Παρασκευή 22 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Σε βαρύ κλίμα έφτασε ο Μίτσελ

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Σε, μάλλον, βαρύ κλίμα άρχισε, χτες, την επίσκεψή του στο Ισραήλ και στη συνέχεια στα Παλαιστινιακά εδάφη ο ειδικός απεσταλμένος του Προέδρου Ομπάμα, ο οποίος προηγουμένως είχε συναντηθεί με τη λιβανική και τη συριακή ηγεσία. Ο Μίτσελ, μέχρι χτες βράδυ, είχε συναντήσει τον Ισραηλινό υπουργό Αμυνας, Εχούντ Μπαράκ, τον υπουργό Εξωτερικών, Αβιγκντόρ Λίμπερμαν, και τον Πρόεδρο Σιμόν Πέρες.

Ο Αμερικανός πρώην γερουσιαστής απέφυγε τις δηλώσεις και αρκέστηκε να επαναλάβει ότι για την Ουάσιγκτον ο στόχος παραμένει πάντα ο ίδιος, δηλαδή δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους σε ειρηνική συνύπαρξη δίπλα στο ισραηλινό.

Βέβαια, το πώς ακριβώς θα επιτευχθεί αυτό και τι ακριβώς σημαίνει «ανεξάρτητο κράτος» για τις ΗΠΑ δεν το διευκρίνισε ο Μίτσελ. Αντίθετα, είναι πολύ σαφές τι εννοούν οι ισραηλινές ηγεσίες μέχρι σήμερα, οι οποίες όχι απλώς έχουν περιφρονήσει και καταπατήσει όλες τις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ αλλά θέτουν διαρκώς νέους όρους και προϋποθέσεις προς εκπλήρωση στον κατεχόμενο παλαιστινιακό λαό.

Τελευταίο δείγμα της συγκεκριμένης τακτικής, η δήλωση του πρωθυπουργού Νετανιάχου ότι το Ισραήλ θα διατηρήσει στρατιωτική παρουσία στη Δυτική Οχθη, για λόγους ασφαλείας, ακόμη και αν επιτευχθεί τελική συμφωνία με τους Παλαιστινίους. Εντονη υπήρξε η αντίδραση της παλαιστινιακής πλευράς, που διά στόματος Σάεμπ Ερακάτ, κατηγόρησε το Ισραήλ ότι όχι απλώς θέτει όρους αλλά ουσιαστικά σβήνει κάθε περιθώριο διαλόγου, επιμένοντας ουσιαστικά σε εδραίωση της κατοχής. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ομπάμα ήταν αρκετά ...κατατοπιστικός. Μιλώντας στο περιοδικό «Time» υποστήριξε ότι η κυβέρνησή του «υποτίμησε όταν ανέλαβε τα καθήκοντά της τα εσωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η κάθε μία από τις εμπλεκόμενες πλευρές, και τα οποία την εμποδίζουν να κάνει βήματα. Ταυτόχρονα, υπερεκτιμήσαμε την ικανότητα της διπλωματίας μας να πείσει».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ