Πέμπτη 20 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΒΟΥΛΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εκβιασμοί και απειλές με το στόμα της πλουτοκρατίας

Ακατάσχετη κινδυνολογία από τον υπουργό Οικονομικών, για να αποσπάσει συναίνεση στα βάρβαρα μέτρα

Αυτός είναι ο φόβος της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων της πλουτοκρατίας: Ο λαός οργανωμένος και αποφασισμένος, στη μάχη για την ανατροπή τους

*

Αυτός είναι ο φόβος της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων της πλουτοκρατίας: Ο λαός οργανωμένος και αποφασισμένος, στη μάχη για την ανατροπή τους
Σε ακατάσχετη κινδυνολογία και τρομοκράτηση του λαού, που εκείνη την ώρα είχε κατακλύσει το κέντρο της Αθήνας, επιδόθηκε για μια ακόμα φορά ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος στην ομιλία του, στη χτεσινή συνεδρίαση της Βουλής, ισχυριζόμενος ότι εάν δεν ψηφιστεί στο σύνολό του το αντιδραστικό νομοσχέδιο, «η χώρα θα καταρρεύσει» και «δεν θα υπάρχει αύριο». Στο ίδιο πνεύμα ήταν η παρέμβασή του και προχτές, ξανά στη Βουλή.

Κατά τον υπουργό, αυτό που βιώνει η χώρα δεν είναι «το έσχατο και βαθύτερο σημείο της κρίσης, αλλά μία αναγκαία και εναγώνια προσπάθεια να αποφύγουμε να ζήσουμε το τελευταίο, το βαθύτερο και σκληρότερο επίπεδο της κρίσης». Συνεχίζοντας στο ίδιο τρομοκρατικό μοτίβο, είπε ότι «η διαφορά ανάμεσα σε μια δύσκολη κατάσταση και την καταστροφή είναι τεράστια, είναι διαφορά ιστορικού χαρακτήρα» και ως εκ τούτου ανέφερε ότι η κυβέρνηση πρέπει να πείσει τους πολίτες «ότι δυστυχώς είναι απολύτως αναγκαίο να ζήσουμε αυτήν την φάση (σ.σ. την σημερινή) για να αποφύγουμε τη χειρότερη».

Κινδυνολογώντας ασύστολα, είπε ότι «εάν επέλθει ο θάνατος της οικονομίας λόγω χρεοκοπίας και πτώχευσης, μετά το θάνατο δεν υπάρχει η αιώνια ζωή στην οικονομία, αλλά υπάρχει η αμετάβλητη κατάσταση του θανάτου που θα κάνει πολλές δεκαετίες να την ξεπεράσει η χώρα, χάνοντας μια και δύο γενιές ανθρώπων της», ενώ επικαλέστηκε και τον Θεό (!), λέγοντας ότι «εύχομαι και ελπίζω να μας αξιώσει η τύχη και ο Θεός να μην ζήσουμε την άλλη εκδοχή του σεναρίου».

Τη στιγμή που η κυβέρνηση συναποφασίζει με την τρόικα το σφαγιασμό κάθε κατάκτησης και λαϊκού δικαιώματος, ο Ευ. Βενιζέλος είχε το θράσος να ισχυριστεί ότι «στόχος μας είναι να αποκαταστήσουμε την κοινωνική δικαιοσύνη, την πολιτική και κοινωνική ηθική», λέγοντας μάλιστα ότι εάν δεν εφαρμοστούν τα αντιλαϊκά μέτρα «θα κινδυνεύσουμε να είμαστε ένα προτεκτοράτο». Σε μια αποστροφή του λόγου του, προσπάθησε ανεπιτυχώς να δείξει ότι διαφοροποιείται από το άθλιο κοινό κείμενο των Λοβέρδου, Διαμαντοπούλου, Ραγκούση, λέγοντας πως το σχήμα ότι γίνεται σύγκρουση ανάμεσα «σε έναν αδέκαστο και ακαταπόνητο εκσυχρονισμό από μια μεριά και τις συντεχνίες από την άλλη αδικεί το έθνος».

Καταλήγοντας είπε ότι την ερχόμενη Κυριακή στις Βρυξέλλες δίνεται «η μάχη των μαχών» και απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ισχυρίστηκε ότι η υπερψήφιση του νομοσχεδίου είναι το κάλεσμα «της ιστορίας και της σωτηρίας για την πατρίδα μας, τίποτα λιγότερο».

Αμεση απάντηση από το ΚΚΕ

Απάντηση στους υπουργικούς ισχυρισμούς, έδωσε στην ομιλία του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής, τονίζοντας ότι «οι στιγμές για το λαό και τη νεολαία είναι τραγικές, αφού οι κυβερνητικές επιλογές θυσιάζουν τους εργαζόμενους και το μέλλον των νέων ανθρώπων». Ο λαός, τόνισε, τα χειρότερα τα ζει και τα θα ζήσει ανεξάρτητα από το ποιο σενάριο τελικά θα επιλεγεί, αφού όλες οι εκδοχές αυτού του λεγόμενου «σεναρίου σωτηρίας», έχουν ως βασική προϋπόθεση τη χρεοκοπία του λαού και τη διαχρονική ισοπέδωση εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων και συνολικά του βιοτικού του επιπέδου.

Οι όποιες παραλλαγές, είπε χαρακτηριστικά, αφορούν το πόσο, πώς, πότε και σε ποια τμήματα του κεφαλαίου θα επιμεριστεί η απαξίωσή του από τη χρεοκοπία και πρόσθεσε: «Εχει πολύ μεγάλη σημασία για το λαό να κατορθώσει να επιβάλει την αποτυχία του λεγόμενου "σχεδίου σωτηρίας" που είναι ένα σχέδιο της κυβέρνησης, της ΕΕ, των μονοπωλίων για να σωθούν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι και το καπιταλιστικό σύστημα συνολικά».

Σχολιάζοντας τα όσα είπε ο υπουργός για «ιστορικές στιγμές», ο Σ. Χαλβατζής τόνισε ότι όντως είναι ιστορικές οι στιγμές «για τους εργαζόμενους, για το λαό αφού παντού σε όλες τις πόλεις, εκατοντάδες χιλιάδες εργάτες, υπάλληλοι, αυτοαπασχολούμενοι, συνταξιούχοι, φτωχοί αγρότες και κυρίως νέοι βρίσκονται στο δρόμο. Απαιτούν να ανατραπεί αυτή η πολιτική, να ανατραπεί αυτή η κυβέρνηση που είναι δυνάστης των εργαζομένων, του λαού, για να ανοίξει ο δρόμος για μια άλλη πολιτική ριζικά διαφορετική από τη σκληρή αντεργατική πολιτική που εφαρμόζετε. Γιατί η υπεράσπιση της ζωής της εργατικής τάξης και του μέλλοντος των παιδιών της είναι ο πατριωτισμός, είναι η υποχρέωσή μας για το σήμερα και κυρίως για το αύριο».

Την νέα σελίδα, κατέληξε, δε θα την γράψετε εσείς, αλλά θα τη γράψουν οι εργαζόμενοι με τους αγώνες τους.

Ενιαία αντιλαϊκά

Στο μεταξύ με στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων, ο Ε. Βενιζέλος είπε ότι κάνει δεκτή τροπολογία 40 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με την οποία θα παρέχονται διευκολύνσεις για την αποπληρωμή δανείων από τις τράπεζες σε όσους δημόσιους υπάλληλους απολυθούν με τη διαδικασία της εφεδρείας. Και χτες, κανένας από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δε δήλωσε ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, ενώ κάποιοι από αυτούς ανέπτυξαν παρατηρήσεις για επιμέρους διατάξεις που δεν αλλάζουν φυσικά την ουσία του αντιδραστικού πολυνομοσχεδίου. Προχτές, πρώτη μέρα της συνεδρίασης, η κυβερνητική πλειοψηφία απέρριψε ένσταση της αντιπολίτευσης για παραβίαση του κανονισμού της Βουλής και για αντισυνταγματικότητα διατάξεων του νομοσχεδίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ