Σάββατο 22 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Οι «πράσινες» μπίζνες επί θύραις

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Mετά το «νομοσχέδιο για την Υγεία» και το «νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση της Γουόλ Στριτ» μία ακόμη ... «επανάσταση», πράσινη αυτή τη φορά, είναι καθ' οδόν. Εξάλλου πριν μερικούς μήνες ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα είχε δηλώσει ότι σχεδιάζει την προώθηση των εναλλακτικών μορφών ενέργειας και τη δημιουργία 5 εκατ. νέων πράσινων θέσεων εργασίας την επόμενη δεκαετία.

Πίσω από αυτό το εγχείρημα της μερίδας του αμερικανικού κεφαλαίου, που δραστηριοποιείται στους τομείς της «πράσινης ανάπτυξης», είναι δύο γερουσιαστές, ο Δημοκρατικός Τζον Κέρι και ο «ανεξάρτητος» Τζόζεφ Λίμπερμαν, που παρουσίασαν την προηγούμενη βδομάδα το σχέδιο νόμου «American Power Act». Στα «δελεαστικά» που προβάλλονται είναι η μείωση κατά 17% των εκπομπών ρύπων μέχρι το 2020 και φτάνοντας στο 42% το 2030 και 83% έως το 2050. Υποτίθεται ρυθμίζονται τα «επιτρεπόμενα όρια» εκπομπών για τις εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, διυλιστήρια, βιομηχανίες, επιβάλλονται δασμοί στις εισαγωγές προϊόντων από χώρες που δεν έχουν καθορίσει όρια για τις εκπομπές αερίων, επιτρέπει την επέκταση της γεώτρησης πετρελαίου στις υποθαλάσσιες περιοχές, προβλέπει μια σειρά «οικονομικών πρωτοβουλιών», την οικοδόμηση πυρηνικών εργοστασίων παραγωγής ενέργειας και την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας...

Ολα αυτά φυσικά δε γίνονται λόγω ευαισθησίας για το περιβάλλον, αλλά γιατί είναι το νέο πεδίο κερδοφορίας για συγκεκριμένα μονοπώλια και σε αυτή την κατεύθυνση ειδικά ο Κέρι πρωταγωνιστεί.

Το έγκλημα στον κόλπο του Μεξικού συνεχίζεται

Την ίδια στιγμή η τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικού από τη διαρροή της κατεστραμμένης πλατφόρμας άντλησης πετρελαίου της ΒP - απόρροια της ασυδοσίας των μονοπωλίων - διευρύνεται ανεξέλεγκτα. Εικόνες καταστροφής έρχονται από το Δέλτα του Μισισιπί και τους υδροβιότοπους της Λουιζιάνας. Την ίδια ώρα ο βρετανικός κολοσσός ΒΡ παραδέχεται ότι η διαρροή από την υποβρύχια γεώτρηση είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι είχε εκτιμήσει!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ