Τρίτη 4 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αλλοι 13 ανήλικοι μετανάστες παραδόθηκαν σε ΜΚΟ

Στο πλαίσιο της επιχείρισης βίαιης επαναπροώθησης μεταναστών από τη Χίο στον Εβρο που έχει ξεκινήσει από την περασμένη Κυριακή, χτες, ανήλικοι μεταφέρθηκαν στη Θεσσαλονίκη και παραδόθηκαν σε Μη Κυβερνητική Οργάνωση

Αλλοι 13 ανήλικοι μετανάστες που ζούσαν σε κέντρο κράτησης στη Χίο μεταφέρθηκαν χτες το πρωί με το καράβι «ΘΕΟΦΙΛΟΣ» στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο επιχείρισης βίαιης επαναπροώθησης μεταναστών που ξεκίνησε την περασμένη Κυριακή. Αυτή τη φορά οι ανήλικοι με εντολή εισαγγελέα μεταφέρθηκαν και παραδόθηκαν στις ΜΚΟ «ΑΡΣΙΣ» και «Κοινωνική Αλληλεγγύη». Υπενθυμίζεται ότι άλλοι τρεις ανήλικοι βρίσκονται στην «ΑΡΣΙΣ».

Σύμφωνα με την «ΑΡΣΙΣ» οι 11 από αυτούς κρατήθηκαν στον ξενώνα της οργάνωσης στο Ωραιόκαστρο νομού Θεσσαλονίκης και οι άλλοι δύο στη ΜΚΟ του Δήμου Θεσσαλονίκης «Κοινωνική Αλληλεγγύη» (σ.σ. ΜΚΟ ενταγμένη στο μητρώο της υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών). Η ΜΚΟ «ΑΡΣΙΣ» δηλώνει ότι οι ανήλικοι κατάγονται από το Αφγανιστάν, το Ιράκ, την Παλαιστίνη. Το θέμα είναι πως η τύχη όλων αυτών των ανήλικων παιδιών είναι άγνωστη. Οπως άγνωστο είναι το για ποιο λόγο χωρίζουν ανήλικα παιδιά από γονείς ή συγγενείς που πιθανά να υπάρχουν στη Χίο. Αλλα και το ποια σκοπιμότητα έχει η παράδοσή τους σε διάφορες οργανώσεις, όταν με τη φροντίδα και τη μέριμνα των παιδιών θα έπρεπε να ασχολούνται αποκλειστικά δημόσιες υπηρεσίες πρόνοιας.

Υπενθυμίζεται ότι η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ την περασμένη Παρασκευή κατά τη διάρκεια επίσκεψης στον ξενώνα της οργάνωσης «ΑΡΣΙΣ» όπου μένουν τα παιδιά, ζήτησε να δοθούν σε αυτά όλα τα απαραίτητα έγγραφα νομιμοποίησης, που από το γκέτο του Μερσινιδίου Χίου βρέθηκαν σιδηροδέσμιοι στη Θεσσαλονίκη.

Δικαιολογούν τα αδικαιολόγητα

Ταυτόχρονα, όπως καταγγέλλεται στη Χίο, συντελείται εκεί συντονισμένη προσπάθεια, όπου πρωταγωνιστούν και τοπικά ΜΜΕ. Σκοπός τους, με ψευτοεπιχειρήματα, να εμφανιστούν «λάδι» - στη συμπεριφορά τους απέναντι στους μετανάστες - ο προϊστάμενος του Περιφερειακού Σχεδιασμού Εκτάκτων Αναγκών, οι αστυνομικοί και οι λιμενικοί. Να αποσιωπηθεί η ρίζα του προσφυγικού προβλήματος (ιμπεριαλισμός, πόλεμος, ευρωενωσιακή πολιτική). Να υπερτονιστούν δε ανούσια ζητήματα, όπως ότι οι ανήλικοι πρόσφυγες που πρόσφατα μεταφέρθηκαν στη Θεσσαλονίκη δε συνοδεύονταν από τους γονείς τους στη Χίο, αλλά «μόνο» από άλλους συγγενείς. Λες και τούτο δικαιολογεί το βίαιο χωρισμό 14χρονων από ό,τι οι ίδιοι θεωρούν οικογένειά τους. Τέλος, εκτιμάται ότι επιχειρείται, μέσω ψυχαναγκασμού και ποικιλόμορφης πίεσης που ασκείται στους συλληφθέντες πρόσφυγες στο νησί, να σταλεί «μήνυμα» σε όσους έχουν μείνει στην τουρκική ακτή, ώστε να μην επιχειρήσουν να έρθουν.

Σύλληψη δουλεμπόρου

Ενας 24χρονος συνελήφθη το πρωί της Κυριακής στη Θεσσαλονίκη για διακίνηση 21 μεταναστών από τους οποίους οι 7 ανήλικοι. Η σύλληψη έγινε στον κόμβο Καλοχωρίου, στη συμβολή της περιφερειακής Θεσσαλονίκης με την Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης - Λάρισας. Σύμφωνα με την αστυνομία, τις πρωινές ώρες της Κυριακής, αστυνομικοί της Θεσσαλονίκης και της Αλεξανδρούπολης διαπίστωσαν την είσοδο των μεταναστών στην ελληνική επικράτεια από αγροτική περιοχή των Κήπων Εβρου. Επρόκειτο να προωθηθούν τμηματικά σε Σιδηροδρομικό Σταθμό ώστε να επιβιβαστούν σε αμαξοστοιχία με προορισμό την Αθήνα.

  • Σύμφωνα με προχτεσινό δελτίο τύπου της ΓΑΔΑ, τον μήνα Ιούλη κατά τη διάρκεια αστυνομικών επιχειρήσεων συνελήφθησαν 2.369 άτομα για παράβαση του νόμου περί αλλοδαπών. Πρόκειται για τις επιχειρήσεις - «σκούπα» που με πρόσχημα την πάταξη της εγκληματικότητας στοχοποιούν και τρομοκρατούν άγρια τους μετανάστες που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ