Κυριακή 3 Οχτώβρη 2010 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Ανοιχτές οι πληγές από την τραγωδία

Ενώ ανοίγει ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος από το γειτονικό Αφγανιστάν

Τραγική είναι η κατάσταση για το φτωχό λαό που προσπαθεί να επιβιώσει
Τραγική είναι η κατάσταση για το φτωχό λαό που προσπαθεί να επιβιώσει
Ολοκληρωτική καταστροφή με βαριές ευθύνες στην κυβέρνηση της χώρας και στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, είναι η κατάσταση που επικρατεί στο Πακιστάν. Οι καταστροφικές πλημμύρες που προκάλεσαν οι μουσώνες από τα τέλη Ιούλη μέχρι τα τέλη Αυγούστου, εξελίχθηκαν σε μία τεράστια ανθρωπιστική τραγωδία, σε μία χώρα όπου η επιβίωση για την πλειοψηφία του λαού των 170 εκατομμυρίων ήταν και πριν «άθλος». Κυβέρνηση και ΗΠΑ ωστόσο θεωρούν πρωτεύον ζήτημα όχι την ανακούφιση του λαού, αλλά τους «Ταλιμπάν» και τους βομβαρδισμούς, που συνεχίζονται όπως και πριν, με το Ισλαμαμπάντ να ανακοινώνει αύξηση των αμυντικών του δαπανών κατά 1,28 δισεκατομμύρια δολάρια, όταν δηλώνει αδύναμο να αντεπεξέλθει στο μέγεθος της καταστροφής.

Ανοίγει το πολεμικό μέτωπο

Οι βομβαρδισμοί κλιμακώνονται συνεχώς και δείχνουν το σαφή προσανατολισμό για επέκταση του λεγόμενου αντιτρομοκρατικού πολέμου στο Πακιστάν. Πληροφορίες από τη CIA αναφέρονται στην ύπαρξη ειδικών ομάδων στρατιωτών, που φτάνουν τους 3.000 και δρουν στο Πακιστάν, ενώ συνεχίζονται οι επιθέσεις από αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, που μόλις την περασμένη βδομάδα είχαν σαν αποτέλεσμα περισσότεροι από 50 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, φερόμενοι ως «Ταλιμπάν». Σε αυτά τα πλαίσια της διεύρυνσης του πολέμου πραγματοποιήθηκε και η συνάντηση του επικεφαλής της CIA, Λέον Πανέτα, με τον αρχηγό των πακιστανικών μυστικών υπηρεσιών στο Ισλαμαμπάντ, με στόχο τον «καλύτερο συντονισμό των δυνάμεων απέναντι στους τρομοκράτες και την αλ Κάιντα».

Είναι δεδομένο ότι η κυβέρνηση του Πακιστάν και ο Πρόεδρος της χώρας, Ασίφ Αλί Ζαρντάρι, είναι σαφώς προσανατολισμένη, υπέρ των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων, ενεργώντας ως δεκανίκι των σχεδίων τους, καθώς εν μέσω των καταστροφικών πλημμυρών του Ιούλη, ο Πακιστανός πρόεδρος, καλούσε τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις να επέμβουν για να προστατεύσουν το Πακιστάν από την «τρομοκρατία». Ωστόσο, η ΝΑΤΟική επίθεση με θύματα Πακιστανούς στρατιώτες φαίνεται να οδήγησε την κατάσταση στο απροχώρητο, με την πακιστανική κυβέρνηση να ανακοινώσει την Πέμπτη, δήθεν κλείσιμο του χερσαίου δρόμου ανεφοδιασμού των κατοχικών δυνάμεων του Αφγανιστάν, από το έδαφος του. Μία δήλωση που μόνο ως κίνηση εντυπωσιασμού θα μπορούσε να θεωρηθεί, αφού την Παρασκευή, οι αμερικανο ΝΑΤΟικές κατοχικές δυνάμεις του Αφγανιστάν ανεφοδιάζονταν μέσω της επαρχίας Σιντχ, όπου δέχτηκαν και επίθεση από «δυνάμεις των Ταλιμπάν», που πυρπόλησαν 27 φορτηγά.

Την ίδια στιγμή οι πλημμύρες που εκτείνονται σε όλο το μήκος του Ινδού ποταμού, από τις βορειοδυτικές επαρχίες μέχρι τη νότια επαρχία Σιντχ, είχαν σαν αποτέλεσμα να μετατραπούν σε λίμνη περισσότερα από 6.879.662 εκτάρια (68 εκατομμύρια στρέμματα) αγροτικών εκτάσεων αφήνοντας πίσω τους περισσότερα από 20 εκατομμύρια πληγέντες. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της πακιστανικής κυβέρνησης, 1.802 είναι τα επιβεβαιωμένα θύματα, ενώ όταν υποχωρήσουν τα νερά και η λάσπη κανείς δε γνωρίζει τι θα αποκαλυφθεί. Υποδομές, δρόμοι, είναι παρελθόν και οι ζημιές υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια.

Ηδη έχουν κάνει την εμφάνισή τους οι πρώτες επιδημίες που σχετίζονται με τις πλημμύρες, λόγω και της μακράς έλλειψης καθαρού νερού, με πρώτες στην ημερήσια διάταξη την ακατάσχετη διάρροια, τις στομαχικές διαταραχές, ενώ ο ΟΗΕ στην τελευταία ανακοίνωσή του προειδοποιεί για ξέσπασμα χολέρας, που ενδέχεται να αυξήσει δραματικά τον αριθμό των θυμάτων.

Το δράμα του λαού δεν έχει όρια

Εγκληματική μπορεί να χαρακτηριστεί η στάση της πακιστανικής κυβέρνησης απέναντι στην τραγική κατάσταση του λαού, που ζει σε συνθήκες εξαθλίωσης. Χαρακτηριστικό είναι ότι τη στιγμή που επισήμως έχουν καταστραφεί ολοσχερώς 1.910.439 και οι άστεγοι υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 10 εκατομμύρια, στους προσφυγικούς καταυλισμούς υπάρχουν μόνο 270.000 σκηνές, με την πλειοψηφία των πληγέντων να αναζητά καταφύγιο σε δρόμους, ανοιχτούς χώρους, όπου μπορεί να περάσει το βράδυ. Εκπληκτικά αργή είναι η διανομή της βοήθειας, με την πλειοψηφία των πληγέντων να μην καταφέρνουν να πάρουν φάρμακα. Απελπιστική είναι και έλλειψη φαγητού, αφού σε καμία περίπτωση τα τρόφιμα που δίνονται ως βοήθεια δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των πληγέντων, ενώ ανύπαρκτο εξακολουθεί να είναι το καθαρό νερό, ταυτόχρονα σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, οκτώ εκατομμύρια άνθρωποι χρήζουν άμεσης βοήθειας προκειμένου να επιβιώσουν.

Εξαγριωμένοι εμφανίζονται οι πληγέντες εναντίον της κυβέρνησης δηλώνοντας ότι τους έχει εγκαταλείψει στην τύχη τους, τη στιγμή που ο Πρόεδρος, Ασίφ Αλί Ζαρντάρι, υποστηρίζει ότι το κράτος δεν έχει τη δυνατότητα να αντιδράσει ικανοποιητικά σε καταστροφή τέτοιου μεγέθους. Την ίδια στιγμή οξύνεται ακόμα περισσότερο η προπαγάνδα σχετικά με την «τρομοκρατία» και την ανάγκη «αντιμετώπισής της», με τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις του στρατού να συνεχίζονται και τονίζοντας ότι πρέπει να εμποδιστεί η εξάπλωση της επιρροής των «εξτρεμιστών ανταρτών», που «βρίσκουν πρόσφορο έδαφος σε περίοδο κρίσης να αναπτυχθούν».

Η αύξηση της επιρροής των Ταλιμπάν είναι γεγονός μετά τις καταστροφές, καθώς σε πολλές περιπτώσεις εμφανίζονται να καλύπτουν το κενό της κυβέρνησης, παρέχοντας ουσιαστική βοήθεια στους πληγέντες και επιχειρώντας να εξαργυρώσουν τη βοήθεια σε στήριξη μέσω της δικής τους προπαγάνδας.

Στο στρατόπεδο των ιμπεριαλιστών, που έσπευσαν να «προσφέρουν» βοήθεια σε χρήμα και είδη πρώτης ανάγκης, πρωταρχικός στόχος εξακολουθεί να είναι η «πάταξη των Ταλιμπάν», με οποιοδήποτε κόστος, αλλά και η αποφυγή κοινωνικής έκρηξης, που μπορεί να ρίξει την κυβέρνηση Ζαρντάρι και να «αποσταθεροποιήσει» τα συμφέροντα τους στην περιοχή. Προειδοποίηση που συνυπογράφει και ο ΟΗΕ, απευθύνοντας συνεχείς εκκλήσεις για αύξηση της χρηματικής βοήθειας.

Παράλληλα, Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι η «διεθνής κοινότητα δεν είναι δυνατό να σηκώσει το βάρος των 20- 30 δισεκατομμυρίων - που υπολογίζεται ότι θα κοστίσει η καταστροφή - αντίθετα η κυβέρνηση πρέπει να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή, υποχρεώνοντας τους πολίτες της να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους». Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση - αλλά και οι σύμμαχες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις - δεν έχουν πρόθεση να θίξουν τους εκπροσώπους του κεφαλαίου της χώρας, το τίμημα καλείται να πληρώσει ο λαός που βυθίζεται όλο και περισσότερο στην ανέχεια, με τις προβλέψεις να φέρνουν τον πληθωρισμό στο 13,5% με ακόμα χειρότερες επιπτώσεις στην επιβίωση των λαϊκών στρωμάτων. Σε αυτό το πλαίσιο δίνεται και η «βοήθεια» των ιμπεριαλιστικών κέντρων, δηλαδή το δάνειο - χαράτσι από ΔΝΤ, Παγκόσμια Τράπεζα, ηγετικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, αλλά και πολυεθνικών, που προσπαθούν να ελέγξουν ακόμα περισσότερο τις εξελίξεις στην περιοχή, αποφεύγοντας εις βάρος τους εκπλήξεις.

Τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι για ακόμα μία φορά ένας λαός που είχε γονατίσει υφιστάμενος τις επιπτώσεις του παράλληλου πολέμου με το Αφγανιστάν, βρίσκεται αντιμέτωπος με μία κατάσταση που είναι αποτέλεσμα της καταστροφής του περιβάλλοντος προς όφελος της καπιταλιστικής ανάπτυξης και θα κληθεί να σηκώσει όλο το βάρος της ανθρωπιστικής τραγωδίας, πληρώνοντας τα δάνεια και την ιμπεριαλιστική βοήθεια πολύ ακριβά.


Αλεξάνδρα ΦΩΤΑΚΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ