ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Δεκέμβρη 2013
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥΣ ΟΜΙΛΟΥΣ
Υποσχέσεις ... με άρωμα παλιού ΠΑΣΟΚ

Νέα διαπιστευτήρια στο κεφάλαιο από τον Αλ. Τσίπρα, σε ομιλία του στο Συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου

Ολοένα και πυκνώνουν οι εξετάσεις που δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ για να πείσει ότι μπορεί να κυβερνήσει για λογαριασμό του κεφαλαίου

Eurokinissi

Ολοένα και πυκνώνουν οι εξετάσεις που δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ για να πείσει ότι μπορεί να κυβερνήσει για λογαριασμό του κεφαλαίου
Διαπιστευτήρια σε ντόπιους και ξένους επιχειρηματικούς ομίλους ότι μπορεί να διαχειριστεί τα συμφέροντά τους και ταυτόχρονα να χειραγωγήσει το λαό ώστε να σταθεί αρωγός σε αυτήν τη διαχείριση, έδωσε για πολλοστή φορά, χτες, ο Αλ. Τσίπρας, μιλώντας στο Συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, που είχε θέμα «Η ώρα της ελληνικής οικονομίας, το νέο οικονομικό και παραγωγικό μοντέλο της Ελλάδας, Μεταρρυθμίσεις - Επενδύσεις - Ανάπτυξη».

Με αναφορές περί καινοτομίας, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, επιχειρηματικότητας με «κοινωνική» και «οικολογική» ευαισθησία και πολλές άλλες που ανέσυρε απ' τα τεφτέρια του Γιώργου Παπανδρέου, ο Αλ. Τσίπρας ξεδίπλωσε μια πρόταση διαχείρισης προορισμένη να ικανοποιήσει τη δίψα των καπιταλιστών για κέρδη.

Φρόντισε εξαρχής να δώσει το στίγμα της «κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ» απέναντι στις λαϊκές προσδοκίες, δηλώνοντας ότι αυτή θα πορευτεί σε «έδαφος καμένης γης» (χρησιμοποιώντας άλλη μια αγαπημένη φράση όλων των κομμάτων της αστικής διαχείρισης διαχρονικά).

Την ίδια ώρα επιχείρησε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των επιχειρηματικών ομίλων, δεσμευόμενος για μείγμα διαχείρισης που θα δώσει ώθηση στην κερδοφορία τους. Το «εθνικό σχέδιο για την αναπτυξιακή και παραγωγική ανασυγκρότηση», που παρουσίασε, αποσκοπεί στην καπιταλιστική ανάπτυξη, στο δρόμο δηλαδή που οδήγησε στην καπιταλιστική κρίση, γεγονός που πολύ «βολικά» φρόντισε να προσπεράσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι «δεν ήρθα να σας μιλήσω πολύ για το παρελθόν», για τις «αιτίες και τους υπαίτιους της κρίσης».

Κατονομάζοντας ως αποδέκτες των προτάσεών του τις «υγιείς επιχειρηματικές και παραγωγικές δυνάμεις του τόπου» - τις οποίες διαχώρισε απ' τους «αεριτζήδες, μεταπράτες, μεσάζοντες, μαυραγορίτες», αναπαράγοντας το βολικό για τον ΣΥΡΙΖΑ μύθευμα περί καλών και κακών καπιταλιστών - ο Αλ. Τσίπρας τις κάλεσε σε «συστράτευση και συνεργασία». Στη βάση «μιας προγραμματικής συμφωνίας» για την καπιταλιστική ανάπτυξη, η οποία θα διασφαλίζει τη στοίχιση εργατικών - λαϊκών δυνάμεων κάτω από ξένες σημαίες, με το επιχείρημα ότι «θα εντάσσει τα συμφέροντα του ιδιωτικού τομέα στο ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο»!

«Σας καλούμε να επενδύσετε στην ανάπτυξη, στην παραγωγική ανασυγκρότηση, στην καινοτομία και στην ποιότητα (...) με σεβασμό στην εργατική, περιβαλλοντική και φορολογική νομοθεσία», ήταν η προτροπή του Αλ. Τσίπρα και σε αντάλλαγμα υποσχέθηκε: Δημόσιο που θα «συμπράττει» και θα «συν-αναπτύσσεται» με τον ιδιωτικό τομέα, ώστε να επιτυγχάνουν οι καπιταλιστές τους στόχους τους. Στρατηγική «ενίσχυσης μιας ανταγωνιστικής εγχώριας βιομηχανίας υποκατάστασης εισαγωγών». Μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό και στη δημόσια διοίκηση, «φιλικές» στην «ιδιωτική επιχειρηματικότητα». Τήρηση των κανόνων της αγοράς ώστε «η ιδιωτική πρωτοβουλία να μην εκτοπίζεται απ' το καρτέλ της διαπλοκής που νέμεται τα αναπτυξιακά κονδύλια, νοθεύει τους κανόνες της αγοράς».

Ειδική αναφορά έκανε στα τμήματα του κεφαλαίου που δραστηριοποιούνται στον Τουρισμό, στην Ενέργεια και στην παραγωγή προϊόντων διατροφής, στα οποία υποσχέθηκε: «Η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει βασικός ευρωπαϊκός πόλος στην αγροτοδιατροφική έρευνα και παραγωγή. Το κράτος θα είναι αρωγός σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας στον πρωτογενή τομέα, όπως και στην απορρόφηση των προϊόντων. Η Ελλάδα μπορεί να εξελιχθεί σε περιφερειακό ενεργειακό κέντρο ανανεώσιμων πηγών και νέας περιβαλλοντικής τεχνολογίας. Μπορούμε να επανεστιάσουμε τον τουρισμό σε εναλλακτικές μορφές, προσανατολισμένες στην υψηλή ποιότητα και τη χαμηλή περιβαλλοντική επιβάρυνση». Εννοείται ότι και στα παραπάνω απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά στην κάλυψη των λαϊκών αναγκών.

Το μακρύ υποσχεσιολόγιο προς τους καπιταλιστές περιελάμβανε ακόμα τα εξής: «Η δική μας οικονομική πολιτική θα δημιουργήσει συνθήκες κερδοφορίας των επιχειρήσεων», «θα είμαστε αρωγοί προς τους πραγματικούς επενδυτές», «θα εισάγουμε ως βασικούς πυλώνες συνεργατικές μορφές της οικονομίας και αναπτυξιακές συμπράξεις με ξένο κεφάλαιο και φορείς», «θα ενθαρρύνουμε την επιλεκτική προσέλκυση ξένων επενδύσεων παραγωγής προϊόντων υψηλής τεχνολογίας», «θα θέσουμε υπό δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο όλες τις τράπεζες που ανακεφαλαιοποιούνται με δανεικό δημόσιο χρήμα» επειδή «θέλουμε τις τράπεζες (...) για να παρέχουν ρευστότητα στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά, μόνο έτσι το τραπεζικό σύστημα θα τεθεί στην υπηρεσία της ανάπτυξης του τόπου», «νέους αναπτυξιακούς θεσμούς».

Σαν προϋπόθεση για τα προηγούμενα εμφάνισε το «κούρεμα» του χρέους, συντασσόμενος ανοιχτά με τις σχετικές προτάσεις του ΟΟΣΑ και του ΔΝΤ, οργανισμών - σημαιοφόρων στην αντιλαϊκή επίθεση.

Συνεχίζοντας να κλείνει το μάτι στο ακροατήριό του επέκρινε την κυβέρνηση ότι το πρωτογενές πλεόνασμα«επιτεύχθηκε σε βάρος της ανάπτυξης της χώρας, με τις διαρκείς περικοπές δαπανών και την απαξίωση, από τις αλλεπάλληλες μειώσεις, του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων», αποσιωπώντας πλήρως τα αιματηρά για το λαϊκό εισόδημα μέτρα που τροφοδότησαν το πλεόνασμα. Υιοθετώντας το μάλιστα ως στόχο ισχυρίστηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πετύχει «οικονομικά βιώσιμο πρωτογενές πλεόνασμα», μέσω της φορολόγησης των «υψηλών εισοδημάτων» (χωρίς καμία αναφορά βέβαια στη φορολόγηση του κεφαλαίου, των μονοπωλίων, καθώς κάτι τέτοιο δε συνάδει με το «φιλικό στην ιδιωτική επιχειρηματικότητα» φορολογικό σύστημα). Οπως κάθε επίδοξος διαχειριστής που σέβεται τον εαυτό του υποσχέθηκε επίσης πάταξη της φοροδιαφυγής, του λαθρεμπορίου καυσίμων και τσιγάρων, όπως και των πλαστών και εικονικών τιμολογίων...

Στις προϋποθέσεις ενέταξε και τη στοίχιση του λαού πίσω από τους στόχους των καπιταλιστών, ομολογώντας ότι «η ανασυγκρότηση αυτού του τόπου (...) είναι υπόθεση όλου του λαού, καμία χώρα δεν ανοικοδομήθηκε μετά από πόλεμο χωρίς τη συστράτευση και τη συμβολή του λαού και των παραγωγικών δυνάμεών της, χωρίς την υπομονή και την επιμονή σύσσωμης της κοινωνίας».

Αράδα τα κάλπικα διλήμματα

«

Η διαφορά «μνημονιακών» - «αντιμνημονιακών», και των δύο μέσα στην Ευρωζώνη δεν λέει πια τίποτε», εκτιμά ο Αλ. Αλαβάνος και στη θέση ενός κάλπικου διλήμματος που εξέπνευσε παρουσιάζει ένα άλλο: Ευρώ ή εθνικό νόμισμα, εννοείται μέσα στην ΕΕ. Αυτό το δίλημμα, κατά την άποψή του, θα κυριαρχήσει ενόψει των ευρωεκλογών. Η απάντηση όμως σε αυτό το δίλημμα δεν έχει καμιά σχέση με την ανάγκη του λαού για διέξοδο απ' την αφόρητη πραγματικότητα που βιώνει. Καταρχήν, γιατί αυτήν την πραγματικότητα τη συνδιαμορφώνει η ΕΕ, οπότε το φεύγω απ' το ευρώ και μένω στη λυκοσυμμαχία, δεν κάνει καμία διαφορά για το λαό και τα συμφέροντά του. Αλλωστε, υπάρχουν χώρες στην ΕΕ, εκτός Ευρωζώνης, αλλά οι λαοί τους ζουν την ίδια βάρβαρη πραγματικότητα με το λαό μας. Για παράδειγμα, στη Βρετανία, η φτώχεια θερίζει. Μόλις πρόσφατα είδε το φως της δημοσιότητας η είδηση ότι 9 εκατομμύρια Βρετανοί αδυνατούν να πληρώσουν τα δάνειά τους. Οπως υπάρχουν και χώρες εκτός ΕΕ, που οι λαοί τους επίσης βιώνουν την καπιταλιστική βαρβαρότητα, αφού οι αντεργατικές, αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις, ανεξάρτητα από το εύρος της εφαρμογής τους συνυπάρχουν σε όλα τα μείγματα αστικής διαχείρισης, είναι κοινή συνταγή για την αναπαραγωγή των κερδών του κεφαλαίου. Για παράδειγμα, στις ΗΠΑ, υπάρχουν εκατομμύρια άστεγοι, εκατομμύρια που τρέφονται με συσσίτια.

Αρα είτε ευρώ είτε εθνικό νόμισμα, πρόκειται για επιλογές που ευνοούν τμήματα της αστικής τάξης και υπηρετούν δικά τους συμφέροντα. Το ομολογεί ο Αλ. Αλαβάνος όταν προσθέτει: «Το σημαντικό είναι πώς θα βγούμε από την ύφεση και αυτό δεν μπορεί να γίνει με το σκληρότερο νόμισμα στον κόσμο, το ευρώ, με τη δημοσιονομική πειθαρχία και τη λιτότητα της Ευρωζώνης. Η εναλλακτική λύση είναι μπροστά μας και είναι εφικτή. Εκδοση εθνικού νομίσματος, για ρευστότητα και ανταγωνιστικότητα»...

Ξεχνάει να συμπληρώσει εδώ πως εκτός απ' το ένα ή το άλλο μείγμα διαχείρισης, απ' το ένα ή το άλλο νόμισμα, απ' τις επιλογές δηλαδή που έχει στα χέρια της η αστική τάξη και υπερασπίζονται οι πολιτικοί της εκπρόσωποι, απηχώντας και τα ιδιαίτερα συμφέροντα των διαφόρων τμημάτων της, η ανάπτυξη και η ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου είναι κοινοί στόχοι των αστών που προϋποθέτουν την ολοκληρωτική ισοπέδωση των δικαιωμάτων του λαού, της τιμής της εργατικής δύναμης.

Αλίμονο αν οι εργατικές λαϊκές δυνάμεις συμμετέχουν σε μια συζήτηση για το αν τα ψίχουλα με τα οποία ίσα που θα αναπαράγουν την εργατική τους δύναμη θα είναι σε ευρώ, σε δραχμές, σε δολάρια... Η δική τους απάντηση δεν μπορεί παρά να αποτελεί συνισταμένη των αναγκών τους και των δυνατοτήτων για την ικανοποίησή τους. Και δεν μπορεί παρά να δοθεί με όρους κινήματος που θα στοχεύει τους αστούς που σφετερίζονται τον κοινωνικά παραγόμενο πλούτο, τον υπεραρκετό να ικανοποιήσει και με το παραπάνω τις ανάγκες αυτές. Και θα φέρνει κοντύτερα τη διέξοδο που για το λαό είναι η αποδέσμευση από την ΕΕ με λαϊκή εξουσία και όχι απλά η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, η μονομερής διαγραφή του χρέους, η κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων.


Ψ.

ΚΚΕ
Στην ίδια αντιλαϊκή όχθη συγκυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ

Σε σχόλιό του για την ομιλία του Αλ. Τσίπρα στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Μετά τις εξετάσεις τύπου Τέξας, ο Αλ. Τσίπρας αντιγράφει τις προτάσεις του Γ. Παπανδρέου για την καπιταλιστική ανάπτυξη, αποδεικνύοντας ότι βρίσκεται στην ίδια αντιλαϊκή όχθη με τη συγκυβέρνηση. Οι αναφορές για επενδύσεις στην καινοτομία και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, για ιδιωτικοποιήσεις, που τις βαφτίζει συμπράξεις, οι προτροπές στους μεγαλοεπιχειρηματίες να βγάλουν κέρδη με "κοινωνική και οικολογική ευαισθησία", θυμίζουν όλο και περισσότερο μέρες παλιού ΠΑΣΟΚ. Μετά το σεργιάνι στα διάφορα ινστιτούτα, ο ΣΥΡΙΖΑ ξαναδίνει διαπιστευτήρια στο κεφάλαιο ότι μπορεί να διαχειριστεί τα κέρδη και τα συμφέροντά του, χειραγωγώντας το λαό με υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ