Πέμπτη 11 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ «GA FERRIES»
Ξεχείλισε η οργή για εφοπλιστές και εργατοπατέρες

Με τις ταξικές δυνάμεις στο πλευρό τους, εισέβαλαν στα γραφεία της ΠΝΟ και απαίτησαν γενίκευση του απεργιακού αγώνα για τα δεδουλευμένα τους

Οι ναυτεργάτες στα πλοία του Αγούδημου αφήνουν για λίγο τους καταπέλτες και κατευθύνονται μαζικά προς τα γραφεία της ΠΝΟ
Οι ναυτεργάτες στα πλοία του Αγούδημου αφήνουν για λίγο τους καταπέλτες και κατευθύνονται μαζικά προς τα γραφεία της ΠΝΟ
«Μπλόκο» στους εργατοπατέρες της ΠΝΟ «έστησαν» χτες οι ναυτεργάτες των πληρωμάτων των πλοίων της εταιρείας GA FERRIES του εφοπλιστή Αγούδημου, οι οποίοι από τις 23 του Μάη έχουν ξεκινήσει απεργιακό αγώνα, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους. Οργισμένοι και αγανακτισμένοι από την άθλια τακτική του συμβιβασμού απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική και της υποταγής προς τους εφοπλιστές που ακολουθεί η πλειοψηφία της Ναυτικής Ομοσπονδίας, υπονομεύοντας ευθέως τα ναυτεργατικά συμφέροντα, χτες το πρωί οι ναυτεργάτες, συσπειρωμένοι στα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ «εισέβαλαν» στα γραφεία της ΠΝΟ.

Ανέδειξαν ότι το δικό τους πρόβλημα αποτελεί πτυχή της εφόδου που έχουν κηρύξει οι εφοπλιστές, σε κάθε ναυτεργατικό δικαίωμα με όπλο την πολιτική των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ευρωπαϊκής Ενωσης. Πρόβαλαν την επιτακτική ανάγκη να γενικευθεί η απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων και επέβαλαν τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής με αυτό το θέμα. Η συνδικαλιστική πλειοψηφία, με μια καθαρή κίνηση ελιγμού, αποφάσισε για σήμερα στις 11 το πρωί συγκέντρωση των ναυτεργατών στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και αμέσως μετά ξανά συνεδρίαση της Εκτελεστικής.

Αποκαλύψεις - «φωτιά»

Στη διάρκεια της δυναμικής παρέμβασης των ναυτεργατών στην Ομοσπονδία αναδείχτηκαν στοιχεία «φωτιά» για τις συναλλαγές συμβιβασμένων συνδικαλιστών της ΠΝΟ με τους εφοπλιστές και για τα όσα βιώνουν οι ναυτεργάτες, τόσο στα πλοία του Αγούδημου, όσο και συνολικά στα πλοία της ακτοπλοΐας. Οπως αποκαλύφθηκε από τους εκπροσώπους των δύο ταξικών ναυτεργατικών σωματείων, δεν υπάρχει ακτοπλοϊκό πλοίο που να βρίσκεται εν πλω και να τηρείται πλήρως η ΣΣΕ. Οι εφοπλιστές «τρώνε» από υπερωρίες και έξτρα μέχρι την καταβολή στα πληρώματα του επιδόματος των «άγονων» γραμμών. Ταυτόχρονα, έχουν τους ναυτεργάτες στο πόδι έως και 18 ώρες την ημέρα, δηλαδή μέχρι εξάντλησης και μέσα σε καθεστώς βίας και τρομοκρατίας, ενώ παράλληλα παραβιάζουν και τις οργανικές συνθέσεις.

Εξίσου αποκαλυπτικές όμως ήταν και οι καταγγελίες που έκανε ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ Σ. Τσιμπόγλου. Σύμφωνα με όσα είπε δημόσια, πρόεδροι ναυτεργατικών σωματείων όπως ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) Αν. Νταλακογιώργος, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και ο πρόεδρος της Ενωσης Θαλαμηπόλων Γ. Φραγκουλίδης, έχουν συνάψει μυστικές συμφωνίες με εταιρείες όπως η ΑΝΕΚ, που προβλέπουν τη δραστική μείωση των μισθών στους ναυτεργάτες αυτών των ειδικοτήτων, δηλαδή την κατάφωρη παραβίαση της ΣΣΕ και την παραβίαση των οργανικών συνθέσεων.

Ούτε βήμα πίσω

Σύμφωνα με τον Σ. Τσιμπόγλου, δεν είναι η πρώτη φορά που αυτοί οι συνδικαλιστές κλείνουν τέτοιες συμφωνίες με τους εφοπλιστές. Αναφέρει μάλιστα το παράδειγμα της συμφωνίας τους με την εταιρεία «CORE MARINE», θυγατρικής του ομίλου ΛΟΥΗΣ για τη μείωση της οργανικής σύνθεσης του κρουαζιερόπλοιου «ORIENT QUEEN» το καλοκαίρι του 2008. Συμφωνία που είχε αποκαλύψει ο ίδιος ο πρώην υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γ. Βουλγαράκης σε διάρκεια συνέντευξης Τύπου! Να σημειωθεί ότι ο Αν. Νταλακογιώργος, ενώ ήταν στην ΠΝΟ όταν εμφανίστηκαν οι ναυτεργάτες, αποχώρησε επιδεικτικά όταν ήρθε η ώρα της συνεδρίασης της Εκτελεστικής.

Οι ναυτεργάτες είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τη μάχη για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους, ενώ ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ έχουν ήδη στείλει το μήνυμα σε όλα τα καράβια για την ανάγκη οργάνωσης δυνάμεων, επέκτασης και κλιμάκωσης του αγώνα και με απεργίες.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ