Τετάρτη 25 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΣΚΑΚΙ
«Ματ» από την αδιαφορία

Την απαξίωση του αθλήματος από την κυβερνητική πολιτική, αλλά και τις τακτικές συμβιβασμού του ΔΣ της Ομοσπονδίας καταγγέλλει η «Νέα Σκακιστική Κίνηση»

Την κυβερνητική πολιτική που - με τις συνεχώς μειούμενες επιχορηγήσεις - πλήττει καίρια το άθλημα του σκακιού αλλά και τη συμβιβαστική τακτική της πλειοψηφίας του ΔΣ στην Ελληνική Ομοσπονδία (ΕΣΟ), καταγγέλλει η «Νέα Σκακιστική Κίνηση».

Αναλυτικά, η ανακοίνωση αναφέρει: «Ανακοινώθηκε νέα μείωση της επιχορήγησης της ΕΣΟ για το 2009, σε 630.000 ευρώ από 650.000 του 2008 και σε σύγκριση με τα 850.000 του 2003, τη στιγμή μάλιστα που οι ανάγκες πληθαίνουν. Για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται τόσο η απαξίωση του αθλήματος από την πολιτεία όσο και η αδυναμία της διοίκησης της ΕΣΟ να διεκδικήσει σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες του σκακιού. Η χρόνια άρνηση της διοίκησης να πραγματοποιήσει ουσιαστικές διεκδικητικές προσπάθειες αποδεικνύει όχι μόνο την ανοχή, αλλά και τη συναίνεση στην πολιτική περικοπών.

Η πολιτική του διαδρομισμού που ακολουθεί όλα αυτά τα χρόνια η πλειοψηφία της διοίκησης, οδηγεί στην ουσία σε διαπραγμάτευση του ύψους των περικοπών και του τι θα χάσουμε. Ετσι η διοίκηση λειτουργεί ουσιαστικά ως εκπρόσωπος της ΓΓΑ και της εκάστοτε κυβέρνησης απέναντι στους συλλόγους και όχι ως εκπρόσωπος των συλλόγων - μελών της που την εξέλεξαν. Από την ανακοίνωση των επιχορηγήσεων δεν έχει υπάρξει ούτε η στοιχειώδης δημόσια αντίδραση από μεριάς ΕΣΟ.

Καλούμε τη διοίκηση ν' απαρνηθεί την ιδεολογία και πρακτική μετακύλησης των εξόδων του αθλητισμού στους αθλητές, ακόμα και στα πανελλήνια πρωταθλήματα που είναι επιφορτισμένη να διεξάγει (ατομικά και διασυλλογικά). Ο αθλητισμός αποτελεί δικαίωμα κατοχυρωμένο από το Σύνταγμα, δηλαδή η ΕΣΟ είναι ο εντεταλμένος φορέας της ΓΓΑ που παρέχει τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την άσκησή του.

Καλούμε επίσης τη διοίκηση να απαρνηθεί τη χρόνια απραξία της και να οργανώσει εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και διεκδίκησης, σε συνεργασία με τους συλλόγους - μέλη που την απαρτίζουν. Η οικονομική κρίση ας μην αποτελέσει πρόφαση για αποδοχή περικοπών. Να απευθυνθεί στα κόμματα, στους μαζικούς και κοινωνικούς φορείς, στους οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Καλούμε το σκακιστικό κόσμο να καταδικάσει τις μεθοδεύσεις παράτασης της δικαστικής εκκρεμότητας όσον αφορά στις πρόσφατες εκλογές. Η παρέμβαση σωματείων στην υπόθεση μπορούσε κάλλιστα να πραγματοποιηθεί χωρίς αναβολή της εκδίκασης που είχε οριστεί στις 5 Μαρτίου, μια και όλα ήταν γνωστά εδώ και πολύ καιρό. Ο σκακιστικός κόσμος χρειάζεται εύρυθμη και δημοκρατική λειτουργία της ΕΣΟ σύμφωνα με τις επιθυμίες του συνόλου των σωματείων, όχι πρακτικές όπως αυτές που προκύπτουν από το ισχύον καλπονοθευτικό εκλογικό σύστημα. Θυμίζουμε ότι ψηφοδέλτιο το οποίο συγκέντρωσε 18 ψήφους στους 172, δηλαδή ποσοστό μεγαλύτερο του 10%, δεν εκπροσωπείται καθόλου στο σημερινό ΔΣ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ