Τετάρτη 17 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αραβική οργή για Νετανιάχου

Με την ηγεσία της «Χαμάς» στη Λωρίδα της Γάζας συναντήθηκε ο Αμερικανός πρώην Πρόεδρος Κάρτερ

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΚΑΪΡΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Απογοήτευση προκάλεσε στην αραβική και παλαιστινιακή πλευρά η ομιλία Νετανιάχου περί «ισραηλινο-παλαιστινιακής ειρήνευσης». Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αναφέρθηκε, για πρώτη φορά, στη λύση των δύο κρατών αλλά έθεσε τόσους πολλούς όρους, που, ουσιαστικά, την αναίρεσε.

Ο Νετανιάχου τάχθηκε υπέρ ενός αποστρατιωτικοποιημένου κράτους, που δε θα ελέγχει τον εναέριο χώρο του και ουσιαστικά ούτε τα επίγεια σύνορά του. Επέμεινε στη «φυσική ανάπτυξη» των εποικισμών και στην αναγκαιότητα αναγνώρισης του Ισραήλ ως εβραϊκού κράτους, κάτι που, αν γίνει, καταργεί οριστικά το δικαίωμα επιστροφής των Παλαιστινίων προσφύγων, όπως ορίζεται από τη σχετική απόφαση του ΟΗΕ, και θέτει υπό αμφισβήτηση το καθεστώς του 1,2 εκατομμυρίου Ισραηλινών Αράβων πολιτών.

Η Παλαιστινιακή Αρχή μίλησε για «νέο πλήγμα» και ο διαπραγματευτής Σαέμπ Ερακάτ κάλεσε τη «διεθνή κοινότητα» να μην ξεγελαστεί και να συνειδητοποιήσει ότι οι όροι που τέθηκαν «κλείνουν την πόρτα σε κάθε βήμα». Η «Χαμάς» κάλεσε τους Αραβες να ενισχύσουν την αντίστασή τους στο Ισραήλ ενώ ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, Χ. Μουμπάρακ, εκτίμησε ότι και μόνο η απαίτηση αναγνώρισης του Ισραήλ ως εβραϊκού κράτους «καταστρέφει τις ελπίδες ειρήνευσης».

Να «κατευνάσει» τις αραβικές αντιδράσεις αποπειράθηκε ο Αμερικανός Πρόεδρος,χαρακτηρίζοντας «θετική κίνηση» την ομιλία. Παραδέχτηκε ότι τέθηκαν πολλοί όροι, υποστήριξε, όμως, ότι «γι' αυτό υπάρχουν οι διαπραγματεύσεις, για να συζητούνται προϋποθέσεις εκατέρωθεν». Επανέλαβε, πάντως, ότι πρέπει να παγώσει κάθε εποικιστική δραστηριότητα χωρίς, φυσικά, να ζητήσει διάλυση των, ήδη, υπαρχόντων εποικισμών.

«Βήμα στη σωστή κατεύθυνση» χαρακτήρισε τις θέσεις Νετανιάχου η τσεχική προεδρία της ΕΕ συμπληρώνοντας ότι «δεν είναι αρκετό». Η Μόσχα εξέφρασε κάποιες επιφυλάξεις ενώ οι ίδιοι οι Ισραηλινοί ενέκριναν τις προτάσεις Νετανιάχου, και η δημοτικότητά του εκτοξεύτηκε στο 44% έναντι 28%.

Η «μεσολάβηση» Κάρτερ

Στη Λωρίδα της Γάζας βρέθηκε χτες ο Αμερικανός πρώην Πρόεδρος Τζ. Κάρτερ, όπου συναντήθηκε με εκπροσώπους του ΟΗΕ και ανθρωπιστικών οργανώσεων, αλλά και τον πρωθυπουργό της «Χαμάς», Ισμαήλ Χανίγια. Ο Κάρτερ χαρακτήρισε «πρωτοφανή παραλογισμό» το ότι σε μια κοινότητα που δέχτηκε τέτοιο στρατιωτικό πλήγμα δεν της επιτρέπεται να αποκτήσει τα μέσα για να συνέλθει. Εκτίμησε ότι η ηγεσία της «Χαμάς» θέλει «την ειρήνη, τη συμφιλίωση με τη "Φατάχ" και τη δυνατότητα ύπαρξης κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους δίπλα στο αντίστοιχο ισραηλινό». Υπενθυμίζεται ότι ο θεωρούμενος από πολλούς ως βασικός αρχιτέκτονας της συνθήκης του Ντέιτον, Τζ. Κάρτερ, δε βρίσκεται σε επίσημη αποστολή αλλά είναι μάλλον δεδομένο ότι ανεπισήμως έχει αναλάβει να δημιουργήσει δίαυλο επικοινωνίας ΗΠΑ - «Χαμάς».

  • Διαδήλωση συνδιοργάνωσαν το Κόμμα του Παλαιστινιακού Λαού, το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης και το Δημοκρατικό Μέτωπο, το Σάββατο, στην πόλη της Γάζας υπέρ της ενδο-παλαιστινιακής συμφιλίωσης, κατηγορώντας «Χαμάς» και «Φατάχ» ότι ερίζουν για την εξουσία και όχι για υπαρκτές διαφορές. Η αστυνομία της «Χαμάς» επενέβη για να διαλύσει τους χιλιάδες διαδηλωτές με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο άνθρωποι.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ