Τρίτη 24 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
Μαζικές «τηλε-απολύσεις» στον όμιλο «ΕΛΛΑΚΤΩΡ»

Τις μαζικές ...«τηλε-απολύσεις» εργαζομένων από τον όμιλο «ΕΛΛΑΚΤΩΡ» καταγγέλλει το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών. Συγκεκριμένα, η διοίκηση του ομίλου «προχώρησε - μεταξύ 16 και 18 Μάρτη - σε 12 νέες απολύσεις από τους συνολικά 55 εργαζόμενους στα εργοτάξια σιδηροδρομικών έργων και τις εγκαταστάσεις γραφείων και συνεργείων του Σιδηροδρομικού Κέντρου Αχαρνών (ΣΚΑ)».

Εκμεταλλευόμενη το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στο ΣΚΑ εργάζεται με καθεστώς τηλεργασίας, καθεστώς στο οποίο η ίδια έθεσε τους εργαζόμενους με εσωτερικό της σημείωμα από τις 13/3 λόγω κορoνοϊού, η εταιρεία τους απέλυσε «μέσω τηλεφώνου», προκειμένου «"σαν τον κλέφτη" να ολοκληρώσει μια ακόμα αντεργατική έφοδο, με δεδομένη την αντικειμενική αδυναμία των εργαζομένων να προβάλουν άμεση αντίσταση στη νέα αυτή επίθεση».

Το Σωματείο υπενθυμίζει ότι η επίθεση της «ΕΛΛΑΚΤΩΡ» στους εργαζόμενους περιλαμβάνει 675 (!) απολύσεις από τον Ιούνη του 2018 μέχρι σήμερα, σημαντική καθυστέρηση πληρωμών, απώλεια ασφαλιστικών δικαιωμάτων, επίθεση στα πολιτικά - συνδικαλιστικά δικαιώματα. Την ίδια στιγμή που η εργοδοσία αρνήθηκε να συναντήσει αντιπροσωπεία του Σωματείου, προφασιζόμενη τον κορονοϊό, δεν έχει πάρει κανένα έκτακτο μέτρο στα εργοτάξια, τα οποία «αποτελούν χώρους συγχρωτισμού πλήθους εργαζομένων, όπου η τήρηση στοιχειωδών όρων υγιεινής, πόσιμου νερού, αποδυτηρίων και αποχωρητηρίων δεν είναι καθόλου αυτονόητη».

«Καλούμε τη Διοίκηση του ομίλου "ΕΛΛΑΚΤΩΡ" να πάρει πίσω αμέσως τις κατάπτυστες και καταχρηστικές απολύσεις! Δεν τις δεχόμαστε! Τα δικαιώματά μας δεν μπαίνουν σε καραντίνα!», τονίζει το Σωματείο.

Απολύσεις και υποχρεωτικές άδειες στο αεροδρόμιο Αθήνας

Απολύσεις, υποχρεωτικές άδειες και εκ περιτροπής εργασία είναι το σκηνικό και στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών: Στο catering «Newrest», που εφοδιάζει τα αεροσκάφη, η εργοδοσία έχει ήδη προχωρήσει σε πάνω από 30 απολύσεις, σε μεγάλο κομμάτι εργαζομένων χορηγεί κανονική άδεια, ενώ έθεσε και ζήτημα μετατροπής των συμβάσεων σε εκ περιτροπής, κάτι που το επιχειρησιακό σωματείο αρνήθηκε. Στην εταιρεία «ΣΕΛΕΚΤ ΣΕΡΒΙΣ ΠΑΡΤΝΕΡ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΕΛΛΑΣ ΑΕ» και σε όλα τα επισιτιστικά καταστήματα η εργοδοσία έχει επιβάλει χρήση της κανονικής τους άδειας, ενώ σε ορισμένες έχουν γίνει και απολύσεις.

Στις εταιρείες επίγειας εξυπηρέτησης, οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν την έλλειψη στοιχειωδών μέτρων προστασίας, καθώς η εργοδοσία «συνιστά» η χρήση σε αντισηπτικά, μάσκες και γάντια να γίνεται «με φειδώ» και επιπλέον δεν έχουν γίνει απολυμάνσεις.

Οσον αφορά τα εργασιακά δικαιώματα, η «Goldair Handling» έχει προχωρήσει σε εκ περιτροπής εργασία και απολύσεις. Σε «Swissport» και «Skyserv» έχουν δοθεί υποχρεωτικές άδειες, έχουν απολυθεί 30 συμβασιούχοι, ενώ οι συμβάσεις που υπογράφονται από όσους παραμένουν στη δουλειά έχουν πλέον διάρκεια 10 ημερών. Στην «Aegean», όπου μεγάλο κομμάτι του τηλεφωνικού κέντρου εργάζεται από το σπίτι, έχουν γίνει απολύσεις προσωπικού και έχουν επίσης δοθεί υποχρεωτικές άδειες.

  • Την απόλυση δύο εργαζομένων στις 18 Μάρτη, από την επιχείρηση «PREVEZA BASE», η οποία δραστηριοποιείται στον Τουρισμό και τις υπηρεσίες στα ιστιοπλοϊκά σκάφη, καταγγέλλει το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πρέβεζας.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απεργιακή απάντηση στην επίθεση της εργοδοσίας(2020-07-23 00:00:00.0)
Οχι στις απολύσεις!(2020-04-04 00:00:00.0)
Διεκδικούν την επαναπρόσληψη απολυμένης(2016-07-16 00:00:00.0)
Απολύσεις στην ΒΕΜΕΚΕΠ στο Βόλο(2015-01-17 00:00:00.0)
Μαχητικά στις πύλες του εργοταξίου(2012-06-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ