Τρίτη 27 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Νέα ασπίδα προστασίας στα ευρωμονοπώλια

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην Φρανκφούρτη της Γερμανίας, διεθνής τοκογλύφος κατά των λαών
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην Φρανκφούρτη της Γερμανίας, διεθνής τοκογλύφος κατά των λαών
Τμήμα του πακέτου στήριξης των τραπεζών και των ευρωμονοπωλίων αποδεικνύονται τα «τεστ αντοχής» στα οποία υποβλήθηκαν 91 τράπεζες των κρατών - μελών της ΕΕ.

Τα αποτελέσματα των τεστ αυτών χρησιμοποιήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αλλά και τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών, προκειμένου να διαμορφωθεί μια νέα ασπίδα προστασίας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της ΕΕ, καλλιεργώντας συστηματικά προς τις διεθνείς αγορές την εικόνα ότι συνολικά το τραπεζικό σύστημα στην ΕΕ είναι «ανθεκτικό».

Στο πνεύμα αυτό κινήθηκαν οι δηλώσεις των ανώτερων αξιωματούχων των οργάνων της ΕΕ, που όμως την ίδια στιγμή δεν κρύβουν τις ανησυχίες τους για την «εύθραυστη ανάκαμψη» της οικονομίας στην ΕΕ. Ο πρόεδρος της ευρωζώνης Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε χθες ότι τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής, στα οποία υποβλήθηκαν 91 ευρωπαϊκές τράπεζες, δείχνουν ότι το τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης είναι «δυνατό».

«Τα τεστ αντοχής έδειξαν με σαφή τρόπο ότι το ευρωπαϊκό τραπεζικό τοπίο είναι αρκούντως δυνατό», δήλωσε ο Γιούνκερ κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που έδωσε με τον Σλοβένο πρωθυπουργό Μπορούτ Παχόρ.

«Στο σύνολό τους τα τεστ ήταν αξιόπιστα, έγιναν με τρόπο πολύ επαγγελματικό από μεσολαβητές που δρούσαν ανεξάρτητα και βάσει κανόνων», πρόσθεσε ο Γιούνκερ, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ελπίδα του «όλες οι τράπεζες που εξετάστηκαν να δημοσιοποιήσουν τις λεπτομέρειες των τεστ αντοχής, γεγονός που θα προσθέσει στην αξιοπιστία ολόκληρης της διαδικασίας».

Ο Γιούνκερ εκτίμησε άλλωστε ότι οι χώρες της ευρωζώνης βρίσκονται «σε καλό δρόμο για να βγουν» από την κρίση. «Η ανάκαμψη έρχεται, όμως πρέπει να προσθέσω ότι αυτή η ανάκαμψη είναι εύθραυστη», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Ζαν Κλοντ Τρισέ, υπερασπίστηκε τα τεστ αντοχής, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι «ήταν ένα καίριο σημείο για την διαφάνεια στον κλάδο».

Από το παιχνίδι δεν θα μπορούσαν να λείψουν βέβαια οι διαβόητοι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης. Ενας από αυτούς ο Fitch, ανέφερε ότι «δεν θα υπάρξουν άμεσες επιπτώσεις στις αξιολογήσεις των ευρωπαϊκών τραπεζών που καλύπτει, οι οποίες είτε δεν πέρασαν τα τεστ αντοχής ή αποτελούν μέρος του υπό συγχώνευση ισπανικού ομίλου που εμφάνισε έλλειμμα κεφαλαίων». Ο οίκος επισήμανε ότι δεν θα αλλάξει την αξιολόγησή του για την γερμανική Hypo Real Estate, την ΑΤΕbank ή την Caja de Ahorros y Monte de Piedad de Cordoba, που ως γνωστόν δεν πέρασαν τα τεστ αντοχής. Ο Fitch πρόσθεσε ότι η βασική του ανησυχία είναι η περιορισμένη πρόσβαση κάποιων τραπεζών στην Ισπανία, στην Πορτογαλία, σ

την Ιρλανδία και την Ελλάδα στις αγορές κεφαλαίων και χρήματος.

Σε ανάλυσή της η UBS εκτιμά ότι τα αποτελέσματα των ελληνικών τραπεζών είναι θετικά αλλά σε μεγάλο βαθμό αναμενόμενα. Σημειώνει επίσης πως ένα δεύτερο stress test μπορεί να γίνει για τις ελληνικές τράπεζες τον Σεπτέμβρη και θα φέρει κατά την εκτίμησή της εξελίξεις είτε μέσω της αναδιάρθρωσης της κεφαλαιακής δομής είτε μέσω συγχωνεύσεων.

Σύμφωνα με τα πρώτα τεστ, οι τράπεζες έδειξαν πως μπορούν να ανταπεξέλθουν σε ένα σενάριο - πρόκληση για τα περιουσιακά τους στοιχεία με απώλειες από δάνεια περί το 8% για τα επόμενα δύο χρόνια. Ο οίκος ωστόσο παραμένει επιφυλακτικός για τις ελληνικές τράπεζες λόγω των δημοσιονομικών ανησυχιών.

Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα μπορεί να διαχειριστεί την κρίση χρέους της χωρίς να κηρύξει στάση πληρωμών, εξέφρασε χθες ο Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

O Μ. Σμάγκι αναφέρθηκε στα παραδείγματα του Μεξικού και της Βραζιλίας τα τελευταία 15 χρόνια, λέγοντας ότι είναι δυνατόν οι χώρες να αναδιαρθρώνουν τις οικονομίες τους μετά τη λήψη βοήθειας και στη συνέχεια να αποπληρώνουν τα χρέη τους. «Μπορεί η Ελλάδα να κάνει το ίδιο; Οι αποφάσεις που ελήφθησαν τις τελευταίες βδομάδες δείχνουν ότι η απάντηση είναι ναι», ανέφερε ο Μπίνι Σμάγκι σε άρθρο του στην εφημερίδα «Frankfurt Allgemeine Zeitung». «Η Ελλάδα σκοπεύει να τηρήσει τους όρους της συμφωνίας βοήθειας», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, σε άρθρο της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας «Handelsblatt» με τίτλο «κινητικότητα στο χώρο των ελληνικών τραπεζών», που αναφέρεται στα αποτελέσματα του τεστ αντοχής των τραπεζών, διατυπώνεται η εκτίμηση ότι «μετά τις θερινές διακοπές θα αρχίσει το γαϊτανάκι των συγχωνεύσεων και των εξαγορών και θα απομείνουν από τις 5 εμπορικές τράπεζες που κυριαρχούν στην ελληνική αγορά μόλις 2».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ