Τρίτη 13 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ
Ξανοίγεται στις θύελλες που σπέρνει το ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο

Από προηγούμενη φάση επιχειρήσεων της «Sea Guardian» όπου μετείχε η φρεγάτα «ΝΑΒΑΡΙΝΟΝ»
Από προηγούμενη φάση επιχειρήσεων της «Sea Guardian» όπου μετείχε η φρεγάτα «ΝΑΒΑΡΙΝΟΝ»
Στις θύελλες που σπέρνει το ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο και πέρα απ' αυτήν ξανοίγεται το Πολεμικό Ναυτικό, με ό,τι κινδύνους συνεπάγεται αυτό για τα πληρώματα και τον λαό γενικότερα, καθώς στην περιοχή μυρίζει μπαρούτι.

Χαρακτηριστική περίπτωση είναι η συμμετοχή σε φάσεις της ΝΑΤΟικής «Sea Guardian», που πλασάρεται ως «επιχείρηση κατά της τρομοκρατίας», αλλά στην πραγματικότητα εντάσσεται στην πολεμική προπαρασκευή της συμμαχίας.

Η επιχείρηση ενεργοποιήθηκε στις 9 Νοέμβρη 2016 ως μετεξέλιξη μιας προηγούμενης, της «ACTIVE ENDEAVOUR» στην ίδια περιοχή (ξεκίνησε με πρόφαση το χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους).

Η «Sea Guardian» έχει πιο διευρυμένο πεδίο δράσης σε ό,τι αφορά τον έλεγχο στη θάλασσα και αποφασίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία τον Ιούλη του 2016, σε μια περίοδο δηλαδή που άρχισαν να καταφτάνουν στην Ανατ. Μεσόγειο πολεμικοί στόλοι από μια σειρά ιμπεριαλιστικά κέντρα και ισχυρά καπιταλιστικά κράτη, ενισχύοντας τη στρατιωτική παρουσία και τους ανταγωνισμούς για την Ενέργεια.

Είναι δηλαδή επιχείρηση που υπηρετεί τον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό στην περιοχή και η συμμετοχή ελληνικών δυνάμεων καμιά σχέση δεν έχει με την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Στο πλαίσιο της «Sea Guardian» γίνονται περιοδικά οι λεγόμενες στη ΝΑΤΟική ορολογία FOCUSED OPERATIONS (FOCOPS), επιχειρήσεις που σχεδιάζονται από τη ΝΑΤΟική ναυτική διοίκηση MARCOM σε κάποια συγκεκριμένη ζώνη ή δρομολόγιο της Ανατολικής και Κεντρικής Μεσογείου.

Στη διάρκεια των FOCOPS, κράτη - μέλη της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας, και η Ελλάδα, διαθέτουν μέσα και προσωπικό (πλοία, υποβρύχια ή αεροσκάφη εναέριας επιτήρησης) κάτω από τον έλεγχο του ΝΑΤΟ για τη συγκέντρωση πληροφοριών, νηοψίες, γενικά τη λήψη καθημερινά ακριβούς εικόνας τού τι συμβαίνει στην περιοχή.

Ελληνική συνδρομή σε βρώμικες αποστολές

Μόλις πρόσφατα, 3 με 17 Οκτώβρη, έγινε FOCOPS με πλοία από Τουρκία, Ιταλία και Ρουμανία, που σχημάτισαν ένα στολίσκο («Task Group» στη ΝΑΤΟική ορολογία) για περιπολίες στα διεθνή ύδατα της Κεντρικής και Ανατολικής Μεσογείου, κατά τη διάρκεια της οποίας παρακολούθησε περισσότερα από 800 σκάφη και έπιασε επαφή με περισσότερα από 60.

Επίσης, διεξήγαγε νηοψία σε «ύποπτο» εμπορικό πλοίο και 8 «φιλικές επισκέψεις» σε αλιευτικά σκάφη για να συγκεντρώσει λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με «ύποπτες» ενέργειες από ντόπιους ναυτικούς (βλ. ανάκριση και χαφιεδισμός).

Τη MARCOM συνέδραμαν σ' αυτήν τη βρώμικη αποστολή και μονάδες από Ισπανία και Ελλάδα, χωρίς να έχει ακόμα διευκρινιστεί ποιες ήταν, αν ήταν πλοία, υποβρύχια ή αεροσκάφη.

Σε κάθε περίπτωση, πηγές αναφέρουν ότι στο πλαίσιο της «Sea Guardian» και των κατά περιόδους FOCOPS, μονάδες του ΠΝ είναι σε ετοιμότητα, αν δοθεί σήμα, να ξανοιχτούν για να ελέγξουν εκ του σύνεγγυς κάποιο πλοίο που θα κριθεί ύποπτο από το ΝΑΤΟ.

Επίσης, καθώς τα πλοία του «Task Group» διαπλέουν μια περιοχή, μπορούν να ζητήσουν να γίνει συνεκπαίδευση με παραπλέουσες ΝΑΤΟικές μονάδες. Είναι οι λεγόμενες ασκήσεις τύπου PASSEX, άλλος ένα τρόπος που η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ενισχύει το ετοιμοπόλεμο της λυκοσυμμαχίας, με την εμπλοκή ελληνικών δυνάμεων.

Πληροφορίες αναφέρουν τώρα ότι στην επόμενη FOCOPS, την τελευταία για το 2018, αναμένεται στο «Task Group» να ενταχθεί και ελληνική φρεγάτα, πιθανά με ενισχυμένο ρόλο (να οριστεί ως το πλοίο διοίκησης, η «ναυαρχίδα» του «Task Group»), ενώ η σχετική ενημέρωση για το αντικείμενο της FOCOPS στην έναρξή της, και η λεγόμενη απενημέρωση, ο απολογισμός, θα γίνουν στο ΝΑΤΟικό Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποστολής (ΚΕΝΑΠ) στη Σούδα.

Θυμίζουμε ότι το ΠΝ έχει έτσι κι αλλιώς πλοίο στην Ανατ. Μεσόγειο, στα ανοικτά του Λιβάνου, στο πλαίσιο της επιχείρησης, με «καπέλο» ΟΗΕ, UNIFIL, για τον αφοπλισμό της «Χεζμπολάχ». Παράλληλα η φρεγάτα «Σαλαμίς» βρίσκεται στα δυτικά της Κύπρου, επιτηρώντας τις κινήσεις του τουρκικού ερευνητικού πλοίου «Μπαρμπαρός», στις κόντρες για τα μερίδια στη λεία της περιοχής.

Η Ελλάδα «συνεισφέρει» επίσης τα 3 από τα συνολικά 10, στην παρούσα φάση, πλοία της ΝΑΤΟικής αρμάδας SNMG2, που με πρόσχημα το Προσφυγικό κατέπλευσε στο Αιγαίο, προκειμένου να ελέγχει τον πλου των ρωσικών πολεμικών πλοίων προς και από τη Συρία.

Εκθέτουν στρατευμένους και λαό σε μεγάλο κίνδυνο

Ετσι κι αλλιώς, υπάρχει και στην περίπτωση της «Sea Guardian» ένα σχετικό οργανόγραμμα, που και επί ΣΥΡΙΖΑ τηρήθηκε απαρεγκλίτως σε ό,τι αφορά τις περιλάλητες «συμβατικές υποχρεώσεις» της αστικής τάξης έναντι του ΝΑΤΟ. Π.χ. η «εθνική συνεισφορά» στη «Sea Guardian» για το έτος 2017 προέβλεπε τη διάθεση:

-- Μιας ναυτικής μονάδας (πυραυλάκατου ή κανονιοφόρου) με μία ομάδα της Διοίκησης Υποβρύχιων Καταστροφών (ΔΥΚ) σε ετοιμότητα απόπλου στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας, εάν απαιτηθεί.

-- Ενός υποβρυχίου για περιπολία στην Ανατολική Μεσόγειο ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

-- Μέσων εναέριας επιτήρησης στην Ανατολική Μεσόγειο ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

-- Του Ναυστάθμου Κρήτης ως Προκεχωρημένης Βάσης Υποστήριξης για μονάδες του ΝΑΤΟ.

Σε ό,τι φορά τη συμμετοχή σε FOCOPS, το Νοέμβρη 2016 καταγράφηκε ελληνική συμμετοχή με το υποβρύχιο «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ».

Από 5 έως 19 Φλεβάρη 2017 καταγράφηκε συμμετοχή με τη φρεγάτα «ΝΑΒΑΡΙΝΟΝ», με οργανικό ελικόπτερο και ομάδα της Διοίκησης Υποβρύχιων Καταστροφών.

Στο FOCOPS από 14 έως 30 Απρίλη 2017 συμμετείχε η φρεγάτα «ΣΑΛΑΜΙΣ» ως πλοίο έδρας Τακτικού Διοικητού εν πλω (Commander Task Group) με Ελληνα Τακτικό Διοικητή (τον Διοικητή της 2ης Μοίρας Φρεγατών - ΔΜΦΓ2), καθώς και με οργανικό ελικόπτερο, ομάδα της ΔΥΚ και πολυεθνικό επιτελείο.

Κατά τη διάρκεια της απενημέρωσης που έγινε τότε στο ΚΕΝΑΠ, αναλύθηκαν τα αποτελέσματα και η «αποκομισθείσα εμπειρία» από 151 διαδικασίες εξακρίβωσης ταυτότητας εμπορικών πλοίων («Ship Hails») και 3 επισκέψεις σε εμπορικά πλοία («Ship Visits»).

Επισημάνθηκε τότε ως ξεχωριστό γεγονός η εκτέλεση «συναινετικής νηοψίας» από τη φρεγάτα «ΣΑΛΑΜΙΣ», κατόπιν εντολής της MARCOM, σε εμπορικό πλοίο, καθώς και η διεξαγωγή γυμνασίου μη συναινετικής νηοψίας από την πυραυλάκατο «ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΔΗΣ», στο ΚΕΝΑΠ, στην εκπαιδευτική πλατφόρμα/πλοίο «ΑΡΗΣ», την οποία παρακολούθησαν εκπρόσωποι της MARCOM. Και για τις δύο δραστηριότητες ο ΝΑΤΟικός διοικητής της MARCOM δήλωσε την πλήρη ικανοποίησή του.

Παραπέρα, στις 14 με 30 Οκτώβρη 2017 έγινε FOCOPS όπου συμμετείχε το πλοίο γενικής υποστήριξης του ΠΝ «ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ». Μαζί με αυτό συμμετείχαν πλοία από τη Βουλγαρία, την Ιταλία, τη Ρουμανία και την Τουρκία, ενώ έγινε γνωστό ότι αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας έστειλαν η Τουρκία και η Ελλάδα. Επιπλέον, πήρε μέρος ένα τουρκικό υποβρύχιο. Η ζώνη περιπολίας αφορούσε τη θαλάσσια περιοχή νότια και νοτιοανατολικά της Κύπρου.

Η πιο πρόσφατη ελληνική συμμετοχή σε FOCOPS της «Sea Guardian» ήταν η πυραυλάκατος «Ρίτσος», στις αρχές του 2018.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ