ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Δεκέμβρη 2013
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ ΣΤΗ ΛΑΪΚΗ ΣΤΕΓΗ
Επικοινωνιακός κουρνιαχτός με εκβιασμούς και απειλές

Οι εργαζόμενοι, οι λαϊκές επιτροπές, τα συνδικάτα με την οργανωμένη πάλη τους να μην επιτρέψουν ούτε έναν πλειστηριασμό λαϊκής κατοικίας

Eurokinissi

Οι εργαζόμενοι, οι λαϊκές επιτροπές, τα συνδικάτα με την οργανωμένη πάλη τους να μην επιτρέψουν ούτε έναν πλειστηριασμό λαϊκής κατοικίας
Προκλητική σπέκουλα πάνω στην αγωνία των λαϊκών νοικοκυριών, που βλέπουν την πρώτη και κύρια κατοικία τους να απειλείται από το προωθούμενο σταδιακό ξεπάγωμα των πλειστηριασμών για τα «κόκκινα» δάνεια στις τράπεζες, έχουν στήσει με τις δηλώσεις τους και τις ενέργειές τους παράγοντες της κυβέρνησης, της αξιωματικής αντιπολίτευσης, των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, της τρόικας. Παράλληλα, το ζήτημα προβάλλεται ως βασικό σημείο αιχμής της συνεχιζόμενης διαπραγμάτευσης ανάμεσα στη συγκυβέρνηση και την τρόικα.

Σε δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες, όπου βρίσκεται για την υπουργική σύνοδο του ΝΑΤΟ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ε. Βενιζέλος, δήλωσε πως «δεν υποχωρούμε σε ένα ζήτημα που είναι κοινωνικά άδικο, διότι το τελευταίο πράγμα που θέλει ο Ελληνας είναι να χάσει το σπίτι του». Υποστήριξε ακόμη ότι σε περίπτωση που δεν καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα προτίθεται από κοινού με τον πρωθυπουργό να φέρουν το θέμα σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο. «Εάν δεν νομοθετήσει η κυβέρνηση, σημαίνει ότι το καθεστώς προστασίας αίρεται, άρα πρέπει να νομοθετήσει», είχε δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, μετά την προχτεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Οι ίδιοι οι τραπεζίτες από τη μεριά τους συμφωνούν με τη «λύση» του σταδιακού ξεπαγώματος των πλειστηριασμών (έναντι του πλήρους), όχι βέβαια γιατί τους έπιασε ο πόνος για τα λαϊκά νοικοκυριά, αλλά γιατί το ενδεχόμενο μαζικών πλειστηριασμών σε σύντομο χρονικό διάστημα θα οδηγούσε σε παραπέρα απότομη πτώση τις τιμές των ακινήτων, θα διόγκωνε και τις επισφάλειες των τραπεζών και αυτό μόνο λίγους μήνες μετά την «ανακεφαλαιοποίηση», που ολοκληρώθηκε από τον πακτωλό των διακρατικών ενισχύσεων.

Ειδικότερα:

-- Η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδιάζει να μειώσει την αντικειμενική αξία των ακινήτων που θα προστατεύονται από τους πλειστηριασμούς στα 180.000 ευρώ και να θεσπίσει «ακατάσχετο για την πρώτη κατοικία», το οποίο όμως θα αναιρείται στην πράξη από μια σειρά αυστηρών κριτηρίων (εισοδηματικών κ.ά.). Κάτω από αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις εξετάζεται η δυνατότητα παροχής τριετούς προστασίας, που όμως θα επανεξετάζεται κάθε χρόνο ανάλογα με τη «βελτίωση των οικονομικών συνθηκών».

-- Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε χτες στη Βουλή τροπολογία για την παράταση της προβλεπόμενης, σήμερα, προστασίας μέχρι το τέλος του 2014. Πρόκειται για τροπολογία - καρμπόν με αυτές που όλα τα προηγούμενα χρόνια κατέθεταν και όλες οι κυβερνήσεις της περιόδου, δίνοντας κάθε χρόνο ετήσια μεταβατική περίοδο στην αρχική ρύθμιση. Η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει επίσης και ετήσια παράταση (πάντα μέχρι τέλος 2014) του ν. 3869/2010 (του λεγόμενου «νόμου Κατσέλη»), που αφορά στις διαδικασίες της δικαστικής προστασίας για φυσικά πρόσωπα που βρίσκονται σε «μόνιμη αδυναμία πληρωμής ληξιπρόθεσμων χρηματικών οφειλών τους».

-- Η τρόικα αρχικά συζητούσε την «εξαίρεση» δανειοληπτών με εισοδήματα κάτω από τα επίσημα όρια της φτώχειας για πρώτη κατοικία χαμηλής αντικειμενικής αξίας (υπενθυμίζουμε ότι με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το «κατώφλι» της φτώχειας συμπιέστηκε στα 5.708 ευρώ το έτος). Στη συνέχεια πρότεινε μεταβατικό στάδιο 6 μηνών και με κριτήρια όπως την αντικειμενική αξία και τη συνολική περιουσιακή κατάσταση του δανειολήπτη.

-- Οι τραπεζίτες, από την πλευρά τους, βλέπουν αποκλιμάκωση των ρυθμών στα προβληματικά δάνεια των λαϊκών νοικοκυριών, εξέλιξη που την αποτυπώνουν στους ισολογισμούς για το 9μηνο του 2013. Παράπλευρος στόχος τους είναι να στριμώξουν οικονομικά αδύναμα νοικοκυριά και δανειολήπτες, να τους εξαναγκάσουν με τον εκβιασμό του πλειστηριασμού να κόψουν από άλλες στοιχειώδεις δαπάνες, προκειμένου να «συνεργαστούν» και να πληρώσουν τους τραπεζίτες. Ενόψει, μάλιστα, της έναρξης των πλειστηριασμών, οι τραπεζικοί όμιλοι σχεδιάζουν την ίδρυση «κακών τραπεζών» (bad banks), οι οποίες θα αναλάβουν τη «διαχείριση» των προβληματικών δανείων, ενώ ταυτόχρονα διαπραγματεύονται την πώληση «κόκκινων» δανείων σε επιχειρηματικά funds.

Η «θηλιά» γύρω από τη μικρή ιδιοκτησία σφίγγει από το 2014, με το λεγόμενο ενιαίο φόρο ακινήτων, με τη μονιμοποίηση του χαρατσιού που ισχύει σήμερα για τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, και την επέκτασή του σε γεωργικές εκτάσεις, οικόπεδα κ.ά. Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέσα στις επόμενες μέρες.

Ανάγλυφα προκύπτουν οι στοχεύσεις του κεφαλαίου για τη συγκέντρωση της ακίνητης περιουσίας σε ολοένα και λιγότερα χέρια. Κάθε άλλο παρά τυχαία έρχονται και οι επισημάνσεις τους σχετικά με το «υψηλό ποσοστό ιδιοκατοίκησης» που καταγράφεται στην Ελλάδα, σε σχέση με άλλα κράτη της ΕΕ.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ
Δεσμεύσεις στα μονοπώλια, κάλπικες προσδοκίες και απειλές στο λαό

Ομιλία του πρωθυπουργού στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου

Eurokinissi

Ξεκάθαρες δεσμεύσεις για τη συνέχιση των φιλομονοπωλιακών πολιτικών, με ταυτόχρονη προβολή πυγμής της κυβέρνησης απέναντι στις λαϊκές αντιδράσεις περιλάμβανε η χτεσινή ομιλία του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά από το βήμα του συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Ο πρωθυπουργός, με ακροατήριο εκπροσώπους επιχειρηματικών και τραπεζικών ομίλων, προχώρησε σε μία ακόμα ευθεία επίθεση εναντίον του λαϊκού κινήματος, επιδεικνύοντας την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να επιβάλει «σιγή νεκροταφείου» στη χώρα, ώστε να περάσουν ανεμπόδιστα τα μέτρα ενίσχυσης της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Ταυτόχρονα, επιχείρησε να καλλιεργήσει κάλπικες προσδοκίες στα λαϊκά στρώματα για καλύτερες μέρες. Υποστήριξε ότι η Ελλάδα «απέφυγε τα χειρότερα» (γιατί η επίσημη ανεργία δεν έχει ξεπεράσει το 28%!) και ότι «οι θυσίες πιάνουν τόπο», ενώ ισχυρίστηκε ότι «τελειώνει η ύφεση και βγάζει επιτέλους η χώρα πρωτογενές πλεόνασμα».

«Κάποιοι», ανέφερε «στοιχημάτιζαν ότι δεν θα υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα, τώρα έχουν καταπιεί τη γλώσσα τους (...) Κάποιοι στοιχημάτιζαν ότι η ανεργία θα φτάσει στο 34% και στο 40%! Η ανεργία ανέβηκε πάρα πολύ, το κοινωνικό κόστος είναι τεράστιο, αλλά δεν ξεπέρασε το 28% (...) Τι σημαίνουν όλα αυτά; Οτι η δοκιμασία σήμερα δεν ξεπεράστηκε ακόμα για την Ελλάδα. Αλλά τώρα αρχίζει η προοπτική και φαίνεται η Ελπίδα. Τα χειρότερα πέρασαν. Και σιγά - σιγά ξεκινά η βελτίωση», σημείωσε.

Την ίδια ώρα, παρουσιάζοντας τους κυβερνητικούς στόχους για την «ανάκαμψη» της οικονομίας, ο πρωθυπουργός περιέγραψε τη διαμόρφωση των συνθηκών για τη μεγιστοποίηση της κερδοφορίας της πλουτοκρατίας. «Θέλω από εδώ να στείλω μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση. Δε θα αφήσω τη χώρα κολλημένη στο χθες» ανέφερε, τονίζοντας την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να κλιμακώσει την αντιλαϊκή επέλαση με την προώθηση νέου γύρου καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων.

Επιτέθηκε απέναντι σε οποιονδήποτε θελήσει να αντισταθεί στην εφαρμογή των αντιλαϊκών διαρθρωτικών ανατροπών και επιστράτευσε τη γνωστή προπαγάνδα λάσπης της κυβέρνησης περί «συντεχνιών», αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο χώρο της Υγείας και της Παιδείας. «Κάποιοι θέλουν να διαλύσουν τα πανεπιστήμια και τα νοσοκομεία που ήλεγχαν και απομυζούσαν. Κάποιοι κρατούν τη χώρα δέσμια συντεχνιών και προνομίων που δεν υπήρχαν ούτε στις χώρες του υπαρκτού σοσιαλισμού. Εμείς προσπαθούμε να βάλουμε σε τάξη τα πανεπιστήμια, εκείνοι θέλουν να τα κλείσουν. Σπάμε τις αλυσίδες και υπάρχουν ορισμένοι που δεν θέλουν να μας αφήσουν», ισχυρίστηκε.

Ο Αντ. Σαμαράς, έφτασε στο σημείο να χαρακτηρίσει «ασυδοσία» τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων που παλεύουν για να εμποδίσουν την επιβολή των σκληρών μέτρων και μάχονται για το δικαίωμα στην εργασία και ισχυρίστηκε: «Είναι άλλο πράγμα τα εργασιακά δικαιώματα και είναι τελείως διαφορετικό να μπορεί κάποιος, όποιος θέλει, να επικαλείται ό,τι θέλει για να μπλοκάρει ό,τι δεν του αρέσει (...) Η Ελλάδα θα γίνει και ήδη γίνεται κράτος φυσιολογικό. Εάν δεν το κάνει δε θα κερδίσει το στοίχημα των επενδύσεων ή της ανάπτυξης».

Ο πρωθυπουργός ουσιαστικά επιδίωξε να παρουσιάσει σαν «στοίχημα» του λαού τις στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου για μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας, διάνοιξη νέων κερδοφόρων πεδίων μέσω της περαιτέρω συρρίκνωσης του κράτους, σαν «στοίχημα» του λαού. «Η Ελλάδα της ανταγωνιστικότητας, η Ελλάδα της ανάπτυξης, χωράει όλους τους Ελληνες», ισχυρίστηκε.

Σήμερα, ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στις Βρυξέλλες όπου θα παρουσιάσει στο κολέγιο των Eπιτρόπων της ΕΕ τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ από την 1η Γενάρη 2014, ενώ νωρίτερα, θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η λαϊκή στέγη είναι δικαίωμα, όχι πολυτέλεια

Σε σχόλιό του, για τους πλειστηριασμούς και την αντιπαράθεση ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Αποτελούν πρόκληση για τα λαϊκά στρώματα τόσο η προσπάθεια της κυβέρνησης να εμφανίσει ως πετυχημένη διαπραγμάτευση και απώθηση των πιέσεων της τρόικας, την προώθηση πλειστηριασμών ακόμα και για την πρώτη κατοικία σχετικά χαμηλής αντικειμενικής αξίας, όσο και η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να εμφανίσει την παράταση της αγωνίας εκατοντάδων χιλιάδων για έναν χρόνο ως "ξεκάθαρη και άμεση λύση".

Η μόνη ξεκάθαρη λύση είναι η άμεση απόρριψη κάθε μέτρου που, με οποιονδήποτε τρόπο, ανοίγει ή αφήνει ανοιχτό το δρόμο σε πλειστηριασμούς λαϊκών κατοικιών. Οργανωμένα σαν μια γροθιά όλοι οι εργαζόμενοι, οι Λαϊκές Επιτροπές, τα Συνδικάτα να μην επιτρέψουν ούτε έναν πλειστηριασμό. Η λαϊκή στέγη δεν είναι πολυτέλεια, είναι δικαίωμα».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ