Τρίτη 22 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΠΑΡΑΚ ΟΜΠΑΜΑ
Σταθερά στην ιμπεριαλιστική ρότα

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα επιχείρησε τις τελευταίες ημέρες να υπερασπίσει την απόφασή του να διακόψει για την ώρα την εγκατάσταση της λεγόμενης αντιπυραυλικής ασπίδας των ΗΠΑ σε Τσεχία και Πολωνία. Στη θέση της σχεδιάζει να επιβάλει ένα άλλο σύστημα όπου μέχρι το 2020 θα αναπτυχθούν πολεμικά πλοία εξοπλισμένα με το οπλικό σύστημα «Aegis» και αναχαιτιστικοί πύραυλοι «SM-3», για μικρού και μεσαίου βεληνεκούς βαλλιστικούς πυραύλους, στη Μεσόγειο και τη Βόρεια Θάλασσα ή τα Βαλκάνια. Κάτι τέτοιο δεν αλλάζει δηλαδή την ουσία της προηγούμενης «ασπίδας» με την οποία ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός επιχειρεί να κατοχυρώσει την πρωτοκαθεδρία του.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο «CBS», ο Ομπάμα υποστήριξε πως δεν «έβαλε στο ράφι» την «ασπίδα» για να εξευμενίσει τη Ρωσία, καθώς «οι Ρώσοι δεν καθορίζουν ποια θα είναι η αμυντική μας στάση».

Πρόσθεσε ότι «η Ρωσία ανέκαθεν ήταν παρανοϊκή για το θέμα αυτό, όμως ο Τζορτζ Μπους είχε δίκαιο: Δεν ήταν απειλή γι' αυτούς», ενώ υποστήριξε πως ούτε η σημερινή του πρόταση αποτελεί κάποια απειλή για τη Ρωσία. «Αν το αποτέλεσμα είναι να νιώσουν οι Ρώσοι λίγο λιγότερο παρανοϊκοί και να είναι διατεθειμένοι να συνεργαστούν μαζί μας πιο αποτελεσματικά για να αντιμετωπίσουμε απειλές όπως οι βαλλιστικοί πύραυλοι από το Ιράν ή η πυρηνική ανάπτυξη του Ιράν, αυτό είναι ευτύχημα», τόνισε ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Παράλληλα, ο αρχηγός των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων Νικολάι Μακάροφ δήλωσε χτες από τη Ζυρίχη πως η χώρα του δε θα δεχθεί ένα νέο αντιπυραυλικό σύστημα, αν δεν εγκατασταθεί από κοινού, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο «Ria Novosti».

Τέλος, ο Αμερικανός Πρόεδρος, μιλώντας σε συνέντευξή του στο «CBS» για το ζήτημα της αποστολής περισσοτέρων αμερικανικών στρατιωτών στο Αφγανιστάν, υποστήριξε πως πριν αποφασίσει κάτι τέτοιο, θα πρέπει πρώτα να καθορίσει την κατάλληλη στρατηγική των αμερικανικών δυνάμεων στη χώρα. Μιλώντας παράλληλα στο «CNN» για τα θέματα της οικονομίας, παρά τις όποιες εξαγγελίες περί ...ανάκαμψης της οικονομίας, ο Ομπάμα υποστήριξε πως «πιθανά το ζήτημα των θέσεων εργασίας να μη βελτιωθεί αρκετά», υποστηρίζοντας παράλληλα πως η εικόνα «μπορεί να γίνει και λίγο χειρότερη τους επόμενους δύο μήνες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ