Τρίτη 4 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΝΤΗΝΟΣ
Ενας «συνηθισμένος» κομμουνιστής

Το βιβλίο της Ρ. Τσιντιλή - Βλησμά, αφιερωμένο στον Ν. Καραντηνό, παρουσιάστηκε το περασμένο Σάββατο στο Ληξούρι

Από αριστερά: Αν. Ιωαννάτου, Π. Λυκούδης, Γερ. Ρηγάτος
Από αριστερά: Αν. Ιωαννάτου, Π. Λυκούδης, Γερ. Ρηγάτος
«Οι απλοί άνθρωποι γράφουν την Ιστορία. Οι άνθρωποι του μόχθου και της δουλειάς. Δηλαδή, οι εργάτες, οι αγρότες, οι εργαζόμενοι. Κι ούτε νοιάζονται αν θα τους γράψει ή θα τους ξεγράψει η Ιστορία. Η δημοσιογραφία, πάντως, η κομμουνιστική, πρέπει να βρίσκεται κοντά τους, να παρακολουθεί τον αγώνα τους και να καταγράφει τη δράση τους. Οχι από υποχρέωση, ως λειτούργημα. Αλλά από επαναστατικό καθήκον...».

Το παραπάνω απόσπασμα, παρμένο από τα κείμενα του Νίκου Καραντηνού στον «Ριζοσπάστη» συναντάμε στις σελίδες του βιβλίου «Τότε που μετρούσαν τις νύχτες τ' άστρα», της Ρίτας Τσιντιλή - Βλησμά, που παρουσιάστηκε σε επίσημη εκδήλωση του Σύλλογου Φαρακλάδων η «Εύγερος» Κεφαλονιάς, το περασμένο Σάββατο στο δημαρχείο του Λυξουρίου.

Ενα βιβλίο αφιερωμένο στον κομμουνιστή - δημοσιογράφο Ν. Καραντηνό, ο οποίος «δε θέλησε προβολή ούτε τιμητικές διακρίσεις και περγαμηνές. Ολες αυτές οι προβολές και οι τιμητικές διακρίσεις ανήκουν στο λαό, που είναι και ο τελικός αποδέκτης. Στο πρόσωπό του τιμάμε το λαό» ήταν λόγια του Ν. Καραντηνού, που τα θύμισε κατά την έναρξη της εκδήλωσης ο πρόεδρος του Συλλόγου Π. Λυκούδης. «Τιμάμε τη ζωή και το έργο του συμπατριώτη μας αγωνιστή δημοσιογράφου, Ν. Καραντηνού» που «σε όλη τη διάρκεια της ζωής του τίμησε τον αγωνιζόμενο λαό και στάθηκε δίπλα στα προβλήματά του», πρόσθεσε.


«Η Αλέκα Παπαρήγα, στο χαιρετιστήριό της στην έκδοση, τον αποκαλεί "συνηθισμένο" κομμουνιστή, βεβαίως όχι για να τον μειώσει, αλλά ακριβώς για να δείξει το αγωνιστικό μπόι, το ήθος και τη γενναιότητα του κοινού κομμουνιστή της εποχής του. Φανταστείτε αγωνιστικό δυναμικό ενός κόμματος, που αποτελείται από τέτοιους "συνηθισμένους"», επισήμανε στην ομιλία της η Ανεκε Ιωαννάτου, φιλόλογος και παραγωγός του «902 TV» και συνέχισε: «Σαν παιδί του 20ού αιώνα, βρέθηκε μπροστά σε απόλυτες επιλογές. Μιλάμε για χρόνια που δεν επέτρεψαν στους ανθρώπους μεσοβέζικα αισθήματα και μισές επιλογές. Μπαίνεις στον αγώνα ή δεν μπαίνεις. Με όλες τις συνέπειες. Δηλαδή, διώξεις, στρατοδικεία, εξορία κλπ., όλα τα έζησε ο Νίκος Καραντηνός και ήταν πάντα παρών σ' όλες τις συνθήκες αγώνα, χαρακτηριστικό παράδειγμα του κομμουνιστή δημοσιογράφου». Ο Ν. Καραντηνός «δέθηκε» από τα πρώτα χρόνια της ζωής του με τις έγνοιες των ξωμάχων, των ανθρώπων της δουλειάς, είπε η Αν. Ιωαννάτου, διαβάζοντας ένα απόσπασμα από κείμενο του Καραντηνού στο «Ρ»: «Ξέραμε του ψωμιού τη λαχτάρα πριν ακόμα η καμπάνα μάς καλέσει να βρεθούμε στο σχολειό. Ο κάμπος μας πρωτοφανέρωνε της ζωής τον καθημερινό, τον ασταμάτητο αγώνα. Μάθαμε την αλήθεια του ψωμιού από πρώτο χέρι...» έγραφε, και η Αν. Ιωννάτου αναρωτήθηκε: «Πείτε μου, μπορούσε να μην είναι στρατευμένη η προσφορά του;»...

Για τη ζωή και το έργο του Ν. Καραντηνού, όπως καταγράφεται στις σελίδες του βιβλίου μίλησε ακόμη ο Γεράσιμος Ρηγάτος, γιατρός - διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθήνας και λογοτέχνης, αναφέροντας τα γεγονότα εκείνα που τον σημάδευσαν πολιτικά, καθορίζοντας τη συνέχεια της ζωής του.

Επίσης, σύντομο χαιρετισμό στην εκδήλωση έκανε η δήμαρχος Ληξουρίου Νόπη Αλεξανδροπούλου - Χαριτάτου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ