Σάββατο 14 Νοέμβρη 2020 - Κυριακή 15 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
«Εστίες μετάδοσης του νέου κορονοϊού οι χώροι των ΜΜΜ»!

Αποκαλυπτική αυτοψία εποπτών Δημόσιας Υγείας

«Δεν υπήρξε επιβάτης, ο οποίος να μην τηρεί το υποχρεωτικό μέτρο της μάσκας προσώπου», ωστόσο «ΔΕΝ τηρείται το μέτρο της αποστασιοποίησης για τον περιορισμό της διασποράς του ιού COVID-19, αποτελώντας οι χώροι αυτοί των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς εστίες μετάδοσης του νέου κορονοϊού, με κίνδυνο για τους επιβαίνοντες και τη δημόσια υγεία γενικότερα».

Τα παραπάνω επισημαίνονται σε αποκαλυπτική αυτοψία εποπτών Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Αττικής στους σταθμούς μετρό και ΗΣΑΠ στην Ομόνοια, με την οποία καταρρίπτονται με πάταγο οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης και ξεγυμνώνεται η επικίνδυνη έλλειψη μέτρων στα ΜΜΜ.

Η αυτοψία έγινε στις 6 Νοέμβρη, στις 9.45 π.μ., διαπιστώνοντας συνθήκες συγχρωτισμού σε αποβάθρες και συρμούς, παρόλο που δεν ήταν ώρα αιχμής.

Οπως επισημαίνεται, «άποψη της Υπηρεσίας είναι ότι για να αντιμετωπιστεί το αρνητικό αυτό φαινόμενο και να τηρείται το μέτρο της αποστασιοποίησης, θα πρέπει τα δρομολόγια των συρμών να γίνουν πιο συχνά, αποσυμφορώντας έτσι το χώρο των αποβαθρών όσο και των βαγονιών των συρμών».

Να ληφθούν άμεσα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων στις συγκοινωνίες

Παρέμβαση στον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας «Οδικές Συγκοινωνίες» (ΟΣΥ, λεωφορεία - τρόλεϊ) έκανε την Παρασκευή αντιπροσωπεία συνδικαλιστών που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ - από τη ΓΣΕΕ, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και την Ομοσπονδία Σωματείων Μεταφορών Ελλάδας - απαιτώντας να ληφθούν άμεσα μέτρα για την προστασία της υγείας των εργαζομένων.

Αφορμή για την παρέμβαση στάθηκαν τουλάχιστον 16 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε οδηγούς της ΟΣΥ, ενώ υπάρχει ακόμα ένα στις «Σταθερές Συγκοινωνίες» (μετρό, ηλεκτρικός, τραμ), για τα οποία η διοίκηση δεν πήρε τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να αποφευχθεί η διασπορά.

Χαρακτηριστικό είναι ότι έβαλε εργαζόμενους που είχαν κάνει τεστ να δουλεύουν χωρίς να έχουν βγει τα αποτελέσματα και όταν αυτά βγήκαν βρέθηκαν θετικοί, ενώ στο μεταξύ είχαν έρθει σε επαφή με άλλους συναδέλφους τους...

Να σημειωθεί ότι και στη Θεσσαλονίκη βρέθηκαν θετικοί περισσότεροι από 30 εργαζόμενοι, ενώ πάνω από 150 έχουν τεθεί σε καραντίνα.

Η αντιπροσωπεία απαίτησε να γίνονται επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλους τους εργαζόμενους, να απολυμαίνονται τα λεωφορεία κατά την αλλαγή της βάρδιας στα αμαξοστάσια αλλά και πριν πάνε για συντήρηση και επισκευή, οι εργαζόμενοι που υποβάλλονται σε τεστ να μην πηγαίνουν στη δουλειά μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα.

Οι απαντήσεις που έδωσε ο διευθύνων σύμβουλος, Στ. Αγιάσογλου, έδειξαν ουσιαστικά ότι δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο όλο αυτόν τον καιρό, ενώ τα κρούσματα στη χώρα αυξάνονται εκθετικά. Ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχουν χρήματα για να ικανοποιηθούν τα αιτήματα αυτά, επιβεβαιώνοντας ότι στο ζύγι της κυβέρνησης το κέρδος βαραίνει περισσότερο από την υγεία των εργαζομένων.

Παρέμβαση έγινε νωρίτερα από την Επιτροπή Εργαζομένων στο αμαξοστάσιο στο Μπογιάτι για το ίδιο ζήτημα, καθώς πολλά κρούσματα εντοπίστηκαν σε αυτό.

ΔΑΣ ΟΑΣΑ: Πάψτε να παίζετε με τις ζωές μας!

Σε ανακοίνωσή της η ΔΑΣ ΟΑΣΑ σημειώνει: «Η διοίκηση - όπως και η κυβέρνηση - ενδιαφέρεται καθώς φαίνεται για την ψεύτικη δημόσια εικόνα της και όχι για τη ζωή των εργαζομένων της. Απολυμάνσεις ελλιπείς, τεστ ελάχιστα και μετά από καταγγελίες.

Εργαζόμενοι αφημένοι στην τύχη τους, οι οδηγοί χωρίς σταθερό διαχωριστικό, οι τεχνίτες σε εργασίες χωρίς να έχουν απολυμανθεί τα οχήματα. Επιβάτες κολλημένοι ο ένας πάνω στον άλλο.

Πάψτε να παίζετε με τις ζωές μας. Τώρα μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλο το προσωπικό. Μέτρα προστασίας για όλο το προσωπικό. Κατάργηση των ενδιάμεσων αλλαγών γιατί δεν υπάρχει δυνατότητα απολύμανσης με αντισηπτικό υπό την πίεση του δρομολογίου.

Κατάργηση της διακεκομμένης βάρδιας (κατσαρής) που εξουθενώνει σωματικά και ψυχικά τους εργαζόμενους καθιστώντας τους πιο ευάλωτους στον ιό. Αύξηση των διαλειμμάτων σε όλο το προσωπικό. Συχνός εξαερισμός όλων των οχημάτων και των κλειστών χώρων εργασίας».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ