Τρίτη 27 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ για την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην ΕΕ

Σε μια περίοδο που η καπιταλιστική οικονομική κρίση και οι πολιτικές εξελίξεις έρχονται να αποκαλύψουν ακόμα πιο έντονα τον πραγματικό αντιδραστικό, αντιλαϊκό χαρακτήρα της ΕΕ, αυτής της ιμπεριαλιστικής διακρατικής ένωσης του κεφαλαίου, σε ευρύτερες λαϊκές δυνάμεις, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και ευρύτερα ανάμεσα στους λαούς της ΕΕ, ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ έχει αποδυθεί σε μια απελπισμένη προσπάθεια να ωραιοποιήσει την πολιτική της ΕΕ, να συγκαλύψει το χαρακτήρα της, να αποπροσανατολίσει τους εργαζόμενους.

Η στρατηγική του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ που θεωρεί ως αδιαμφισβήτητη την πορεία του ευρωμονόδρομου στην ΕΕ και ως δήθεν καταστροφή την αποδέσμευση της χώρας μας από τη ληστοσυμμαχία, προσπαθεί να αθωώσει την ΕΕ και την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ - αλλά και τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος ως δήθεν θύματα εκβιασμού - για τη στήριξη που παρέχουν στον αντιλαϊκό πόλεμο που κήρυξαν στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, δείχνοντας ως αποκλειστικό «υπαίτιο» το ΔΝΤ. Στην ίδια κατεύθυνση εντάσσονται οι προσπάθειες του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ να «λογικέψει» την ΕΕ με αλλεπάλληλες ερωτήσεις και δηλώσεις που επιχειρούν να αποδείξουν ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο μηχανισμό στήριξης της ΕΕ είναι αντίθετη με τις Συνθήκες της ΕΕ, δημαγωγώντας για τα λαϊκά προβλήματα, σπέρνοντας αυταπάτες ότι δήθεν μπορεί να υπάρξει επίλυση των προβλημάτων των εργαζομένων στα πλαίσια της ΕΕ και του καπιταλιστικού συστήματος.

Ετσι, ο οπορτουνισμός βάζει πλάτη στις στρατηγικές επιδιώξεις του κεφαλαίου και των πολιτικών του εκπροσώπων, και «περιφρουρεί» την ΕΕ από τις λαϊκές αντιδράσεις, από τους εργατικούς - λαϊκούς αγώνες.

Το ΚΚΕ τεκμηριωμένα αποδεικνύει τους κινδύνους που απορρέουν από την πολιτική του οπορτουνισμού στο εργατικό και λαϊκό κίνημα, την πολιτική ουράς πίσω από τις επιλογές της αστικής τάξης και της σοσιαλδημοκρατίας, τον κατήφορο της ευρωυποταγής και του ευρωμονόδρομου.

Ενώ ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνει σταθερά την κριτική του ΚΚΕ, αποδεικνύοντας με κραυγαλέο τρόπο ότι ο κατήφορος της ευρω-λαγνείας, της στοίχισης πίσω από την πολιτική του κεφαλαίου, πραγματικά δεν έχει πάτο.

Το νέο «επίτευγμα» του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ στο δρόμο αυτό είναι η Εκθεση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ για την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην ΕΕ (Β7- 408/2010), που υπερψηφίστηκε στις 8 Ιούλη 2010, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Βέβαια, η συγκεκριμένη Εκθεση δεν αποτελεί προσωπική επιλογή μόνο του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, είναι πολιτική επιλογή του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ τον οποίο εκπροσωπεί ο συγκεκριμένος ευρωβουλευτής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η προσήλωση του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ στην ευρωενωσιακή «ιδέα» και στις «αξίες» της ΕΕ είναι βέβαια γνωστές. Από την άποψη αυτή δεν προξενεί έκπληξη η ένθερμη στήριξη του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ στη διεύρυνση της ΕΕ - ιδίως στην περιοχή των Βαλκανίων (στόχος που άλλωστε είναι κεντρικής σημασίας και για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ) - και συνεπώς η ολόπλευρη υποστήριξή του στην ένταξη και της Αλβανίας.

Η Εκθεση υιοθετεί και στηρίζει πλήρως τη στρατηγική της ΕΕ, παρεμβαίνει με τον πιο ωμό και χυδαίο τρόπο στις πολιτικές εξελίξεις της χώρας αυτής, απαιτώντας με το δάχτυλο σηκωμένο τη συμμόρφωση του αλβανικού λαού και γενικότερα των λαών των Δυτικών Βαλκανίων με τους όρους που θέτει το κεφάλαιο, για την ένταξη στην ΕΕ.

Για να μην αφήσουμε καμία αμφιβολία στον αναγνώστη ότι παρερμηνεύουμε την Εκθεση και τις προθέσεις του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, ας αφήσουμε τον ίδιο να μιλήσει μέσα από την Εκθεσή του:

«Επιβεβαιώνει .... την πλήρη υποστήριξή του στην αίτηση ένταξης της Αλβανίας στην ΕΕ (και στη μελλοντική ένταξη στην ΕΕ όλων των άλλων χωρών των Δυτικών Βαλκανίων), όταν η χώρα κατακτήσει ένα ορισμένο επίπεδο πολιτικής σταθερότητας και αξιοπιστίας και εκπληρώσει στο ακέραιο τα κριτήρια της Κοπεγχάγης.

  • Ευελπιστεί ότι η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση της Αλβανίας θα κατανοήσουν ότι για την πρόοδο της χώρας προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και την προώθηση των ευρωπαϊκών φιλοδοξιών των Αλβανών πολιτών προέχει να ξεπεραστούν οι σημερινές πολιτικές διαμάχες, ... ότι έχει έρθει πλέον ο καιρός να βρεθεί λύση στην τρέχουσα πολιτική κρίση ... και ότι αποτελεί ευθύνη της κυβέρνησης της Αλβανίας και της αντιπολίτευσης να βρουν ... τις λύσεις και τις διεξόδους που επιτάσσει η πορεία προς την ΕΕ.
  • Παροτρύνει τις αλβανικές αρχές να σχεδιάσουν και να εφαρμόσουν το ταχύτερο συναινετική μεταρρύθμιση του κανονισμού του Κοινοβουλίου.
  • Χαιρετίζει τις βελτιώσεις που επήλθαν στο νομικό και διοικητικό πλαίσιο της εκλογικής διαδικασίας και επισημαίνει τη συνολικά θετική αξιολόγηση της Επιτροπής Βενετίας, ... εφιστά την προσοχή στην ανάγκη πλήρους εφαρμογής των συστάσεων που διατυπώνονται στην τελική έκθεση του Γραφείου των δημοκρατικών θεσμών και των δικαιωμάτων του ανθρώπου του ΟΑΣΕ για τις βουλευτικές εκλογές του 2009 και καλεί και τις δύο πλευρές στο αλβανικό Κοινοβούλιο, πλειοψηφία και αντιπολίτευση, να αρχίσουν πάραυτα να εργάζονται, με στόχο την πλήρη εφαρμογή τους.
  • Υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη να υπάρξει διακομματική συναίνεση σε σχέση με τις οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να ...μπορέσει η χώρα να σημειώσει πρόοδο στην πορεία της για την ένταξη στην ΕΕ. Δηλαδή, να ανοίξει διάπλατα ο δρόμος για τα μονοπώλια για την εκμετάλλευση του αλβανικού λαού.
  • Χαιρετίζει την πρόοδο που έχει επιτελεσθεί στον τομέα του δικαστικού συστήματος, αλλά υπογραμμίζει ότι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων παραμένει σε πρώιμο στάδιο, εκτιμά ότι η δικαστική μεταρρύθμιση ... αποτελεί προαπαιτούμενο μείζονος σημασίας στο πλαίσιο της διαδικασίας υποψηφιότητας της Αλβανίας προς ένταξη στην ΕΕ.
  • Χαιρετίζει τα σχέδια για τη δημιουργία Ινστιτούτου Δημόσιας Διοίκησης και ζητεί τη λήψη περαιτέρω μέτρων για την εφαρμογή της στρατηγικής σε σχέση με τη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης ... εφιστά την προσοχή στους κινδύνους πολιτικοποίησης της δημόσιας διοίκησης ... και ζητεί από τις αρχές να τερματίσουν τις πρακτικές αυτές και να δημιουργήσουν ένα μη πολιτικοποιημένο και αξιοκρατικό δημοσιοϋπαλληλικό κλάδο...
  • Θεωρεί ότι η Αλβανία πρέπει να συνεχίσει να καταβάλλει προσπάθειες για την εφαρμογή των κατάλληλων οικονομικών πολιτικών ... υπογραμμίζει πόσο σημαντική είναι η υποστήριξη της μακροοικονομικής σταθερότητας (σημείωση: βλέπε Σύμφωνο Σταθερότητας, για το οποίο κατά τα άλλα δημαγωγικά σχίζει τα ιμάτιά του ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ στη χώρα μας).
  • Σημειώνει ότι μικρή πρόοδος έχει σημειωθεί στο θέμα της παγίωσης των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας, με αποτέλεσμα να παρεμποδίζεται η ανάπτυξη μιας λειτουργικής αγοράς γης.
  • Χαιρετίζει τις προσπάθειες των αλβανικών αρχών να βελτιώσουν το επιχειρηματικό κλίμα, ... τονίζει, ωστόσο, ότι απαιτείται περαιτέρω βελτίωση, δεδομένου ότι το επιχειρηματικό κλίμα στην Αλβανία θεωρείται ένα από τα δυσχερέστερα στα Δυτικά Βαλκάνια. Ζητεί από τις αρχές να αντιμετωπίσουν τις πολυάριθμες αδυναμίες, π.χ. όσον αφορά τις διαδικασίες για την απόκτηση τίτλων κυριότητας γης, την εφαρμογή των συμβάσεων, την προβληματική Δημόσια Διοίκηση και τα υψηλά επίπεδα διαφθοράς.
  • Και το αποκορύφωμα: Καλεί την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, σε περίπτωση που δεν μπορεί να εξευρεθεί λύση χωρίς έξωθεν βοήθεια, να συμφωνήσουν να υπάρξει μεσολάβηση, π.χ. καλώντας από κοινού εκπροσώπους του Συμβουλίου της Ευρώπης και/ή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου»..!

Είναι ολοφάνερο ότι το περιεχόμενο της Εκθεσης του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ είναι σε αντίθεση με τα συμφέροντα των λαών των Βαλκανίων, του αλβανικού λαού, που έχουν δοκιμάσει την ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα της ΕΕ.

Για να ξεκαθαρίσουμε τη θέση μας: Δεν μπαίνουμε σε καμία περίπτωση στις πολιτικές αντιπαραθέσεις μεταξύ του κυβερνητικού συνασπισμού του Μπερίσα και του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος που ηττήθηκε στις τελευταίες εκλογές και αμφισβητεί την εγκυρότητα του αποτελέσματός τους. Η μεταξύ τους διαμάχη δεν έχει καμία σχέση με τα συμφέροντα του αλβανικού λαού, συνιστά αντιπαράθεση για τη νομή της κυβερνητικής εξουσίας, και των αντιθέσεων μεταξύ τμημάτων του αλβανικού κεφαλαίου και την εξυπηρέτηση των ιδιαίτερων συμφερόντων τους.

Το γεγονός αυτό όμως δε δίνει το δικαίωμα και σε κανένα όργανο, οποιουδήποτε ιμπεριαλιστικού οργανισμού - της ΕΕ, ούτε βέβαια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατεξοχήν στηρίγματος του ευρωενωσιακού οικοδομήματος - να επεμβαίνει στις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις οποιουδήποτε κράτους, να απαιτεί και να επιβάλλει πολιτικές λύσεις και επιλογές - με γνώμονα τα συμφέροντα του ευρωενωσιακού κεφαλαίου - να θίγει με βάναυσο τρόπο την αξιοπρέπεια των λαών. Αποκλειστικά αρμόδιος και υπεύθυνος για την επιλογή, την κατεύθυνση και τη πορεία των πολιτικών εξελίξεων κάθε χώρας είναι η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα.

Από πού αντλεί ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, και κάθε οπορτουνιστής, το δικαίωμα να απευθύνει ντιρεκτίβες στον αλβανικό - και σε κάθε - λαό πώς θα χειριστεί τις πολιτικές εξελίξεις ή πώς θα διεξάγει την ταξική πάλη; Προφανώς από την πλήρη ένταξή τους στους μηχανισμούς του ιμπεριαλιστικού οργανισμού της ΕΕ, της οποίας νιώθουν αναπόσπαστο τμήμα. Τα φληναφήματα περί «ΕΕ των λαών», «διαφορετικής αντινεοφιλελεύθερης πολιτικής της ΕΕ προς όφελος των λαών» αποδεικνύονται «προπέτασμα καπνού», για να καλύψει την οργανική ένταξη του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ στους μηχανισμούς της ΕΕ - όπως άλλωστε και του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ) του οποίου είναι μέλος - τις «ιδέες» και τις «αξίες» της οποίας έχει επιλέξει να υπηρετεί.

Το ΚΚΕ καταψήφισε φυσικά την επαίσχυντη αυτή έκθεση. Και δεν ήταν το μόνο. Το αποκρουστικό ιμπεριαλιστικό περιεχόμενό της «υποχρέωσε» τους 11 από τους 33 παρόντες ευρωβουλευτές της GUE/NGL, να μην ψηφίσουν την έκθεση, την οποία τελικά υπερψήφισαν οι ευρωβουλευτές των κομμάτων του σκληρού πυρήνα του ΚΕΑ. Η έκθεση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ υπερψηφίστηκε, βέβαια, από τους ευρωβουλευτές του ΛΑ.Ο.Σ. και τους ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Οι εργαζόμενοι βγάζουν συμπεράσματα από την ίδια τους την πείρα. Η Εκθεση για την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην ΕΕ δεν αποτελεί απλό περιστατικό για τις θέσεις και την πολιτική του ευρωμονόδρομου του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Δείχνει με τον πιο χαρακτηριστικό και κραυγαλέο τρόπο την ενσωμάτωση του οπορτουνισμού στην αστική πολιτική, στο αστικό πολιτικό σύστημα. Ενσωμάτωση που τον οδηγεί σε κατήφορο χωρίς τέλος.


Του
Γιώργου ΤΟΥΣΣΑ*
* Ο Γιώργος Τούσσας είναι μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ευρωβουλευτής


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ