Παρασκευή 1 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ»
Ενημέρωση για τη ραδιενέργεια με αφορμή τη Φουκουσίμα

Το πυρηνικό ατύχημα - έγκλημα στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας, οι επιπτώσεις από τη διαφυγή ραδιενεργών στοιχείων, η διασπορά τους στην ατμόσφαιρα, τα ύδατα και τη γη και οι συνέπειες στο οικοσύστημα και στην ανθρώπινη υγεία, αποτέλεσαν τα βασικά θέματα παρουσίασης από ειδικούς ερευνητές του Εθνικού Κέντρου Ερευνας Φυσικών Επιστημών (ΕΚΕΦΕ) «Δημόκριτος» κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που έδωσαν χτες στο κεντρικό αμφιθέατρο του ερευνητικού συγκροτήματος.

Εγινε ιδιαίτερη αναφορά στη χρονολογική εξέλιξη του ατυχήματος στη Φουκουσίμα, όπου ουσιαστικά δύο ώρες μετά το σεισμό και τη διακοπή λειτουργίας του αντιδραστήρα διαπιστώθηκε αδυναμία λειτουργίας όλων των εναλλακτικών συστημάτων για την ψύξη του αντιδραστήρα, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν τα πρώτα προβλήματα, που οδήγησαν σε εκρήξεις, καταστροφή τμήματος των εγκαταστάσεων και διαφυγή ραδιενεργών στοιχείων στην ατμόσφαιρα. Mε βάση τη Διεθνή Κλίμακα Πυρηνικών Συμβάντων (από 0 έως 7), το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα βρίσκεται - για την ώρα - στη θέση πέντε (5).

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ερευνητών, τα ραδιενεργά ίχνη θα φτάσουν σε ολόκληρο το βόρειο ημισφαίριο της Γης, αλλά όσο θα απομακρύνονται από την Ιαπωνία τόσο θα εμφανίζονται εξασθενημένα. Στην Ελλάδα, από τις 24 Μάρτη, αιωρούνται ραδιενεργά ίχνη στην ατμόσφαιρα, τα οποία όμως είναι στα όρια των φυσιολογικών τιμών και δεν προκαλούν την παραμικρή ανησυχία για την ανθρώπινη υγεία.

Γενικά, σε ό,τι αφορά τη ραδιενεργό ρύπανση, ένας άνθρωπος μπορεί να προσβληθεί από αυτή εισπνέοντας ραδιενεργό σκόνη, πίνοντας νερό με ραδιενεργούς ρύπους ή καταναλώνοντας τρόφιμα (κρέας, ψάρια, λαχανικά, φρούτα κ.ά.) που προέρχονται από ρυπασμένες περιοχές. Για όσους βρίσκονται κοντά στο χώρο του ατυχήματος, μέτρα προστασίας που λαμβάνονται είναι εκκένωση του πληθυσμού σε κατάλληλη ακτίνα γύρω από το σημείο εκπομπής, περιορισμός στις κατοικίες, διανομή παρασκευασμάτων σταθερού ιωδίου, συστάσεις και περιορισμοί σε σχέση με ορισμένα τρόφιμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ