ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Δεκέμβρη 2013
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
«ΑΓΡΟΤΟΔΙΚΕΙΑ»
Πυκνώνουν οι καταδίκες ενόψει κινητοποιήσεων

Στην Κοζάνη η τρίτη, κατά σειρά, καταδικαστική απόφαση μέσα σε περίπου έναν μήνα!

Μετά την καταστολή των κινητοποιήσεών τους, οι αγρότες έρχονται τώρα αντιμέτωποι και με δικαστικές καταδίκες

Eurokinissi

Μετά την καταστολή των κινητοποιήσεών τους, οι αγρότες έρχονται τώρα αντιμέτωποι και με δικαστικές καταδίκες
Συνεχίζεται η βιομηχανία καταδικαστικών αποφάσεων ενάντια στους αγωνιζόμενους αγρότες. Το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Κοζάνης καταδίκασε 5 αγροτοσυνδικαλιστές σε 4 μήνες φυλάκιση με αναστολή, για το αδίκημα της «παρακώλυσης συγκοινωνιών», επειδή συμμετείχαν στις αγροτικές κινητοποιήσεις, το Γενάρη του 2010, στη γέφυρα του Πολυφύτου.

Προκλητικός εμφανίστηκε ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου, κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας. Λίγο - πολύ ισχυρίστηκε ότι «οι αγρότες είναι βολεμένοι με τις επιδοτήσεις», ότι «προβαίνουν σε κινητοποιήσεις το χειμώνα επειδή κάθονται», ότι «με τις κινητοποιήσεις τους εκβιάζουν την κοινωνία και κρατούν ομήρους τους πολίτες». Δείχνοντας την πραγματική στόχευση των διώξεων, εξαπέλυσε απειλές, ενόψει νέων αγροτικών κινητοποιήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι «αγροτοδικείο» που στήθηκε στο Ηράκλειο, στις 4 Νοέμβρη, καταδίκασε σε ποινές φυλάκισης 86 από τους 92 αγρότες, για τη συμμετοχή τους σε κινητοποίηση το 2009, στο αεροδρόμιο Ηρακλείου Κρήτης. Επίσης, στις 23 Οκτώβρη, καταδικάστηκαν 10 αγρότες της Ελασσόνας σε ποινή φυλάκισης 7 μηνών, επειδή συμμετείχαν σε αγροτική κινητοποίηση το 2009. Ανάλογες διώξεις αντιμετωπίζουν δεκάδες αγρότες που συμμετείχαν στο μπλόκο της Νίκαιας, για τις κινητοποιήσεις τους τον περσινό χειμώνα.

Με ανακοίνωσή της, η Τομεακή Επιτροπή Κοζάνης του ΚΚΕ καλεί τους αγρότες της περιοχής «να μη σκύψουν το κεφάλι, να οργανωθούν, να προετοιμάσουν την απάντησή τους, με βάση τα δικά τους συμφέροντα σε συμμαχία με τους εργάτες, τα άλλα λαϊκά στρώματα». Ανακοίνωση εξέδωσε και η Τοπική Γραμματεία της ΠΑΣΥ, για να καταγγείλει ότι η επιχείρηση τρομοκράτησης όσων παλεύουν συνεχίζεται και παίρνει μαζικές διαστάσεις. «Καταδικάζουμε την επιχείρηση τρομοκράτησης και συνεχίζουμε απτόητοι το δίκαιο αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ», σημειώνει, μεταξύ άλλων.

Κινητοποιήσεις αγροτών και κτηνοτρόφων στις 10 Δεκέμβρη

Συγκεντρώσεις σε Λάρισα και Χανιά

Κινητοποιήσεις οργανώνουν οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων της Θεσσαλίας, ανά νομό, στα τοπικά καταστήματα της πρώην ΑΤΕ, της ΔΕΗ και των Εφοριών, οι οποίες θα κορυφωθούν με πανθεσσαλικό συλλαλητήριο αγροτών και κτηνοτρόφων, στις 10 Δεκέμβρη, στη Λάρισα. Σε συγκέντρωση καλεί και η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων, την ίδια μέρα στις 11 π.μ. στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς και καλεί τους αγρότες να πάρουν μαζικά μέρος με τα αγροτικά τους αυτοκίνητα.

Αγρότες και κτηνοτρόφοι διεκδικούν μεταξύ άλλων:

  • Να αποσυρθεί το σχέδιο νόμου για τα χαράτσια. Κανένας φόρος στις μικροϊδιοκτησίες. Να φορολογηθεί η μεγάλη ιδιοκτησία και οι πλουτοκράτες με 45%.
  • Να παρθεί πίσω ο αποχαρακτηρισμός των βοσκότοπων, που έχει καταστροφικές συνέπειες ιδιαίτερα στις νησιωτικές περιοχές για την κτηνοτροφία.
  • Να σφραγιστούν χωρίς όρους και προϋποθέσεις τα βιβλιάρια υγείας όλων των αγροτών.
  • Να σταματήσουν το αίσχος των αγροτοδικείων και οι διώξεις. Να γίνει παραγραφή όλων των διώξεων και των ποινών που επιβλήθηκαν με πολιτική απόφαση της Βουλής όπως το 1999.
  • Να απαγορευτεί κάθε κατάσχεση και πλειστηριασμός της αγροτικής εκμετάλλευσης με εμπορική αξία έως και 300.000 ευρώ.
  • Αμεσα να αποζημιωθούν οι ελαιοπαραγωγοί που έμειναν χωρίς σοδειά φέτος.
  • Να παρθούν μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής με κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια και μέσα, μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ κατά 30%. Να επιδοτηθούν οι ζωοτροφές.
  • Να προστατευτεί η εγχώρια παραγωγή από τις αθρόες εισαγωγές και παράνομες ελληνοποιήσεις σε γεωργικά, κτηνοτροφικά και αλιευτικά προϊόντα.
  • Να θεσμοθετηθούν ικανοποιητικές κατώτερες τιμές σε όλα τα φυτικά και ζωικά προϊόντα.
  • Να συνδεθεί η επιδότηση με την παραγωγή.
  • Να παρθούν άμεσα μέτρα για την απορρόφηση των εσπεριδοειδών με τιμές που να διασφαλίζουν το εισόδημα των παραγωγών.
Στο Λαγκαδά

Κινητοποίηση ενάντια στη φοροληστεία και τη νέα ΚΑΠ πραγματοποίησαν, χτες το πρωί, έξω από την Εφορία του Λαγκαδά, στη Θεσσαλονίκη, κτηνοτρόφοι και αγρότες που συσπειρώνονται στην ΠΑΣΥ. Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι μοίρασαν φυλλάδια έξω και μέσα στην Εφορία.

Διαμαρτυρία για φτηνές αστικές συγκοινωνίες

Παράσταση διαμαρτυρίας για τις αστικές συγκοινωνίες πραγματοποιούν σήμερα, στις 11 π.μ., στα κεντρικά γραφεία του ΟΑΣΑ στην Αθήνα (Μετσόβου 15), Επιτροπές Αγώνα Εργαζομένων, Λαϊκές Επιτροπές και άλλοι μαζικοί φορείς της Αττικής. Επίσης, παράσταση διαμαρτυρίας οργανώνουν τη Δευτέρα, 9 Δεκέμβρη, στις 11 π.μ., στο υπουργείο Μεταφορών, όπου θα κατατεθούν οι υπογραφές που θα έχουν μαζευτεί στο κείμενο - κάλεσμα με τα αιτήματά τους. Οι δύο κινητοποιήσεις είναι απόφαση της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη βδομάδα από τις Επιτροπές Αγώνα Εργαζομένων στα αμαξοστάσια της ΟΣΥ Βοτανικού και Πέτρου Ράλλη, την Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στα Τρόλεϊ, Σωματεία Εργαζομένων και Ενώσεις Αυτοαπασχολουμένων, Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων, Λαϊκές Επιτροπές του Δήμου Αθήνας, Επιτροπές Αγώνα Ανέργων, το ΜΑΣ Αττικής. Οι φορείς απαιτούν: Μείωση της τιμής του εισιτηρίου κατά 50%. Δωρεάν μετακίνηση ανέργων, μαθητών, σπουδαστών, ΑμΕΑ. Αύξηση του συγκοινωνιακού έργου με βάση τις ανάγκες του λαού.

Παρέμβαση για χρέος άνεργου σε Νοσοκομείο

Παρέμβαση στο Νοσοκομείο της Νάουσας για τη διαγραφή οφειλής ανασφάλιστου άνεργου, πραγματοποίησαν χτες το πρωί το Εργατικό Κέντρο Νάουσας, το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΥ και η ΟΓΕ. Με την ειδοποίηση που έστειλε το νοσοκομείο, ζητά από τον άνεργο να πληρώσει άμεσα το ποσό των 479,01 ευρώ για τη νοσηλεία του από τις 2 έως τις 6 Αυγούστου του 2013. Επιπλέον, απειλεί τον άνεργο πως αν δεν πληρώσει, θα διαβιβάσουν το λογαριασμό του στην εφορία «για είσπραξη με τις νόμιμες προσαυξήσεις». Κατά τη διάρκεια της χτεσινής κινητοποίησης απουσίαζε ο διευθυντής του νοσοκομείου. Το Εργατικό Κέντρο Νάουσας μαζί με το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΥ και την ΟΓΕ θα απαιτήσουν να συναντηθούν σήμερα με τον διευθυντή ή τον αναπληρωτή του, προκειμένου να ζητήσουν να διαγραφεί η οφειλή του άνεργου. Το ΕΚΝ καλεί όλους τους άνεργους - ανασφάλιστους να μην κρύβουν το πρόβλημα στους τέσσερις τοίχους του σπιτιού τους. Να μπουν αποφασιστικά στον αγώνα για το δικαίωμά τους στην υγεία, για μέτρα προστασίας των ίδιων και των οικογενειών τους.

Κυκλοφόρησε το ημερολόγιο του ΠΑΜΕ

Αφιερωμένο στο εργατικό τραγούδι είναι το ημερολόγιο που διακινεί το ΠΑΜΕ για το 2014. Στις σελίδες του, οι αγώνες της εργατικής τάξης συνοδεύονται από τους στίχους τραγουδιών που ενέπνευσαν. Μέσα από τα 12 τραγούδια που αντιστοιχούν στους μήνες του έτους, αποτυπώνονται οι σκληρές συνθήκες δουλειάς, η εργοδοτική τρομοκρατία, η κοινωνική αδικία. Εκφράζεται όμως και η αντοχή της εργατικής τάξης στις αντιξοότητες και τις δυσκολίες, η αισιοδοξία και η μαχητικότητα που πηγάζει από την πίστη στη δύναμη και το δίκιο της. Το ημερολόγιο διατίθεται από τα γραφεία του ΠΑΜΕ, από τις τοπικές του Γραμματείες, ταξικά σωματεία και συνδικάτα.

Λάθος...

Δευτέρα έπιαναν δουλειά, Παρασκευή τους είπαν ...«συγγνώμη, λάθος»! Αυτό συνέβη σε εκατοντάδες άνεργους πανελλαδικά που είχαν γίνει δεκτοί στα 5μηνα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ για 10.000 θέσεις πλήρους απασχόλησης. Οπως κατήγγειλε στον «Ριζοσπάστη» ο Σ. Ν., άνεργος, που έγινε δεκτός στο δήμο Αγ. Ευστρατίου, θα έπιανε δουλειά την περασμένη Δευτέρα, ταξίδεψε από το Πέραμα - όπου μένει με την οικογένειά του - εγκαταστάθηκε στο νησί και την Παρασκευή τον ειδοποίησαν πως έγινε λάθος στον υπολογισμό του χρόνου ανεργίας!

Ο εμπαιγμός δεν έχει όρια: Προσφέρουν 5 μήνες δουλειά σε μακροχρόνια άνεργους για να «ξεγελάσουν» τη φτώχεια τους, δίνουν την ελπίδα του μεροκάματου - αυτού του πενιχρού - σε χιλιάδες οικογένειες ανέργων, οι οποίοι «ξενιτεύονται» από το σπίτι τους σε όποια γωνιά της Ελλάδας βρεθεί μια κενή θέση. Και σαν να μην έφτανε αυτό, τελευταία στιγμή, τους λένε πως ήταν ένα λάθος... Σύμφωνα με πληροφορίες, το ίδιο συνέβη σε τουλάχιστον 160 ανθρώπους σε όλη τη χώρα, πολλοί από τους οποίους πλήρωσαν για τα έξοδα μετακίνησής τους στον τόπο που θα ...«έπιαναν δουλειά».

Αντίστοιχα λάθη είχαν γίνει και στα προηγούμενα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας. Ετσι, ο Σ. Ν. ειδοποιήθηκε την Παρασκευή το απόγευμα από το Δήμο Αγ. Ευστρατίου, «ότι τη θέση του την κατέλαβε άλλος, ο οποίος είχε απορριφθεί από τις προηγούμενες καταστάσεις»! Δηλαδή, καλούν τους άνεργους να «πληρώσουν» τα δικά τους λάθη, αντί να προσλάβουν όλους όσοι ειδοποιήθηκαν.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ