Πέμπτη 20 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Θέατρο και δημαγωγία για να κρυφτεί η σύμπλευση

Ανταγωνισμός για την επικοινωνιακή διαχείριση της προχθεσινής συνάντησης Παπανδρέου - Σαμαρά

Στάχτη στα μάτια του λαού, για την επί της ουσίας σύμπλευση στα μέτρα του πολυνομοσχεδίου, επιχειρούν να ρίξουν κυβέρνηση και ΝΔ, στήνοντας θέατρο γύρω από την πρόταση του Γ. Παπανδρέου για κοινή μετάβαση με τον Α. Σαμαρά στη Σύνοδο Κκορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Παράλληλα, γίνεται ολοένα και ποιο έκδηλη η άγρια διαμάχη για το ποιος θα έχει το πάνω χέρι σε μια επόμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση συνεργασίας.

Η κυβέρνηση θέλει να δημιουργηθεί εικόνα σύμπνοιας και συστράτευσης ενόψει Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, αξιώνοντας αυτό να εκφραστεί έμπρακτα με την υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου. Από την πλευρά της, η ηγεσία της ΝΔ, που στηρίζει επί της ουσίας τα άγρια αντιλαϊκά μέτρα, επιδιώκει να διασωθεί ως εφεδρεία του αστικού πολιτικού συστήματος και να αναλάβει το τιμόνι της εξουσίας μετά από εκλογές, ώστε να υπάρχει νωπή λαϊκή εντολή για να επιτευχθούν οι κοινοί στόχοι και να εφαρμοστούν τα ίδια μέτρα.

Το κλίμα που επικράτησε κατά τη διάρκεια της προχτεσινής συνάντησης Παπανδρέου Σαμαρά, αποτυπώθηκε στη δήλωση που έκανε αργότερα ο πρόεδρος της ΝΔ, επισημαίνοντας ότι πήγε στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό μόνο «εξαιτίας των πράγματι κρίσιμων συνθηκών», γιατί «αλλιώς μετά το σημερινό (σ.σ. προχθεσινό) υβρεολόγιό του εναντίον της παράταξης και εναντίον μου, δεν θα πήγαινα καθόλου». Η συγκεκριμένη αποστροφή αφορά στην ομιλία του Γ. Παπανδρέου, την Τρίτη στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα.

Σύμφωνα με τον Αντ. Σαμαρά, η στάση αυτή του πρωθυπουργού δείχνει «το ποιος τορπιλίζει την εθνική ομοψυχία στην πράξη», συμπληρώνοντας στον ίδιο τόνο πως «με κάποιον που βρίσκεται σε πανικό και καθυβρίζει τους πάντες, δεν έχω να πω τίποτα». Ο πρωθυπουργός πάντως επανήλθε χθες και σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο της ΝΔ, ζήτησε να μεταβούν από κοινού στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την Κυριακή στις Βρυξέλλες. Ο Α. Σαμαράς απέρριψε την πρόταση, επικαλούμενος διάφορα προσχήματα, όπως ότι η κυβέρνηση δεν έχει ανακοινώσει τις επιστολές που έστειλε ο πρωθυπουργός στο ΔΝΤ, τις δήθεν συμφωνίες στο παρασκήνιο και τις «διαφωνίες» μεταξύ των υπουργών.

Ομολόγησε όμως τον πραγματικό λόγο της τακτικής που εφαρμόζει: «Η δημοκρατία πρέπει να έχει εναλλακτικές λύσεις. Δεν μπορεί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να "κάψει" την προοπτική της χώρας για μια άλλη λύση», είπε στον πρωθυπουργό, σύμφωνα με το "νον πέιπερ" που έστειλε η Συγγρού. Ανέφερε επίσης ότι θα πάει στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) το βράδυ του Σαββάτου.

Προσπαθώντας να αξιοποιήσει επικοινωνιακά την άρνηση της ΝΔ για πιο επιθετική συναίνεση, η κυβέρνηση ισχυριζόταν χτες και προχτές ότι ο Α. Σαμαράς είναι πλήρως και υπηρεσιακώς ενημερωμένος, κατηγορώντας τη ΝΔ ότι αποτελεί «μοναδική περίπτωση αντιπολίτευσης σε όλη την Ευρώπη που δεν αναλαμβάνει στοιχειωδώς τις ευθύνες της, για να βοηθήσει τη χώρα της».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ