Πέμπτη 27 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Περικοπές» από τις ΗΠΑ για τα μάτια του κόσμου...

Παιδιά της Παλαιστίνης περπατούν κατά μήκος του «τείχους»

Associated Press

Παιδιά της Παλαιστίνης περπατούν κατά μήκος του «τείχους»
ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΡΑΜΑΛΑ.-

Την απόφασή της να αφαιρέσει ένα συμβολικό ποσόν από το σύνολο των τραπεζικών εγγυήσεων, που προσφέρει στο Ισραήλ προκειμένου να μπορεί να διεκδικήσει δάνεια αναζωογόνησης της κλυδωνισμένης οικονομίας του υπό ευνοϊκότερους όρους, ανακοίνωσε η Ουάσιγκτον. Η κίνηση αυτή, μετά από συμφωνία με το Τελ Αβίβ, ερμηνεύεται από πολλούς ως περαιτέρω άσκηση πίεσης προς τον Αριέλ Σαρόν, καθώς ως αιτία της περικοπής κατονομάζεται ξεκάθαρα «η συνεχιζόμενη εποικιστική δραστηριότητα στα παλαιστινιακά εδάφη». Χθες, στη Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, πάντως, 19χρονος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά προερχόμενα από το γειτονικό πύργο ελέγχου.

Αφαιρεί ο Λευκός Οίκος 289,5 δισ. δολάρια από το συνολικό ποσόν των 9 δισ. δολαρίων, που προσφέρει στο Ισραήλ ως τραπεζική εγγύηση. Η απόφαση φέρεται να ελήφθη μετά από συνάντηση της συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας Κοντολίζα Ράις με τον επικεφαλής του ισραηλινού πρωθυπουργικού γραφείου, Ντοβ Βάισγκλας, ενώ είχαν προηγηθεί αλλεπάλληλες σχετικές προειδοποιήσεις. Η ισραηλινή πρεσβεία στην Ουάσιγκτον επιβεβαίωσε τις περικοπές με μια ανακοίνωση, όπου τονίζει ότι «το εβραϊκό κράτος αποδέχεται το γεγονός ότι οι ΗΠΑ θεωρούν ορισμένες δραστηριότητές του σε σημεία της Ιουδαίας, της Σαμάρειας και της Γάζας ασύμβατες με την αμερικανική πολιτική».

Σχολιάζοντας την είδηση, ο σύμβουλος του Αριέλ Σαρόν, Ζαλμόν Σοβάλ, δήλωνε ότι το Ισραήλ είναι διατεθειμένο να «χάσει σημαντική οικονομική βοήθεια, προκειμένου να υπερασπιστεί την ασφάλειά του». Είναι κοινό μυστικό ότι το ποσό που περιέκοψε η Ουάσιγκτον, σχεδόν, ισοδυναμεί με το κόστος κατασκευής του διαχωριστικού τείχους, για το οποίο έχουν διατυπωθεί ανοιχτά αντιρρήσεις από Αμερικανούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του Προέδρου Μπους, που, επίσης, ζήτησε «πάγωμα» των εποικισμών. Ανεπαρκή έκριναν την κίνηση της περικοπής Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι, εκτιμώντας ότι για να υπάρξει πραγματικά κάποια αλλαγή στην ισραηλινή πολιτική θα πρέπει να υπάρξουν δυναμικότερες αμερικανικές πρωτοβουλίες.

Στο μεταξύ, έγινε γνωστό ότι δεν αποκλείεται οι Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι εκπονήσαντες το εναλλακτικό σχέδιο ειρήνευσης, γνωστό ως «συμφωνία της Γενεύης», να μεταβούν στην Ουάσιγκτον για διαβουλεύσεις, πιθανότατα ακόμη και με τον Κόλιν Πάουελ. Αυτό ανακοινώθηκε σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε από τον Παλαιστίνιο Γκάιθ αλ Ομάρι και τον Ισραηλινό Ντανιέλ Λεβί, λίγες μόλις ημέρες πριν από την επίσημη τελετή υπογραφής της στην Ελβετία. Οι δύο άνδρες επανέλαβαν ότι η συμφωνία «δεν αντιτίθεται στον οδικό χάρτη», αλλά, αντίθετα, τον ενισχύει, αφού παρουσιάζει «ένα όραμα ειρήνης για το μέλλον των δύο λαών».

Κατά ορισμένες πληροφορίες, στην Ουάσιγκτον έχουν κληθεί ο πρώην υπεύθυνος της ΟΑΠ για την Ιερουσαλήμ, Σάρι Νουσάιμπεχ, και ο Ισραηλινός πρώην αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών, Αμί Αγιαλόν, πρωτεργάτες της συμφωνίας. Ο Πάουελ είχε εμφανιστεί ενθαρρυντικός και, κατά πολλούς, η αμερικανική θέση στοχεύει και στην άσκηση περαιτέρω πιέσεων προς την κυβέρνηση Σαρόν, της οποίας η στάση απέναντι στη συμφωνία είναι αρνητική, όπως και αυτή της «Χαμάς».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ