Τρίτη 15 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αρχαιολογική «προστασία»... «fast track»

Παρέμβαση των έκτακτων αρχαιολόγων ενάντια στην αγοραία διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς

Τμήμα των Μακρών Τειχών στο Μοσχάτο
Τμήμα των Μακρών Τειχών στο Μοσχάτο
Τον «κώδωνα του κινδύνου» για την κατάσταση στην οποία «τείνουν να περιέλθουν, αν δεν έχουν περιέλθει ήδη, οι αρχαιότητες (...) τα δημιουργήματα της πολιτισμικής μας κληρονομιάς», κρούει ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων (ΣΕΚΑ), σε παρέμβασή του, με αφορμή χαρακτηριστικές περιπτώσεις απαξίωσης της κληρονομιάς από το κράτος.

Ο ΣΕΚΑ εκτιμά ότι ο πολιτισμός «καταρρέει από την αδιαφορία της πολιτείας, όπως ακριβώς καταρρέουν μια σειρά μνημείων μεγάλης ιστορικής σημασίας σε όλη την ελληνική επικράτεια». Προσθέτει ότι, σύμφωνα με την αντίληψη του κράτους, «αξία έχουν οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία που έχουν υψηλή επισκεψιμότητα και κόβουν εισιτήρια». «Κύριο χαρακτηριστικό της ανασκαφικής μεθόδου γίνεται η επίσπευση των εργασιών ελέω κρίσης τώρα, ή Ολυμπιακών Αγώνων παλαιότερα. Η αρχαιολογία μπαίνει σε ρυθμούς fast track (...) Οι αρχαιότητες που έχουν την ατυχία να εντοπιστούν σε τεχνικά έργα, αντιμετωπίζονται μόνο ως εμπόδιο (...) και πρέπει να θυσιαστούν στο βωμό του κέρδους».

Παρατίθενται οι περιπτώσεις του «Βωμού των 12 θεών», του μνημείου που αποκαλύφθηκε κατά τις εργασίες στη γραμμή του ΗΣΑΠ και που «οι αρχαιολόγοι δεν βρήκαν καλά καλά το χρόνο ούτε για να το μελετήσουν». Του τμήματος των Μακρών Τειχών που αποκαλύφθηκε, πάλι από τις εργασίες του ΗΣΑΠ, στην περιοχή του Μοσχάτου - Νέου Φαλήρου, με «τις συνοπτικές διαδικασίες κουκουλώματος». Του «Κέντρου Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος» στο «παραχωρημένο» Φαληρικό Δέλτα, κ.ά.

Ο ΣΕΚΑ σημειώνει ότι «οι έκτακτοι αρχαιολόγοι θα αγωνιστούν, με κάθε τρόπο, ενάντια στη δρομολογούμενη καταστροφή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς», με σύνθημα: «Οχι άλλες "παραχωρήσεις" στο βωμό του κέρδους τους! Να προστατευτούν τα μνημεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς! Αγώνας ενάντια στις αντιλήψεις που απαιτούν οικονομική ανταποδοτικότητα των μνημείων, των μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, για να τους αναγνωριστεί δικαίωμα ύπαρξης!».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να διασωθεί στη θέση του το ιστορικό σταυροδρόμι(2014-01-18 00:00:00.0)
Υπερασπίζεται δικαιώματα και πολιτιστική κληρονομιά(2012-11-24 00:00:00.0)
«Βάλλει» κατά της πολιτιστικής κληρονομιάς(2012-03-28 00:00:00.0)
Αρχαιολογικό έργο ...χωρίς αρχαιολόγους!(2011-06-24 00:00:00.0)
Υπέρ της «ασφαλούς κατάχωσης»(2011-04-21 00:00:00.0)
Βιομηχανική... «επέλαση»(2006-06-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ