Κυριακή 13 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
«SPECIAL OLYMPICS» - ΝΑΓΚΑΝΟ ΙΑΠΩΝΙΑΣ 25/2 - 6/5/2005
Σκοτεινή ιστορία... συμφερόντων

Επικεφαλής αυτής της «επιχείρησης» ο φονιάς της Γιουγκοσλαβίας, Αμερικανός στρατηγός Γουέσλι Κλαρκ!

1999: Ο πρόεδρος τον ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, που την ίδια χρονιά κατέσφαζε τη Γιουγκοσλαβία... υποδέχεται αθλητή των «Special Olympics»
1999: Ο πρόεδρος τον ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, που την ίδια χρονιά κατέσφαζε τη Γιουγκοσλαβία... υποδέχεται αθλητή των «Special Olympics»
Πρόσφορο έδαφος για μια ακόμα επίδειξη δήθεν ανθρωπισμού και ενδιαφέροντος για τα άτομα με αναπηρίες και παράλληλα μια ακόμα ευκαιρία για οργάνωση γιορτών με πολιτικό σκοπό προσφέρει στους κυβερνητικούς παράγοντες η διοργάνωση των χειμερινών αγώνων με την ονομασία «Special Olympics».

Η συγκεκριμένη διοργάνωση έχει διαφορές με τους λεγόμενους «Παραολυμπιακούς», καθώς απευθύνεται μόνο σε άτομα με διανοητική στέρηση και αδυναμία μάθησης και διοργανώνονται τόσο θερινοί όσο και χειμερινοί αγώνες. Φέτος η χειμερινή διοργάνωση θα διεξαχθεί στο Ναγκάνο της Ιαπωνίας το διάστημα από 25 Φλεβάρη έως 6 Μάρτη, με τη συμμετοχή 2.500 αθλητών. Η Ελλάδα θα μετέχει στη φετινή διοργάνωση με 45 αθλητές. Οι «Special Olympics» δημιουργήθηκαν το 1968 από τον Eunice Kennedy Shriver, υποδιευθυντή του Ιδρύματος «Joseph P. Kennedy Jr.». To 1988 οι Αγώνες αναγνωρίστηκαν από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ), αποτελώντας με αυτόν τον τρόπο τη μοναδική αθλητική διοργάνωση που έχει εξουσιοδοτηθεί από τη ΔΟΕ να χρησιμοποιεί τον τίτλο «Ολυμπιακοί». Σήμερα, η συμμετοχή στους «Special Olympics» φτάνει τους ένα εκατομμύριο αθλητές από 153 χώρες παγκοσμίως.

Φιέστες, λόγια και... πραγματικότητα

Στο πνεύμα των γνωστών τελετών από τους «Παραολυμπιακούς» η πρόεδρος των «Special Olympics Ελλάς», γενική γραμματέας του υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιάννα Δεσποτοπούλου, ανακοίνωσε τη σύνθεση της ελληνικής αποστολής, όπου επίσης δεν έλειψαν για μια ακόμη φορά οι μεγαλοστομίες σχετικά με τα ιδεώδη του αθλητισμού στα άτομα με αναπηρία και όλα όσα ακούγαμε κατά κόρον το περασμένο καλοκαίρι.

Ομως και εδώ η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική από αυτή που θέλουν εντέχνως να παρουσιάζουν. Η συγκεκριμένη διοργάνωση εκτός των άλλων επιχειρεί να εξωραΐσει την κατάσταση που βιώνουν, κάτω από το βάρος της αντιλαϊκής πολιτικής, τα παιδιά με νοητική υστέρηση και οι οικογένειές τους, που τις περισσότερες φορές αν δεν έχουν οικονομικές δυνατότητες μένουν απόλυτα αβοήθητες. Αφού είναι αναμφισβήτητο ότι η κρατική μέριμνα είναι ελλιπέστατη έως ανύπαρκτη.

Και βέβαια, μπορεί η κ. Δεσποτοπούλου να τόνισε ότι στους συγκεκριμένους αγώνες απουσιάζουν έννοιες όπως πρωταθλητισμός, αθέμιτος ανταγωνισμός, αναβολικές ουσίες, εμπορευματοποίηση, αλλά αυτό που επικρατεί πίσω από τη βιτρίνα είναι τελείως διαφορετικό. Χαρακτηριστικό άλλωστε είναι το παράδειγμα ότι στο δελτίο Τύπου που αναφερόταν στην εκδήλωση, κάτω από τις εξαγγελίες της προέδρου των «Special Olympics/Ελλάς» σχετικά με την... έλλειψη εμπορευματοποίησης, υπήρχε ολόκληρο κομμάτι που αναφερόταν στους χορηγούς που βρίσκουν και σε αυτόν τον τομέα... πεδίον δόξης λαμπρό. Πολυεθνική εταιρία κινητής τηλεφωνίας, εταιρία πετρελαίων, ανθρακούχο αναψυκτικό, ιδιωτικό νοσοκομείο, μεγάλο σούπερ μάρκετ, καπνοβιομηχανία, ιδιωτικά ιδρύματα «προσφέρουν» με το αζημίωτο τη «βοήθειά» τους. Στη λίστα των χορηγών περιλαμβάνονται επίσης η Βουλή των Ελλήνων, το υπουργείο Πολιτισμού και η κρατική τηλεόραση.

Και βέβαια, εκτός από την εμπορευματοποίηση υπάρχει και ένας άλλος τομέας για τον οποίο δεν έγινε καν λόγος. Μπορεί οι αρμόδιοι των «Special Olympics» παγκοσμίως να υπερηφανεύονται ότι κατέχουν το αποκλειστικό δικαίωμα από τη ΔΟΕ να χρησιμοποιούν τον όρο «Ολυμπιακοί», εντούτοις μόνο για υπερηφάνεια δεν είναι η αναφορά σε αυτούς που κινούν τα νήματα στο συγκεκριμένο χώρο.

Ποιοι κρύβονται πίσω

Φιλανθρωπικές οργανώσεις, που επικεφαλής τους είναι διάφοροι εφοπλιστές που πουλάνε φιλανθρωπία με λεφτά από τον κρατικό κορβανά, Αμερικανοί γερουσιαστές και στρατηγοί του ΝΑΤΟ (όπως ο επικεφαλής των βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία, ο γνωστός Γουέσλι Κλαρκ) βρίσκονται σε καίριες θέσεις, που αφορούν τον τομέα των «Special Olympics» παγκοσμίως.

Μπορεί στις 15 Φλεβάρη στο Ζάππειο, σε άλλη μια γνωστή φιέστα, κάποιοι να ετοιμάζονται να υποδεχτούν «τη Φλόγα της Ελπίδας» όπως την ονομάζουν, προκειμένου αυτή να ταξιδέψει για το Ναγκάνο, που θα σηματοδοτήσει την έναρξη των αγώνων, όμως τέσσερις μήνες περίπου μετά τους «Παραολυμπιακούς» η πραγματικότητα στη χώρα μας λέει άλλα.

Κανένα έργο δεν έμεινε, προκειμένου να ενισχυθεί ο αθλητισμός των αναπήρων, ενώ ακόμα οι εξαγγελίες τους για τον ειδικό αθλητισμό και τα ειδικά σχολεία παράμειναν γενικολογίες και μακριά από την πραγματικότητα. Οταν στη χώρα μας τα ειδικά σχολεία καλύπτουν μόνο το 7% των παιδιών με αναπηρία που είναι σε σχολική ηλικία, δηλαδή 14.000 παιδιά, από τα 200.000, για ποια ενίσχυση μιλάμε...

Η ελληνική αποστολή

Σε τέσσερα αθλήματα θα υπάρχει ελληνική εκπροσώπηση στους 8ους Παγκόσμιους Χειμερινούς Αγώνες «Special Olympics» και την αποστολή αποτελούν 45 αθλητές με τους εθελοντές προπονητές τους, από την Αθήνα, την Αρτα, τα Ιωάννινα, την Κατερίνη και τις Σέρρες Τα αγωνίσματα που θα λάβουν μέρος είναι στο αλπικό σκι (καταβάσεις και σλάλομ), στους δρόμους αντοχής (cross country skiing), στους δρόμους ταχύτητας με χιονοβατήδες (snowshoeing) και στις παγοδρομίες ταχύτητας (speed ice skating).


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ