Σάββατο 6 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΟΥΑΔΟΡ
Τα έσοδα από το πετρέλαιο για τις κοινωνικές δαπάνες

Στιγμιότυπο από τις πρόσφατες εκλογές για τη Συντακτική Συνέλευση που οι δυνάμεις της αλλαγής πέτυχαν μεγάλη νίκη με 70%

Associated Press

Στιγμιότυπο από τις πρόσφατες εκλογές για τη Συντακτική Συνέλευση που οι δυνάμεις της αλλαγής πέτυχαν μεγάλη νίκη με 70%
ΚΙΤΟ.--

Χαμογελά ο λαός του Εκουαδόρ, καθώς η απόφαση του Προέδρου Ραφαέλ Κορέα να τροποποιήσει τον ισχύοντα νόμο για τους υδρογονάνθρακες αλλάζει τελείως το σκηνικό, όσον αφορά τα έσοδα του κράτους από το πετρέλαιο. Ειδικότερα δε, γιατί τα έσοδα αυτά θα αιμοδοτήσουν το πρόγραμμα για τις κοινωνικές δαπάνες που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Πρένσα Λατίνα, ο Κορέα, τροποποιώντας το νόμο του Εκουαδόρ 42 του 2006 θα διπλασιάσει τα έσοδα του κράτους, καθώς θα παρακρατείται το 99% των εκτάκτων εσόδων, που θα προκύψουν από την άνοδο της τιμής του πετρελαίου. Ο Ραφαέλ Κορέα, που ανακοίνωσε την τροποποίηση του ισχύοντα νόμου, τόνισε πως εφεξής μόνον το 1% των εκτάκτων εσόδων θα αποδίδεται στις πετρελαϊκές επιχειρήσεις, αντί του 50% όπως ίσχυε έως σήμερα.

Η κίνηση προκάλεσε την έντονη αντίδραση των ξένων και εγχώριων πετρελαϊκών εταιρειών που νέμονται το φυσικό πλούτο της πέμπτης μεγαλύτερης πετρελαιοπαραγωγού χώρας στη Λατινική Αμερική, που επιθυμεί να γίνει σύντομα το 13ο μέλος του ΟΠΕΚ. Η παραγωγή του Εκουαδόρ φθάνει τα 530.000 βαρέλια την ημέρα, εκ των οποίων το 37% παράγεται από την κρατική εταιρεία Petroecuador. Οι εξαγωγές αντιπροσωπεύουν το 67% της παραγωγής της χώρας, με έσοδα που φθάνουν τα 4,8 δισ. δολάρια κατά έτος.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ