Τρίτη 22 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Τριμερής συνάντηση μηδενικών προσδοκιών

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Σήμερα αναμένεται να συναντηθούν, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ομπάμα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου και ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Αμπάς. Η πραγματοποίηση της συνάντησης δρομολογήθηκε από το Λευκό Οίκο, παρά το ότι ο ειδικός απεσταλμένος Τζορτζ Μίτσελ επέστρεψε, μόλις πριν λίγα 24ωρα στην Ουάσιγκτον, χωρίς αποτέλεσμα στις προσπάθειές του για υιοθέτηση κάποιας μέσης λύσης στο ζήτημα των εποικισμών. Κάτι που επιβεβαιώνει την εκτίμηση ότι η αμερικανική προεδρία «επείγεται» για την παρουσίαση κάποιων, έστω και επιφανειακών, βημάτων προόδου στο στόχο της για αναθέρμανση της ισραηλινο-παλαιστινιακής διαδικασίας και θ' ασκήσει περαιτέρω πιέσεις γι αυτό.

Πάντως, η παλαιστινιακή πλευρά δήλωνε αποφασισμένη να επιμείνει στο αίτημά της για «πάγωμα» της εποικιστικής δραστηριότητας ως προϋπόθεση για επανάληψη των ισραηλινο-παλαιστινιακών διαπραγματεύσεων. Αντιστοίχως, και η ισραηλινή καθιστούσε σαφές ότι ο Νετανιάχου δε θα διαπραγματευτεί την εποικιστική δραστηριότητα και το «δικαίωμα φυσικής ανάπτυξης των εποικισμών της Δ. Οχθης». Υπό τις συνθήκες αυτές, αρκετοί αναλυτές εκτιμούσαν ότι από την τριμερή συνάντηση δε θα προκύψει τίποτε παραπάνω από χειραψίες και μια αναγνώριση «καλών προθέσεων» στην αμερικανική προεδρία, κάτι που και η ίδια φαίνεται να επιδιώκει.

  • Δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και ένας τραυματίστηκε από οβίδα ισραηλινού τανκ, την Κυριακή το βράδυ, στη μεθόριο της ανατολικής Γάζας. Ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε ότι ετοιμάζονταν να εκτοξεύσουν ρουκέτες. Σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές, επρόκειτο για τρεις ενόπλους διαφορετικών οργανώσεων.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ