Κυριακή 3 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΝΤΕ ΚΟΥΒΑΝΟΙ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ
Αμεσο αίτημα η απελευθέρωσή τους

Ο κουβανικός λαός και η μαχητική του νεολαία διαδήλωσαν άλλη μια φορά με αφορμή την Εργατική Πρωτομαγιά απαιτώντας την απελευθέρωση των 5 Κουβανών πατριωτών
Ο κουβανικός λαός και η μαχητική του νεολαία διαδήλωσαν άλλη μια φορά με αφορμή την Εργατική Πρωτομαγιά απαιτώντας την απελευθέρωση των 5 Κουβανών πατριωτών
Με την υπόσχεση να συνεχιστεί ο αγώνας για την απελευθέρωση των πέντε Κουβανών πατριωτών που βρίσκονται για 11η χρονιά φυλακισμένοι στις ΗΠΑ επειδή ξεσκέπασαν τα εγκληματικά σχέδια των αντικουβανικών ομάδων που λειτουργούν ανενόχλητα στις ΗΠΑ, ολοκληρώθηκε την Πέμπτη με μια εκδήλωση στην Αβάνα, η διεθνής νεολαιίστικη καμπάνια για την απελευθέρωσή τους που είχε ξεκινήσει τον περασμένο Σεπτέμβρη. Σημειώνεται ότι στη συγκεκριμένη εκδήλωση πήραν μέρος και τα μέλη της δεκαμελούς μπριγάδας του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης που βρίσκονται στο Νησί της Επανάστασης.

Με αφορμή τον μαζικό μαχητικό γιορτασμό της φετινής Εργατικής Πρωτομαγιάς και 2000 φίλοι της Κούβας, συνδικαλιστές από 79 χώρες, η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία, με επικεφαλής τον ΓΓ της Γιώργο Μαυρίκο και άλλοι αγωνιστές από οργανώσεις αλληλεγγύης ένωσαν την φωνή τους στην δίκαιη υπόθεση των «5».

Επίσης, σε εξέλιξη βρίσκεται και η καμπάνια της Διεθνούς Επιτροπής για την Απελευθέρωση των Πέντε, η οποία προωθεί την αποστολή επιστολών στον Αμερικανό Πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα, στον υπουργό Δικαιοσύνης και άλλους εκπροσώπους της νέας κυβέρνησης, καθώς και στα μέλη του Κογκρέσου και σε μέσα ενημέρωσης, ζητώντας να εξετάσουν την υπόθεση των «5» και να τους απελευθερώσουν αμέσως. Στην καμπάνια αυτή έχουν ήδη δηλώσει τη στήριξή τους χιλιάδες άνθρωποι από ολόκληρο τον κόσμο, 5 Πρόεδροι χωρών της Λατινικής Αμερικής, 10 κάτοχοι βραβείων Νόμπελ, διανοούμενοι, καλλιτέχνες, θρησκευτικοί ηγέτες, στελέχη συνδικαλιστικών ενώσεων, επικεφαλής οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς και μέλη διάφορων εθνικών Κοινοβουλίων. Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα της έκτασης που έχει λάβει αυτή η καμπάνια έρχεται και από το Λίβανο, όπου ήδη 1.000 τέτοιες κάρτες έχουν αποσταλεί από την Επιτροπή Αλληλεγγύης της συγκεκριμένης χώρας ώστε να επιστρέψουν οι πέντε Κουβανοί αγωνιστές στις οικογένειές τους και την πατρίδα τους.

Παράλληλα, ιδιαίτερη είναι η διεθνής διάσταση που έχει πάρει η υπόθεση των «5» με τα υπομνήματα που έχουν κατατεθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, με αίτημα την επανεξέταση της υπόθεσής τους. Η κίνηση αυτή είναι ιδιαίτερα αξιόλογη αν αναλογιστεί κανείς πως ο καθένας που υπογράφει το υπόμνημα πρέπει να πληρώνει στο Ανώτατο Δικαστήριο 2.000 δολάρια, για να γίνει απλά αποδεκτό. Τέτοια ντοκουμέντα πρέπει να παρουσιάζονται από Αμερικανούς δικηγόρους, και σ' αυτή την περίπτωση, όλοι οι νομικοί προσέφεραν αμοιβές τους (μέσο όρο περίπου 30.000 δολάρια).

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο γνωστός εγκληματίας και πρώην πράκτορας της CIA Λουίς Ποσάδα Καρίλες θα ξαναοδηγηθεί σε δίκη μετά την πρόσφατη απόφαση περιφερειακών εισαγγελέων να του απαγγελθούν επιπλέον κατηγορίες σε ό,τι αφορά την ανάμειξή του στην ανεύρεση ατόμων που θα πραγματοποιούσαν επιθέσεις στην Κούβα. Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, ο Καρίλες είχε πει ψέματα σχετικά με τον Ραούλ Κρους Λεόν, τον οποίο είχε προσλάβει για να τοποθετήσει εκρηκτικά σε τουριστικούς προορισμούς της Κούβας, με αποτέλεσμα μάλιστα να σκοτωθεί και ένας Ιταλός τουρίστας, ο Φάμπιο ντι Σέλμο, το 1997 στην Αβάνα. Τώρα, ο Καρίλες, που υπήρξε και εγκέφαλος της ανατίναξης του κουβανικού αεροσκάφους της «Cubana» το 1978 και ευθύνεται για το θάνατο των 73 επιβατών, θα ξαναδικαστεί σε δικαστήριο του Ελ Πάσο, από την ίδια δικαστή που το 2007 τον είχε απαλλάξει από τις κατηγορίες για ψευδορκία και παράνομη είσοδο στις ΗΠΑ.


Κ.Χ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ