Πέμπτη 3 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Σκληρές μάχες στο έδαφος και διπλωματικοί διαγκωνισμοί

Χιλιάδες πρόσφυγες συνωστίζονται στα σύνορα με την Τυνησία
Χιλιάδες πρόσφυγες συνωστίζονται στα σύνορα με την Τυνησία
TΡΙΠΟΛΗ - ΒΕΓΓΑΖΗ.--

Αντεπιθέσεις, από αέρος και εδάφους, εξαπέλυσαν οι, προσκείμενες στο καθεστώς Καντάφι, δυνάμεις κατά κομβικών, για την πετρελαϊκή παραγωγή, πόλεων και λιμανιών στα ανατολικά της χώρας που ελέγχονται από αντικαθεστωτικές δυνάμεις. Ενώ οι δύο πλευρές προετοιμάζονται για νέες σκληρότερες μάχες, η έξοδος προσφύγων και ξένων υπηκόων προς τις γειτονικές χώρες, και κυρίως προς Τυνησία, λαμβάνει διαστάσεις τεράστιας ανθρωπιστικής καταστροφής, με την Υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ν' απευθύνει επείγουσα έκκληση για άμεση βοήθεια. Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ διέγραψε τη Λιβύη από τους κόλπους του, ενώ εντείνονται οι διεργασίες για μια κοινά αποδεκτή «μέση λύση» από όλες τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που θα επέτρεπε την εξαπόλυση στρατιωτικής επιχείρησης κατά της Λιβύης, κάτι που απορρίπτουν, προς το παρόν, οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις.

Σε πεδίο σκληρών μαχών μετατράπηκε, χτες, η πόλη Μπρέγκα, στα ανατολικά της Τρίπολης, και κοντά σε Αζνταμπίγια και Βεγγάζη, σε ένα «τρίγωνο», δηλαδή, εξαιρετικά πολύτιμο για τις πετρελαϊκές εξαγωγές. Μετά από πολύωρες μάχες, οι τελευταίες πληροφορίες ανέφεραν ότι οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις κατάφεραν να απωθήσουν τις, προσκείμενες στον Καντάφι, δυνάμεις. Πλήθος εθελοντών έσπευσαν στην πόλη από όλη την ευρύτερη περιοχή, ενώ προετοιμάζονται με ταχύ ρυθμό οι αντικαθεστωτικοί στην Αζνταμπίγια.

Ο Μουαμάρ Καντάφι εμφανίστηκε, εκ νέου, υποστηρίζοντας ότι «αν υπάρξει ξένη επέμβαση θα σκοτωθούν χιλιάδες Λίβυοι» και επαναλαμβάνοντας ότι «θα πολεμήσει μέχρι τέλους ενάντια σε όσους συνωμοτούν για να ελέγξουν τα πετρέλαια», επιμένοντας στην εκδοχή της «αλ Κάιντα». Ο επικεφαλής της Εθνικής Πετρελαϊκής Εταιρείας της Λιβύης δεν απέκλεισε να χρησιμοποιηθεί το πετρέλαιο ως όπλο, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλείσουν «εντελώς οι κάνουλες» της εξαγωγής πετρελαίου, και αποφεύγοντας να σχολιάσει εκτιμήσεις, όπως του Ιταλού υπουργού Βιομηχανίας, ότι το καθεστώς Καντάφι δε θα δίσταζε ακόμη και να βομβαρδίσει το ίδιο τις πετρελαιοπηγές της χώρας.

Το Εθνικό «Επαναστατικό», όπως αυτοαποκαλείται, Συμβούλιο, που αποτελείται από εκπροσώπους αντικαθεστωτικών φυλάρχων και δυνάμεων, κατήγγειλε ότι γειτονικές χώρες, όπως το Μάλι, ο Νίγηρας, η Κένυα και η Αλγερία, στέλνουν όπλα και μισθοφόρους στο καθεστώς Καντάφι, τονίζοντας ότι η βοήθεια που θέλουν, εκτός τροφίμων - φαρμάκων, είναι να σταματήσουν αυτοί οι δρόμοι ενίσχυσης του Καντάφι.

Ανθρωπιστική τραγωδία και καλλιέργεια κλίματος «επέμβασης»

Σε τουλάχιστον 170.000 υπολογίζει η αρμόδια υπηρεσία του ΟΗΕ τους ανθρώπους που έχουν εγκαταλείψει τη Λιβύη, τις τελευταίες μέρες, (Λίβυοι και ξένοι εργάτες). Ως «τραγική» περιγράφεται η κατάσταση στα σύνορα με την Τυνησία όπου συνωστίζονται περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι, και περίπου 10.000 φθάνουν καθημερινά, με τις τυνησιακές αρχές να μην μπορούν ν' ανταποκριθούν και να εκφράζεται ανησυχία ακόμη και για ξέσπασμα επιδημιών. Η Υπηρεσία Αρωγής των Προσφύγων του ΟΗΕ απηύθυνε έκκληση για άμεση αποστολή βοήθειας, ανθρωπιστικού υλικού, φαρμάκων και προσωπικού στο μεθοριακό πέρασμα Ρας Πεντίρ, της Τυνησίας.

Γαλλία και Βρετανία ανακοίνωσαν ότι στην περιοχή μεταβαίνουν τουλάχιστον δύο πλοία και δύο αεροσκάφη (πολεμικά βέβαια), αντίστοιχα, για να μεταφέρουν χιλιάδες Αιγύπτιους εργάτες στην πατρίδα τους που έχουν εγκαταλείψει τη Λιβύη. Εκκληση για έκτακτη βοήθεια 28 εκατομμυρίων ευρώ για να διανεμηθούν τρόφιμα σε περισσότερους από 2,7 εκατομμύρια ανθρώπους, εντός Λιβύης και στη μεθόριο, απηύθυνε το Παγκόσμιο Επισιτιστικό πρόγραμμα.

Στο μεταξύ, η 120μελής Γενική Συνέλευση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ενέκρινε, κατά πλειοψηφία, την απομάκρυνση της Λιβύης από το 47μελές Συμβούλιό της, με τις Κούβα, Βενεζουέλα και Νικαράγουα να διαφωνούν, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για «προσχηματική ενέργεια» που «έχει ως στόχο τη διευκόλυνση της διαγραφής από το Συμβούλιο κάθε χώρας που εκφράζει διαφορετική άποψη» και καταγγέλλοντας «το ενδεχόμενο ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη Λιβύη» ενώ, υπεραμύνθηκαν των δικαιωμάτων του λιβυκού λαού. Νωρίτερα, ο Νικαραγουανός Πρόεδρος εξέφρασε την υποστήριξή του στον Καντάφι.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι συζητήσεις για το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης, με την Ουάσιγκτον να εμφανίζεται να υπαναχωρεί από τέτοιου είδους άμεσα σχέδια, τη Μόσχα, το Πεκίνο και την Αγκυρα να επιμένουν στη διαφωνία τους και τον Αραβικό Σύνδεσμο να εμφανίζεται την κατάλληλη στιγμή για να διευκολύνει το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί, δηλώνοντας έτοιμος «αν χρειαστεί, να εφαρμόσει ο ίδιος ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, σε συνεργασία με την Αφρικανική Ενωση, έτσι ώστε να προστατευθεί ο λιβυκός λαός». Ο Αμρ Μούσα, που προλειαίνεται και για την αιγυπτιακή προεδρία, απέρριπτε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο «ξένης επέμβασης», μιλώντας για «αραβική υπόθεση» και τονίζοντας ότι «πρέπει να διαφυλαχτεί η εδαφική και εθνική ενότητα της Λιβύης».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ