Τετάρτη 11 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2011
Τρανταχτές «αποκλίσεις» στο τετράμηνο

Αύξηση 13,6% στα εμφανιζόμενα ελλείμματα, πτώση 9,2% στα κρατικά έσοδα!

Τρανταχτές «αποκλίσεις», με διεύρυνση των παραγόμενων «ελλειμμάτων» ταυτόχρονα με τις «αστοχίες» στο μάζεμα των φορολογικών εσόδων που διαμορφώνονται σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά του 2010, εμφανίζει η εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού για το α' τετράμηνο του 2011, εξέλιξη που αντανακλά τα αδιέξοδα διαχείρισης της καπιταλιστικής κρίσης.

Αυτά είναι ορισμένα από τα «επιτεύγματα» της πλουτοκρατίας και των πολιτικών διαχειριστών τους, που με πρόσχημα τα «ελλείμματα» και τα χρέη τους φόρτωσαν στο λαό δεκάδες δισ. σε φόρους, όπως με τις τρεις απανωτές ανατιμήσεις στους συντελεστές ΦΠΑ και ειδικούς φόρους, που καρατόμησαν μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές δαπάνες.

Η όξυνση της καπιταλιστικής κρίσης, η κάθετη πτώση στα λαϊκά εισοδήματα και την κατανάλωση και από την άλλη οι εξοργιστικές νέες φοροελαφρύνσεις στα κέρδη των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων συνθέτουν το τελικό αποτέλεσμα. Μάταιος κόπος αποδείχνονται, καθημερινά και στην πράξη, τα βάσανα του λαού. Στη αντίπερα όχθη το μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - τρόικας - πλουτοκρατίας αξιοποιεί τα αποτελέσματα της δικής του βάρβαρης πολιτικής, προκειμένου να κλιμακώσει με νέα σαρωτικά μέτρα, τάχα για να διορθώσει τις προηγούμενες «αστοχίες», με μοναδικό στόχο τη διέξοδο από την καπιταλιστική κρίση σε όφελος των μονοπωλίων και με το λαό τσακισμένο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από το υπουργείο Οικονομικών που αφορούν στην εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού Γενάρη - Απρίλη 2011:

  • Εσοδα: Διαμορφώνονται στα 14,46 δισ. ευρώ (από 15,93 δισ. ευρώ πέρυσι) με το ποσοστό υποχώρησης να φτάνει σε 9,2%. Με βάση τους στόχους που έχουν βάλει και μόνο για το α' τετράμηνο τους λείπουν 1,9 δισ. ευρώ, ποσό που έρχονται να το σουμάρουν στα νέα αντιλαϊκά πακέτα, στις αποκλίσεις που αίφνης ανακάλυψαν από το 2010 κ.ο.κ.
  • Δαπάνες: Εμφανίζουν αύξηση 3,4% στα 20,99 δισ. ευρώ (από 20,29 δισ.) Στα 3,8 δισ. ευρώ εμφανίζουν το κονδύλι για τόκους (χώρια τα χρεολύσια) που έχει πάρει και αύξηση 14,3%. Για τις πολεμικές δαπάνες και μόνο για το κομμάτι που αφορά στα «εξοπλιστικά προγράμματα» έχουν δαπανήσει 50 εκατ. ευρώ (από 7 εκατ. πέρσι) με αύξηση 624,6%. Τα 50 εκατ. που ήδη είναι ελάχιστα σε σχέση με τις υποχρεώσεις τους για τα εξοπλιστικά προγράμματα που μόνο για το α' τετράμηνο φτάνουν στα 557 εκατ. ευρώ. Είναι χρήμα που πρόκειται να τους το αποδώσουν στους επόμενους μήνες, από αυτά που θα αρπάξουν από το λαό. Οι πρωτογενείς δαπάνες (16,7 δισ. ευρώ) εμφανίζουν οριακή μείωση 0,9%.
  • «Ελλειμμα»: Εκτοξεύτηκε στα 7,2 δισ. ευρώ (από 6,37 δισ.) με ποσοστό αύξησης 13,6%...

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ