Τετάρτη 13 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ
Δράση με αιχμή το ζήτημα της Υγείας

Από την εκδήλωση της Ομάδας Γυναικών Μεγαρέων της ΟΓΕ ενάντια στα ναρκωτικά
Από την εκδήλωση της Ομάδας Γυναικών Μεγαρέων της ΟΓΕ ενάντια στα ναρκωτικά
Με θέμα τις εξελίξεις στην Υγεία και τις επιπτώσεις τους στη λαϊκή οικογένεια συζήτησε τη Δευτέρα ο Σύλλογος Γυναικών Καλλιθέας. Η συμμετοχή στην εκδήλωση ήταν μεγάλη και το ενδιαφέρον των γυναικών έντονο, καθώς τα αντιλαϊκά μέτρα τις γεμίζουν ανησυχία. Ολες είχαν να καταθέσουν ένα προσωπικό παράδειγμα για τις επιπτώσεις αυτής της πολιτικής: Ενα φάρμακο που βγήκε από τη λίστα, ένα ραντεβού για το οποίο πρέπει να περιμένουν μήνες, τις δραματικές ελλείψεις σε προσωπικό και υλικά που αντιμετωπίζουν όταν επισκέπτονται το ΙΚΑ της περιοχής.

Η Μαριάνθη Αλειφεροπούλου - Χαλβατζή, μέλος του Προεδρείου της ΟΓΕ και γιατρός, αναφέρθηκε στην ανάγκη να οικοδομηθεί σήμερα ένα ισχυρό λαϊκό κίνημα που θα παλέψει για την Υγεία, τόνισε τη συμβολή που πρέπει να έχει η ΟΓΕ σε αυτό και κάλεσε τις γυναίκες να δράσουν για την επιτυχία της συγκέντρωσης που διοργανώνουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ, του ΜΑΣ και της ΟΓΕ στις 20 Ιούλη.

Υπογράμμισε πως, σε αντίθεση με όσα προβάλλει η κυρίαρχη ιδεολογία, η υγεία δεν είναι ατομική υπόθεση αλλά έχει κοινωνική, πολιτική και ταξική διάσταση, δηλαδή φθείρεται ή προάγεται ανάλογα με το φυσικό, το κοινωνικό, το εργασιακό περιβάλλον. Οπως ανέφερε, «όσο και να προσέχει η μάνα, αν το παιδί δεν έχει αρκετή και σωστή διατροφή, δεν κάνει τα εμβόλιά του, δεν έχει ιατρική παρακολούθηση, θα αρρωστήσει. Το ίδιο και ο εργαζόμενος: Στη δουλειά του δεν καθορίζει εκείνος τις συνθήκες εργασίας. Αν είναι ανθυγιεινές, όπως συνήθως είναι, κάποια στιγμή θα αρρωστήσει».

Στη συνέχεια, στάθηκε αναλυτικά στην πολιτική που φθείρει συνειδητά την υγεία του λαού, αφού τον καταδικάζει στην ανεργία, τη φτώχεια και την ανασφάλεια και παράλληλα μετατρέπει την Υγεία σε εμπόρευμα, ενισχύει τον επιχειρηματικό τομέα και προωθεί την εμπορευματοποίηση της Δημόσιας Υγείας - Πρόνοιας. Αναφέρθηκε στο νέο νόμο που θεσπίζει ένα «ελάχιστο πακέτο παροχών», προνοιακού επιπέδου, για όλους τους εργαζόμενους και εξήγησε τις αρνητικές επιπτώσεις που συνεπάγεται για την υγεία των λαϊκών στρωμάτων, της νεολαίας και ιδιαίτερα των γυναικών που έχουν αυξημένες ανάγκες λόγω της αναπαραγωγικής διαδικασίας και της διπλής καταπίεσης που υφίστανται στον καπιταλισμό.

Σχετικά με τον τρόπο που αντιμετωπίζονται οι ιδιαίτερες ανάγκες υγείας των γυναικών, έφερε ένα συγκεκριμένο παράδειγμα: Τεστ ΠΑΠ, μαστογραφίες, εμβόλιο κατά του καρκίνου της μήτρας έχουν παραδοθεί στους δήμους, στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, στις κοινωνικές επιχειρήσεις, ενώ τα μονοπώλια κυριαρχούν στο τομέα της αναπαραγωγικής υγείας και αναγκάζουν τα νέα ζευγάρια να ακριβοπληρώνουν την απόκτηση ενός παιδιού.

Η πρόεδρος του συλλόγου Μίνα Κανάκη στάθηκε στην ανάγκη η δράση που αναπτύσσει ο σύλλογος να μπολιαστεί με τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις που αφορούν την Υγεία και η εκδήλωση έκλεισε με την απόφαση να απευθυνθεί ο σύλλογος πλατιά στις γυναίκες της περιοχής με αφορμή την κινητοποίηση της συμμαχίας.

Ζωή ολόκληρη, όχι με δόσεις

Σημαντική πρωτοβουλία αποτέλεσε η εκδήλωση με θέμα τα ναρκωτικά που διοργάνωσε η Ομάδα Γυναικών Μεγαρέων της ΟΓΕ την περασμένη Κυριακή. Εκ μέρους της Ομάδας Γυναικών, η Γεωργία Γκέκα ανέφερε πως τα ναρκωτικά είναι μια πράξη ακραίας αποξένωσης, παραίτησης από τον αγώνα, από το κίνημα και τις αξίες του, ένας δρόμος «φυγής» από μια πραγματικότητα που συνθλίβει. Τόνισε πως είναι χρέος των γυναικών να αγωνιστούν για μια κοινωνία απαλλαγμένη από τα ναρκωτικά και κάθε είδους εξάρτηση. Στη συνέχεια ο Μύρωνας Μπολοβίνος, ψυχοθεραπευτής, ανέδειξε και τα ιδιαίτερα προβλήματα των εξαρτημένων γυναικών: Ενώ, όπως είπε, οι ουσίες δε διακρίνουν φύλο, στη θεραπεία απεξάρτησης η αναλογία γυναικών και ανδρών είναι 1 προς 3. Οι γυναίκες χρήστριες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κοινωνικό στιγματισμό, η εξάρτηση τις οδηγεί συχνά στην πορνεία και οι δυσκολίες που συναντούν στην προσπάθεια απεξάρτησης είναι πολλαπλάσιες. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μουσικό πρόγραμμα με τη συμμετοχή του Θάνου Ανεστόπουλου και μαθητικού συγκροτήματος από την περιοχή.


Ευ.Χαϊντ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ