Πέμπτη 11 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Κοροϊδεύουν με την ανεργία

Μόνον ως πρόκληση μπορεί να θεωρηθεί από τους χιλιάδες άνεργους η χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Απασχόλησης, στην οποία αναφέρει ότι για το μήνα Μάη οι αναγγελίες πρόσληψης (125.173) ήταν περισσότερες από τις καταγγελίες των συμβάσεων (45.492), δηλαδή των απολύσεων, και των «οικειοθελών αποχωρήσεων» (27.287). Μάλιστα, με βάση αυτό το στοιχείο, η υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλλη - Πετραλιά έσπευσε να σχολιάσει ότι «τα στοιχεία του ΟΑΕΔ για τις προσλήψεις - απολύσεις για τον μήνα Απρίλιο ήταν ενθαρρυντικά. Την ίδια εικόνα έχουμε και για τον Μάϊο». Και μεταξύ άλλων πρόσθεσε ότι «το υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας εντείνει τις δράσεις του για την απασχόληση και καθίσταται ασπίδα προστασίας για όλους τους εργαζόμενους. Και αυτό αποτελεί για εμάς όχι μόνο πεποίθηση, αλλά και πυξίδα δράσης».

Το σίγουρο είναι ότι η αξιοποίηση του παραπάνω δεδομένου δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να κρύψει το γεγονός ότι από τον περασμένο Δεκέμβρη η ανεργία, με βάση ακόμα και τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, συνεχώς αυξάνεται και χιλιάδες άνεργοι προστίθενται στις μαύρες λίστες των ανέργων. Μάλιστα, η ανεργία τσακίζει κόκαλα στους νέους ηλικίας 15 - 29 ετών. Επιπλέον, το συγκεκριμένο στοιχείο δεν αποδεικνύει σε καμία περίπτωση μείωση της ανεργίας και αύξηση της απασχόλησης, καθώς είναι δεδομένο ότι κατά τους συγκεκριμένους μήνες η επίσημη ανεργία παρουσιάζεται μειωμένη, εξαιτίας της εποχικής εργασίας που αφορά κυρίως τον τουρισμό. Υπενθυμίζουμε, μάλιστα, ότι το υπουργείο Απασχόλησης γέμισε τα ταμεία των ξενοδόχων με 50 εκατομμύρια ευρώ, μέσω του ΟΑΕΔ, δηλαδή με χρήματα των ίδιων των εργαζομένων, προκειμένου να απασχολήσουν το σύνολο των εποχικά εργαζομένων για την τουριστική σεζόν!

Το σίγουρο είναι ότι η «πυξίδα δράσης» της κυβέρνησης ήταν, είναι και θα είναι κολλημένη στην ίδια κατεύθυνση: Στη στήριξη του κεφαλαίου και την αύξηση της κερδοφορίας του με κάθε τρόπο. Το θέμα είναι να «κλειδώσουν» και η εργαζόμενοι τη δική τους πυξίδα στη μια και μοναδική κατεύθυνση που μπορεί να διασφαλίσει τα πραγματικά τους συμφέροντα. Στη ρότα των ταξικών αγώνων, για την απόσπαση μέτρων ουσιαστικής προστασίας των ανέργων, για την επιθετική διεκδίκηση του δικαιώματος στη μόνιμη και σταθερή εργασία.


Γ. Δ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ