Παρασκευή 6 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Ξεκινά σήμερα το 18ο Συνέδριο στη Ρώμη

Συμμετέχει αντιπροσωπεία από συνδικάτα της Ελλάδας που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ

Ξεκινούν, σήμερα, στη Ρώμη, οι εργασίες του 18ου Συνεδρίου της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ). Τις εργασίες του Συνεδρίου, που πρόκειται να ολοκληρωθούν την Κυριακή, φιλοξενεί η συνδικαλιστική οργάνωση USB της Ιταλίας. Σε αυτές υπολογίζεται ότι θα πάρουν μέρος 435 αντιπρόσωποι από 101 χώρες, ενώ θα υπάρχει και η δυνατότητα τηλεσυμμετοχής, προκειμένου να ξεπεραστούν δυσκολίες και εμπόδια που βάζει η πανδημία. Ετσι, το σύνολο των συμμετεχόντων υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τα 700 άτομα.

«Ενωμένοι συνεχίζουμε. Για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας. Ενάντια στην ιμπεριαλιστική - καπιταλιστική βαρβαρότητα»: Είναι το σύνθημα του Συνεδρίου. Η ΠΣΟ έχει σήμερα περισσότερα από 105 εκατομμύρια μέλη σε 133 χώρες του κόσμου, σε όλες τις ηπείρους, σε όλους τους βασικούς κλάδους παραγωγής.

Το ΠΑΜΕ έχει δημοσιεύσει στο τελευταίο τεύχος της «Πανεργατικής» αποσπάσματα από το κείμενο των θέσεων του Συνεδρίου, μεταφρασμένα στα Ελληνικά. Το πλήρες κείμενο είναι διαθέσιμο στη σελίδα της ΠΣΟ σε Αγγλικά, Ισπανικά και Γαλλικά. Στο Συνέδριο συμμετέχει αντιπροσωπεία και από την Ελλάδα, από σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. Σε δήλωσή του για το Συνέδριο ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, σημείωσε:

«Εκατοντάδες εργαζόμενοι από πάνω από 100 χώρες του κόσμου, από όλες τις ηπείρους καταφθάνουν στη Ρώμη για το 18ο Συνέδριο της ΠΣΟ. Ενα Συνέδριο που πραγματοποιείται παρά τις δυσκολίες της πανδημίας, αλλά και σε συνθήκες νέας κρίσης, νέας κλιμάκωσης της αντεργατικής επίθεσης και ενός ακόμη ιμπεριαλιστικού πολέμου.

Στις δύσκολες αυτές συνθήκες η ίδια η διεξαγωγή του Συνεδρίου αποτελεί σημαντική επιτυχία και βήμα μπροστά για την οργάνωση της εργατικής πάλης, τον συντονισμό και τη δράση των αγωνιστικών συνδικάτων του κόσμου. Ταυτόχρονα αποτελεί επιβεβαίωση της ενδυνάμωσης και της ανοδικής πορείας της ΠΣΟ, που κλείνει μια πορεία 17 χρόνων, από όταν η Γραμματεία της ήρθε στην Αθήνα, φθάνοντας να αριθμεί σήμερα περισσότερα από 105 εκατομμύρια μέλη σε περισσότερες από 100 χώρες. Μια ανοδική πορεία που συνεχίστηκε και στην περίοδο της πανδημίας και θα επισφραγιστεί στο Συνέδριο της Ρώμης με πολλά νέα συνδικάτα και οργανώσεις.

Βασική παρακαταθήκη της δράσης της ΠΣΟ όμως είναι ότι, κόντρα στο ρεύμα, αποτέλεσε σημαντικό σημείο αναφοράς και συνάντησης των αγωνιστικών συνδικάτων. Με πίστη στις αρχές της ταξικής πάλης, στον ιστορικό ρόλο της εργατικής τάξης, κόντρα στη λογική της ταξικής συνεργασίας, την ITUC, συνέχισε και συνεχίζει να αγωνίζεται για την ενδυνάμωση των εργατικών αγώνων ενάντια στην εκμετάλλευση, στον ρατσισμό, ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και πολέμους, σταθερά στο πλευρό των λαών.

Το Συνέδριο της Ρώμης, που φιλοξενεί το ιταλικό συνδικάτο USB, με σημαντικούς αγώνες και δράση στη χώρα του, μπορεί να δώσει νέα σημαντική ώθηση στους κοινούς αγώνες των εργαζομένων του κόσμου κάνοντας πράξη το σύνθημα του Συνεδρίου: "Ενωμένοι συνεχίζουμε. Για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας. Ενάντια στην ιμπεριαλιστική - καπιταλιστική βαρβαρότητα"».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ