Κυριακή 3 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Αλασάν Ουατάρα

Γρηγοριάδης Κώστας

Στον προεδρικό θώκο με κάθε τρόπο φαίνεται πως είναι διατεθειμένος να ανέβει ακόμη και με μία πολλαπλώς επικίνδυνη περιφερειακή σύρραξη ο 69χρονος Αλασάν Ουατάρα. Είναι ο άνθρωπος, που έχει αναγνωριστεί ως νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Ακτής Ελεφαντοστού από ΕΕ, ΟΗΕ και ΗΠΑ, αλλά η εκλογή του αμφισβητείται από αρκετές αφρικανικές χώρες και τον απερχόμενο Πρόεδρο της χώρας του, Λοράν Γκμπάγκμπο, που κι αυτός δίνει μάχη για παραμονή στην αστική εξουσία.

Δεν είναι, εντούτοις, δύσκολο να καταλάβει κανείς γιατί ο εμφανιζόμενος ως νεοεκλεγείς πρόεδρος (δίχως ακόμη τη δυνατότητα εξουσίας) και πρώην μεγαλοστέλεχος του ΔΝΤ και της Κεντρικής Τράπεζας Δυτικοαφρικανικών Χωρών έχει σχεδόν κάθε δυνατή ηθική και υλική στήριξη (όπως ξένους στρατιωτικούς εκπαιδευτές και συμβούλους, μισθοφόρους, όπλα, πολεμοφόδια) από χώρες όπως η Γαλλία, οι ΗΠΑ. Κατά το παρελθόν, η ανάδειξή του σε διάφορες επιτελικές θέσεις απέδειξε ότι μπορεί να υποστηρίξει αποτελεσματικά τα συμφέροντα του διεθνούς κεφαλαίου και των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Πράγμα που φάνηκε και το 1993, όταν διατέλεσε για 18 μήνες πρωθυπουργός, εφαρμόζοντας, μεταξύ άλλων, πολιτικές υπέρ των μαζικών απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων, ασφυκτικές οικονομικές συνταγές λιτότητας, εξυπηρετώντας, παράλληλα, τα συμφέροντα της άλλοτε αποικιοκράτειρας Γαλλίας.

Ο Ουατάρα είναι για τους υποστηρικτές του ο κατάλληλος άνθρωπος για τέτοιες «δουλειές» σε μία χώρα με καλή θέση στα «πετρελαιοφόρα οικόπεδα» της Δυτικής Αφρικής... και παρεμπιπτόντως πρώτη χώρα στις εξαγωγές κακάο παγκοσμίως.


Δ. ΟΡΦ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ