Πέμπτη 18 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΣΕΒΕΕ
Υπερθεματίζει για την καταστρατήγηση των συμβάσεων

Για την απόκρουση της επίθεσης ο εργάτης πρέπει να οργανωθεί, να ανακαλύψει και να αξιοποιήσει τη δύναμη της ταξικής πάλης
Για την απόκρουση της επίθεσης ο εργάτης πρέπει να οργανωθεί, να ανακαλύψει και να αξιοποιήσει τη δύναμη της ταξικής πάλης
Υπέρ της πολιτικής κυβέρνησης και τρόικας, για το χτύπημα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, τάσσεται η ηγεσία της ΓΣΕΒΕΕ, πιέζοντας ουσιαστικά για ακόμη χειρότερες ρυθμίσεις στο όνομα των ίσων όρων ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων και προκειμένου να μπουν στο «παιχνίδι» και επιχειρήσεις με λιγότερους από 50 εργαζόμενους. Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΓΣΕΒΕΕ προχώρησαν και σε αυτό το βήμα, παρά τις δήθεν διαφοροποιήσεις τους από τους βιομηχάνους στο θέμα των συμβάσεων και παρότι έχουν παραδεχτεί ότι η διαρκής μείωση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων, και εν δυνάμει πελατών τους, αποτελεί πλήγμα για τους μικρούς ΕΒΕ.

Στο «διά ταύτα» η ΓΣΕΒΕΕ, με επιστολή της προς την υπουργό Εργασίας Λ. Κατσέλη, κρίνει καταρχήν «ορθό» το μέτρο της σύναψης επιχειρησιακών συμβάσεων που θα αποκλίνουν από τις κλαδικές και επαγγελματικές συμβάσεις εργασίας. Στη συνέχεια, επισημαίνει ότι «θα πρέπει με τη νέα ρύθμιση να δοθεί η δυνατότητα και σε μικρές επιχειρήσεις που πληρούν τις προϋποθέσεις, να καταρτίζουν συμφωνίες με το παραπάνω περιεχόμενο». Το «πρόβλημα» της ΓΣΕΒΕΕ είναι ότι σύμφωνα με το νόμο δεν μπορούν να συνάψουν συλλογικές συμβάσεις εργασίας οι επιχειρήσεις που απασχολούν λιγότερους από 50 εργαζόμενους.

... και στο βάθος ατομικές συμβάσεις

Η θέση της είναι ακόμη χειρότερη απ' ό,τι φαίνεται αρχικά, καθώς δεν θέτει ζήτημα διάκρισης για τις επιχειρήσεις όπου δεν υπάρχει σωματείο εργαζομένων, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των μικρών επιχειρήσεων απασχολούν 1- 3 εργαζόμενους. Η ικανοποίηση της πρότασής της μπορεί να οδηγήσει στην προοπτική ατομικών συμβάσεων εργασίας, οι οποίες θα παρεκκλίνουν από κάθε άλλη σύμβαση, χτυπώντας «κατάστηθα» εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους, οι οποίοι θα βρεθούν να «διαπραγματεύονται» για το αν θα παραμείνουν στη δουλειά τους, την ώρα που επίσης εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι αναζητούν ένα κομμάτι ψωμί.

Μετά από όλα αυτά και μόνο για να κρατήσει τα προσχήματα η ΓΣΕΒΕΕ θεωρεί ότι η παρέκκλιση από τις κλαδικές συμβάσεις θα πρέπει να γίνεται υπό προϋποθέσεις και με προσδιορισμό χρονικής διάρκειας, ενώ θεωρεί ότι δε θα πρέπει να ρυθμίζονται αμοιβές και όροι εργασίας κάτω από όσα ορίζει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Το κρέας ψάρι βαφτίζει ο Πεταλωτής

Στο μεταξύ χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συνέχισε το επικοινωνιακό παιχνίδι ότι δήθεν η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας συνεχίζει τη διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και την τρόικα, ώστε με το νόμο οι αποκλίσεις των επιχειρησιακών από τις κλαδικές να γίνει «με πολύ προσεκτικό και ελεγχόμενο τρόπο» και «να μην υπάρχει ανεξέλεγκτη μείωση μισθών»! Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα θα εξεταστεί στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο. Αυτά λέγονται τη στιγμή που η εργοδοσία ήδη επιβάλλει ελέω εξουσίας μειώσεις μισθών και καταργεί ντε φάκτο τις συμβάσεις. Που σημαίνει ότι η ψήφιση του νόμου θα ανοίξει τις πόρτες της εργασιακής ζούγκλας. Αλλωστε, παρά τις ήξεις αφήξεις του Γ. Πεταλωτή ο ίδιος δήλωνε πως «ούτως ή αλλως η δυνατότητα απόκλισης των επιχειρησιακών συμβάσεων από τις αντίστοιχες κλαδικές, αποτελεί νόμο του κράτους»!


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ