ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Δεκέμβρη 2013
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
Χημικά και καταστολή στους σχολικούς φύλακες

Διαμαρτύρονταν για τις διαθεσιμότητες και τις απολύσεις. Στο πλευρό τους το ΠΑΜΕ

Σε αστυνομικό κλοιό βρέθηκαν χτες οι σχολικοί φύλακες

Eurokinissi

Σε αστυνομικό κλοιό βρέθηκαν χτες οι σχολικοί φύλακες
Με καταστολή, χρήση χημικών και διώξεις απάντησε η κυβέρνηση στο δίκαιο αγώνα των σχολικών φυλάκων για το δικαίωμα στη δουλειά. Σχολικοί φύλακες από διάφορες περιοχές της χώρας (Ηγουμενίτσα, Πρέβεζα, Λευκάδα, Βόλο, Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα, Λάρισα, Κόρινθο κ.α.) συγκεντρώθηκαν χτες το πρωί στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, διαμαρτυρόμενοι για την ένταξή τους στο καθεστώς της διαθεσιμότητας, που οδηγεί στην απόλυση.

Η Αστυνομία επιτέθηκε αλλεπάλληλες φορές, κάνοντας χρήση χημικών, καθ' όλη τη διάρκεια της συγκέντρωσης, μέχρι το μεσημέρι. Νωρίς το πρωί, σχολικοί φύλακες επιχείρησαν να εισέλθουν στο υπουργείο, με την Αστυνομία να προχωρά στις εννέα προσαγωγές, που μετατράπηκαν σε συλλήψεις. Αργότερα, έγιναν τρεις ακόμα προσαγωγές, αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι.

Οι συλληφθέντες (από Λάρισα, Βόλο και Κόρινθο) οδηγήθηκαν αργά το μεσημέρι στα δικαστήρια, με τη διαδικασία του αυτόφωρου. Συνάδελφοί τους είχαν ήδη οργανώσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Ο εισαγγελέας όρισε τακτική δικάσιμο στα τέλη Μάρτη, με τις κατηγορίες της διατάραξης οικιακής ειρήνης και της απείθειας και στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι. Στην κινητοποίηση των σχολικών φυλάκων συμμετείχε αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ με επικεφαλής τον Αλέκο Αρβανιτίδη. Παραβρέθηκε επίσης αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον βουλευτή του Κόμματος Σπύρο Χαλβατζή.

Οι 2.200 περίπου σχολικοί φύλακες, που έχουν τεθεί εδώ και περίπου 6 μήνες σε 8μηνη διαθεσιμότητα, με το 75% του μισθού, εκφράζουν φόβους ότι με την παρέλευση του 8μηνου θα απολυθούν. Πρόσφατα, για να τους διασπάσει και να εκτονώσει τις αντιδράσεις τους, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης ανέφερε ότι 300 από αυτούς θα απορροφηθούν από το ΕΚΑΒ και άλλοι 100 για τη φύλαξη μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, χωρίς να πει οτιδήποτε για τους υπόλοιπους 1.800.

Με ανακοίνωσή του, το ΠΑΜΕ «καταγγέλλει την κυβέρνηση που στον αγώνα των σχολικών φυλάκων απάντησε με βία και καταστολή. Το ΠΑΜΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στον αγώνα των σχολικών φυλάκων και απαιτεί να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος, σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους». Την καταστολή καταγγέλλει και η ΟΓΕ.

Στη Βουλή οι απολύσεις στην «Olympic Handling»

Το αίτημα να μη γίνει καμία απόλυση και να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας των εργαζομένων στην εταιρεία επίγειας εξυπηρέτησης αεροσκαφών «Olympic Handling», μετέφερε στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε.

Η συζήτηση της Ερώτησης έγινε προχτές, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της εταιρείας ότι προχωράει σε πρόγραμμα «εθελούσιας εξόδου». Μετά τη συγχώνευση της «Olympic Air» με την «Aegean Airlines», η εργοδοσία ισχυρίζεται ότι το έργο της «Olympic Handling» συρρικνώνεται, μιας και ο βασικός της πελάτης, η «Olympic Air», έχοντας αλλάξει ιδιοκτησία, θα εξυπηρετείται από άλλη εταιρεία παροχής επίγειας εξυπηρέτησης στα μεγαλύτερα αεροδρόμια.

Οπως είχε διαρρεύσει, η «Olympic Handling» θα διατηρήσει μόνο την επίγεια εξυπηρέτηση της «Olympic Air» στα αεροδρόμια που εξυπηρετούν τις άγονες γραμμές, δηλαδή σε Κάλυμνο, Νάξο, Ικαρία, Σητεία, Σύρο, Αστυπάλαια, Κύθηρα, Κάσο, Καστελόριζο, Λέρο και Μήλο. Σύμφωνα με καταγγελίες συνδικαλιστών, τα σχέδια της εργοδοσίας προβλέπουν να απολυθεί μέχρι και το 80% του υπάρχοντος προσωπικού. Οσοι παραμείνουν, θα απασχολούνται στην εξυπηρέτηση κυρίως μικρότερων αεροδρομίων.

Τις απολύσεις είχε επιβεβαιώσει το ίδιο το αφεντικό του ενοποιημένου πλέον ομίλου, Ευτ. Βασιλάκης, ο οποίος είπε σε συνέντευξη Τύπου: «Γα να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας, όταν μιλάμε για ενοποίηση υπηρεσιών και για ενοποίηση υποστήριξης, φυσικά σημαίνει ότι, ναι, θα υπάρξουν και απώλειες θέσεων εργασίας»...

Τοποθετούμενος τη Δευτέρα στη Βουλή, ο Χρ. Κατσώτης είπε ότι η «εθελούσια έξοδος» ισοδυναμεί με απόλυση και τόνισε ότι συνολικά οι εργαζόμενοι της εταιρείας είναι στον αέρα. Για την «Olympic Handling», κατήγγειλε ότι αυτό που επιχειρεί είναι να διώξει τους εργαζόμενους με συγκροτημένα δικαιώματα για να τους αντικαταστήσει με εργαζόμενους «φθηνότερους» προκειμένου να αυξήσει την κερδοφορία της.

Ο υφυπουργός Εργασίας Β. Κεγκέρογλου το μόνο που βρήκε να απαντήσει, ήταν ότι θα εξετάσει αν «οι όροι και οι προϋποθέσεις του προγράμματος των εθελούσιων εξόδων είναι στα πλαίσια του νόμου».

Τις απολύσεις καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Σάμου. Ανάμεσα σε άλλα, υπενθυμίζει ότι στις αρχές Οκτώβρη είχε προηγηθεί η αλλαγή στις συμβάσεις των εργαζομένων με μειώσεις ωρών και αποδοχών ενώ στις 30 Νοέμβρη, στο προσωπικό της εταιρείας στη Σάμο ανακοινώθηκε ότι από την επόμενη μέρα «δε θα έχουν να εκτελούν έργο»...

Ερώτηση για τους απλήρωτους εργάτες στην Εύβοια

Ερώτηση προς τους υπουργούς Εργασίας και Οικονομικών κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ για τη δραματική κατάσταση των εργατικών - λαϊκών οικογενειών της Εύβοιας. Οπως σημειώνουν, πολλά εργοστάσια κλείνουν, πληθαίνουν οι απολύσεις, η ανεργία χτυπάει χιλιάδες εργαζόμενους της περιοχής, εκατοντάδες εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι, ανασφάλιστοι, μεγάλος αριθμός ανέργων είναι χωρίς επίδομα. Η αδυναμία εξασφάλισης ειδών διατροφής, έχει οδηγήσει σε δραματικές καταστάσεις.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ παραθέτουν συγκεκριμένα παραδείγματα επιχειρήσεων που είτε έκαναν απολύσεις, είτε έκλεισαν οριστικά, είτε χρωστάνε πολλά μηνιάτικα. Αναδεικνύουν τις ευθύνες της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων και ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση: Για την προστασία του δικαιώματος δουλειάς, για την άμεση καταβολή των απλήρωτων αμοιβών και των αποζημιώσεων. Για την ουσιαστική προστασία των ανέργων, την επιδότησή τους και την καταβολή εκτάκτου επιδόματος πριν από τα Χριστούγεννα. Για την ασφαλιστική κάλυψη των εργαζομένων, τον υπολογισμό του χρόνου της επίσχεσης εργασίας ως χρόνου ασφάλισης και την εξασφάλιση δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε όλους τους ανέργους και τις οικογένειές τους.

Συνεχίζει τις εκδικητικές απολύσεις ο «ΝΙΚΑΣ»

Συνεχίζει τις στοχευμένες απολύσεις η εργοδοσία της αλλαντοβιομηχανίας «ΝΙΚΑΣ». Μετά την απόλυση της Εργοστασιακής Επιτροπής του κλαδικού συνδικάτου και άλλων 3 εργαζομένων στις 7 Νοέμβρη, μια μέρα μετά την πανεργατική απεργία, η επιχείρηση απέλυσε και τη σύζυγο του προέδρου της Εργοστασιακής Επιτροπής, Ρούλα Βελαώρα, η οποία εργαζόταν στο εργοστάσιο μέσω εργολαβικής εταιρείας. Σήμερα στη 1 μ.μ. έχει οριστεί τριμερής συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας για τις εκδικητικές απολύσεις. Σε ανακοίνωσή του, το Συνδικάτο Γάλακτος - Ποτών - Τροφίμων, σημειώνει: «Απέναντι σε αυτήν την επίθεση πρέπει να είμαστε οργανωμένοι. Ξεπερνώντας το φόβο και την τρομοκρατία που υπάρχει στο εργοστάσιο, για την απόλυση, την ανεργία, τα έξοδα του νοικοκυριού που τρέχουν. Δε θα γλιτώσει κανείς από την επίθεση της εργοδοσίας είτε συμμετείχε στις κινητοποιήσεις, είτε όχι, είτε προσπαθεί να μείνει "ουδέτερος", είτε ακόμα και αν το παίζει "φίλος" με την εργοδοσία».

Καταγγελία των πρώην δημοτικών αστυνομικών

Με ανακοίνωσή του, το Σωματείο Δημοτικών Αστυνομικών Αθήνας καταγγέλλει ότι η κυβερνητική εξαγγελία για τοποθέτηση σε νέες θέσεις 2.858 δημοτικών αστυνομικών που βρίσκονται σε καθεστώς διαθεσιμότητας, οδηγεί αυτομάτως σε απόλυση 182 εργαζομένων, αφού το σύνολό τους πανελλαδικά είναι 3.040. Οτι 223 άτομα άνω των 45 ετών που έχουν ως μοναδική επιλογή την τοποθέτησή τους στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, αποκλείονται από την περαιτέρω διαδικασία διότι ζητείται γνώση ECDL. Επίσης, ότι ειδικά για την Αττική, το σύνολο των δημοτικών αστυνομικών είναι 1.616 άτομα, αλλά η κυβέρνηση τοποθετεί σε νέες θέσεις μόνο 1.213 άτομα. Αρα 403 εργαζόμενοι ωθούνται εκτός του τόπου κατοικίας τους και αναγκάζονται να μεταναστεύσουν.

Παρέμβαση του ΚΚΕ

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θ. Παφίλης έκανε παρέμβαση στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη για να αφεθούν ελεύθεροι οι προσαχθέντες σχολικοί φύλακες. Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του για την επίθεση των ΜΑΤ στη συγκέντρωση των σχολικών φυλάκων, τονίζει: «Η επίθεση των ΜΑΤ στους σχολικούς φύλακες και οι πάνω από δέκα προσαγωγές συγκεντρωμένων συνιστούν μια ακόμα πράξη αυταρχισμού από την κυβέρνηση σε βάρος εργαζομένων που διεκδικούν το δικαίωμά τους στη δουλειά. Αποδεικνύουν ότι ο αυταρχισμός και η καταστολή πάνε χέρι χέρι με την αντιλαϊκή πολιτική. Το ΚΚΕ απαίτησε από την κυβέρνηση να αφεθούν αμέσως ελεύθεροι όλοι οι προσαχθέντες σχολικοί φύλακες».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ