Τρίτη 28 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΥΠΟΚΛΟΠΩΝ
Δικομματική επιχείρηση συγκάλυψης

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η δικομματική επιχείρηση συγκάλυψης του σκανδάλου των υποκλοπών, καθώς κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ έχουν ήδη συμφωνήσει στις «νόμιμες υποκλοπές» αλλά και να αφήσουν στο απυρόβλητο αυτούς που κατασκευάζουν τους μηχανισμούς παρακολούθησης (ΗΠΑ-ΕΕ).

Μετά από αυτό, μοιραία η ανταλλαγή πυρών μεταξύ των δύο μονομάχων καταλήγει σε κοκορομαχία συγκάλυψης των αιτιών και των ενόχων και «διάχυσης» των ευθυνών, ώστε τελικά να μην αποδοθούν πουθενά.

Η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να μετακυλίσει τις ευθύνες (και το πολιτικό κόστος) από το γεγονός ότι οι «έρευνες», εδώ και ένα χρόνο, παραμένουν στο σκοτάδι, επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, ενισχύοντας την εικόνα ότι κάνει ό,τι μπορεί όχι τόσο για «χυθεί φως» στην υπόθεση αλλά για να θωρακίσει το θεσμικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση των υποκλοπών.

Στο πλαίσιο αυτό ο Κ. Καραμανλής δέχτηκε χτες στο Μέγαρο Μαξίμου τους εμπειρογνώμονες καθηγητές που του παρέδωσαν τις προτάσεις τους για την προστασία από τις παράνομες υποκλοπές, ενώ έδωσε στη δημοσιότητα παρόμοια υπομνήματα από την Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου (ΑΔΑΕ) και την Επιτροπή Τηλεπικοινωνιακών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).

Η ειρωνεία είναι ότι η κυβέρνηση συνόδευσε τη δημοσιοποίηση των πορισμάτων με την εκτίμηση ότι περίπου είναι αδύνατο να αποτραπούν οι υποκλοπές λόγω της συνεχούς εξέλιξης της τεχνολογίας, δίνοντας έτσι το «μοιρολατρικό» πνεύμα που προσεγγίζει την υπόθεση. «Εχουμε να κάνουμε με ένα θέμα που εδράζεται σε νέες τεχνολογίες και οι τεχνολογίες αλλάζουν διαρκώς», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Θ. Ρουσόπουλος, ενώ επιστράτευσε και το άλλο σαθρό επιχείρημα, ότι «οι νόμοι υπάρχουν για να αντιμετωπίζουν τα εγκλήματα, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι η εγκληματικότητα εξαλείφεται επειδή υπάρχουν οι νόμοι»...

Το «διά ταύτα» της γνωμάτευσης των εμπειρογνωμόνων καθηγητών είναι... το αυτονόητο, ότι δηλαδή το πρόβλημα της διασφάλισης του απορρήτου των τηλεπικοινωνιών, δεν είναι θέμα νομικό και ενδεχομένως τεχνικό αλλά κυρίως πολιτικό. Γι' αυτό, καταλήγει, «καμία νομοθέτηση δεν ωφελεί, εάν δεν εξευρεθούν ή ενισχυθούν εκείνοι οι θεσμοί που δε θα επιτρέπουν να εγκλωβίζονται τα δίκτυα και τα συστήματα επικοινωνίας και να παραβιάζεται το απόρρητο των χρηστών τους».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το υπόμνημα της ΑΔΑΕ, που εκτός των άλλων ζητά έλεγχο της ΕΥΠ και της Αντιτρομοκρατικής, χωρίς να αποσαφηνίζει ότι αυτός πρέπει να γίνεται από τη Βουλή. Κυρίως όμως, απαιτεί αρμοδιότητες, κονδύλια για τεχνολογικό εξοπλισμό και διπλασιασμό τουλάχιστον του προσωπικού...

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Αν. Παπαληγούρας, ανακοίνωσε τη σύσταση Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής που θα αξιοποιήσει τις προτάσεις και τις απόψεις της επιστημονικής κοινότητας και άλλων φορέων, καθώς και τα πορίσματα των ανεξάρτητων αρχών.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση αντέδρασε σε δημοσιεύματα που φέρουν τον πρώην υπουργό Δημόσιας Τάξης Γ. Βουλγαράκη, να εμπλέκεται στη δημιουργία ενός «δεύτερου δικτύου υποκλοπών», με τη συνδρομή της ΕΥΠ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσφερε πλήρη κάλυψη στον Γ. Βουλγαράκη, δηλώνοντας μάλιστα ότι καλύπτεται από τα όσα είπε σε χτεσινή συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση ο νυν υπουργός Πολιτισμού. Στη συνέντευξη ο Γ. Βουλγαράκης ζήτησε την παρέμβαση του εισαγγελέα για τα δημοσιεύματα και είπε ότι «οι υπαινιγμοί αυτού του τύπου είναι ύβρεις για τη δημοκρατία, το πολίτευμα και ασφαλώς για μένα προσωπικά», επαναλαμβάνοντας το «αφοπλιστικό» επιχείρημα, όποιος έχει στοιχεία στον εισαγγελέα. Στον ίδιο παρέπεμψε και... «τις υποψίες για την ΕΥΠ, για κυκλώματα, για οτιδήποτε».

Προσπάθεια «αντιπερισπασμού» χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Γ. Βουλγαράκη ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Ν. Αθανασάκης. Ο ίδιος χαρακτήρισε «φτηνούς ακροβατισμούς» τη χρέωση στο ΠΑΣΟΚ, από τον υπουργό της κυβέρνησης, όλων των σχετικών δημοσιευμάτων της τελευταίας περιόδου και την εν συνεχεία προτροπή του προς όποιον έχει στοιχεία να τα παραδώσει στον εισαγγελέα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε εξέλιξη η μεθόδευση να «θαφτεί» η υπόθεση υποκλοπών στο ΚΚΕ(2022-09-23 00:00:00.0)
Τη Δευτέρα η πρώτη συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής(2022-09-03 00:00:00.0)
Ορισμένες επισημάνσεις και ερωτήματα για την υπόθεση των υποκλοπών(2022-08-20 00:00:00.0)
Ανασύρεται από το αρχείο η υπόθεση Τσαλικίδη(2017-11-24 00:00:00.0)
Ανένδοτη η ΕΥΠ για την παράδοση του πορίσματος(2006-07-28 00:00:00.0)
Νέα λίστα παρακολουθήσεων(2006-04-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ