριστουγέννων. Κατά τη συνεδρίαση, αναφέρθηκε ότι στα εμβολιαστικά κέντρα έχουν σχηματιστεί λίστες αναμονής, οι οποίες φτάνουν έως και το τέλος του έτους. Η πρόεδρος του Συμβουλίου Ελ. Γιαμαρέλλου ανέφερε ότι στη χώρα μας έχουν καταγραφεί ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου σε 110 άτομα. Από αυτές, οι 22 αφορούν στην εμφάνιση πυρετού, οι 12 πονοκεφάλους, οι 6 αϋπνίες και οι υπόλοιπες ήταν μουδιάσματα.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ
Θα έπρεπε να σιωπήσει η κυβέρνηση

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Με υποκριτικές κενές φράσεις για τα Ατομα με Ειδικές Ανάγκες λόγω... της ημέρας ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο Γ. Παπανδρέου στη χτεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου «αφιερώνοντας τη συνεδρίαση σε μια ομάδα συμπολιτών μας που δίνει καθημερινά μεγάλη μάχη», όπως είπε.

«Σήμερα, είναι η Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία. Δίνουν τη μάχη για πρόσβαση, μάχη για την εξασφάλιση μιας αξιοπρεπούς ζωής, μάχη για την ισότιμη συμμετοχή», είπε ο πρωθυπουργός «ξεχνώντας» να πει ότι τα άτομα με αναπηρία έχουν να αντιπαλέψουν πρώτα απ' όλα την πολιτική ΕΕ - ΠΑΣΟΚ - ΝΔ.

Σχολιάζοντας την ομιλία του πρωθυπουργού το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει: «Αν η κυβέρνηση ήθελε να εκδηλώσει την ειλικρινή ευαισθησία της για τα άτομα με αναπηρίες θα έπρεπε να σιωπήσει. Τα 185.000 παιδιά με αναπηρίες που είναι εκτός ειδικής αγωγής, το 90% των ικανών προς εργασία αναπήρων που μαραζώνουν στην ανεργία και η απόγνωση των οικογενειών τους είναι έργο της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που αντικαθιστά την κρατική μέριμνα με τη "φιλάνθρωπη" δράση ΜΚΟ και επιχειρηματιών».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ