Σάββατο 19 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΑΓΩΝΑ ΤΕΙ
Πάλη από τα κάτω για όλα τα προβλήματα
  • Συμμετοχή στα συλλαλητήρια στις 30 Μάρτη
  • Πικετοφορίες, εξορμήσεις, παραστάσεις διαμαρτυρίας στις 21 - 23 Μάρτη

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή πανελλαδική συνάντηση
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή πανελλαδική συνάντηση
Η απόφαση να πάρουν οι σπουδαστές την υπόθεση στα χέρια τους, αναλαμβάνοντας το καθήκον να πρωτοστατήσουν στη συγκρότηση της πάλης και του κινήματος, μεγαλώνοντας τις Επιτροπές Αγώνα που συσπειρώνονται στο Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) και σταθεροποιώντας τη λειτουργία τους, διατρανώθηκε χτες κατά τη διάρκεια της Πανελλαδικής Συνάντησης Επιτροπών Αγώνα των ΤΕΙ, όπου συζητήθηκε ο σχεδιασμός πάλης για το επόμενο διάστημα.

Αναφερόμενη στις συνέπειες της αντιλαϊκής επίθεσης της μαύρης συμμαχίας (κυβέρνηση, ΕΕ, τρόικα, ΣΕΒ), που δεν έχει «πιάσει πάτο», η Εμμανουέλα Σοφίου, εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΜΑΣ, ανέδειξε, μέσω της κεντρικής εισήγησης, το καθήκον να μπουν στην πρώτη γραμμή οι ανάγκες της εργατικής και λαϊκής οικογένειας και όχι οι ανάγκες, τα προβλήματα ή οι δυσκολίες των καπιταλιστών. Μιλώντας για τον επισφαλή διαχωρισμό του δημόσιου χρέους σε νόμιμο και επαχθές - παράνομο υπογράμμισε ότι ανοίγει το παράθυρο για να μεταφερθεί στις πλάτες του λαού η αποπληρωμή του «νόμιμου χρέους» ή τουλάχιστον ενός σημαντικού μέρους του.

Σχετικά με την εκρηκτική κατάσταση στα ΤΕΙ, υπογράμμισε την άθλια κατάσταση που βιώνουν οι σπουδαστές, το παραμύθι με τα επαγγελματικά δικαιώματα, το κλείσιμο και τις συγχωνεύσεις τμημάτων. «Μπροστά σε όλα αυτά και άλλα πολλά, το ΜΑΣ και οι Επιτροπές Αγώνα μπαίνουν μπροστά (...) φαίνεται να προβληματίζουμε ένα κομμάτι των σπουδαστών», σε αντίθεση με τις παρατάξεις των ΠΑΣΠ - ΔΑΠ που προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν και να προβάλουν τον ατομισμό, είπε η Ε. Σοφίου, και ξεκαθάρισε: «Παρεμβαίνουμε σε όλα τα προβλήματα, μικρά και μεγάλα, δεν αφήνουμε τίποτα να πέσει κάτω, με κύριο κριτήριο τι κόσμο αποσπάμε και συσπειρώνουμε. Πώς δουλεύουμε στο τμήμα, στο εξάμηνο, στο εργαστήριο». Σε σχέση με τις εκλογές κάλεσε «να μη νομιμοποιηθούν από κανέναν τα διαπαραταξιακά μαζέματα για τον καθορισμό ημερομηνίας των εκλογών. Ηδη ο γραμματέας της ΠΑΣΠ ανακοίνωσε μόνος του την ημερομηνία. Σε κάθε σύλλογο να αναλάβουν οι σπουδαστές τη διεξαγωγή των εκλογών με στόχο να δημιουργηθούν ενεργοί σύλλογοι και μαχητικά όργανα».

Τη συνάντηση χαιρέτισαν, μεταξύ άλλων, η Μαρία Παραλίκα, εκ μέρους της ΔΗΠΑΚ, και ο Ανδρέας Πούλος, εκ μέρους του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας, ενώ παρεμβάσεις έγιναν από δεκάδες εκπροσώπους Επιτροπών Αγώνα από ιδρύματα όλης της χώρας.

Η πανελλαδική συνάντηση κατέληξε στον εξής σχεδιασμό:

  • Την επόμενη βδομάδα συνεδριάζουν οι Επιτροπές και βάζουν σχεδιασμό για τα μεγάλα συλλαλητήρια ανά πόλη στις 30 Μάρτη. Ανάπτυξη πρωτοβουλιών των Επιτροπών με τα 15μελή και τα τοπικά Συντονιστικά Αγώνα Σχολείων.
  • Από 21 μέχρι 23 Μάρτη θα οργανωθούν πικετοφορίες, συγκεντρώσεις, κινητοποιήσεις, παραστάσεις διαμαρτυρίας, εξορμήσεις.
  • Τη μέρα που θα κατατεθεί ο νόμος - πλαίσιο κλείνουν αυτόματα όλα τα ιδρύματα και γίνονται συλλαλητήρια ανά πόλη.
  • Συνάντηση ξανά με το ταξικό εργατικό κίνημα, το ΠΑΜΕ. Οργάνωση κοινών πρωτοβουλιών με ταξικά σωματεία και συνδικάτα ανά κλάδο και περιεχόμενο σπουδών.
  • Δουλειά, ειδικά στα ΤΕΙ, με την ανακοίνωση ΠΑΜΕ - ΠΑΣΕΒΕ - ΜΑΣ - ΟΓΕ για το άνοιγμα των «κλειστών επαγγελμάτων».
  • Αμεση παρέμβαση σε περιπτώσεις κλεισίματος τμημάτων και συγχωνεύσεων.
  • Επιμονή στην απόσπαση δυνάμεων από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και τις παρατάξεις τους.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ