Παρασκευή 25 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Με κυρώσεις απειλεί και ο Αραβικός Σύνδεσμος

Επιμένει στους «ανθρωπιστικούς διαδρόμους» ο γαλλικός ιμπεριαλισμός

ΚΑΪΡΟ - ΠΑΡΙΣΙ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Διορία μέχρι σήμερα το βράδυ έδωσε ο Αραβικός Σύνδεσμος στη συριακή ηγεσία προκειμένου ν' αποδεχτεί το αραβικό σχέδιο, δηλαδή την απόσυρση του στρατού από τους δρόμους, την απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων και την έναρξη διαλόγου με την αντιπολίτευση, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη Αράβων παρατηρητών σε όλη τη Συρία. Σε περίπτωση που η Δαμασκός δεν αντιδράσει θετικά, ο Αραβικός Σύνδεσμος έχει προγραμματίσει μια πρώτη συνεδρίαση, το Σάββατο, σε επίπεδο οικονομικών συμβούλων, προκειμένου να εξετάσει την επιβολή οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Συρίας, μεταξύ των οποίων συζητιέται η διακοπή εμπορικών πτήσεων προς τη συριακή πρωτεύουσα αλλά και η διακοπή των συναλλαγών διά μέσου της κεντρικής τράπεζας της χώρας.

Ηδη, από χτες, η κυβέρνηση του Λιβάνου, που αποτελείται από ένα συνασπισμό κομμάτων φίλα προσκείμενων στη «Χεζμπολάχ», η οποία διατηρεί στενές σχέσεις με τη συριακή ηγεσία, κατέστησε σαφές ότι δε θα στηρίξει τις κυρώσεις, αφήνοντας απλώς ανοιχτό το αν θα τις καταψηφίσει ή αν θα απόσχει απλώς. Σε δίλημμα εμφανίζεται να είναι και η ιρακινή ηγεσία, που μέχρι στιγμής δεν έχει συμφωνήσει με τη σκλήρυνση της στάσης απέναντι στη Δαμασκό, γεγονός που πολλοί αποδίδουν στις στενές σχέσεις πλέον Βαγδάτης - Τεχεράνης και στην επιρροή της δεύτερης, που, παρά τους χαμηλούς τόνους, δεν έχει εγκαταλείψει τη στενή της σύμμαχο Συρία.

Ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών, Χοσιάρ Ζεμπάρι, εκτίμησε ότι τελικά η Δαμασκός θα δεχτεί τους παρατηρητές, κάτι που διαψεύδονταν από την κρατική συριακή τηλεόραση. Αν τελικά επιβληθούν κυρώσεις, αυτό θα αποφασιστεί από τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου, την Κυριακή, σε έκτακτη συνεδρίαση.

Στο μεταξύ, την άποψη για «δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων» καλλιεργεί επίμονα η γαλλική κυβέρνηση, διά του υπουργού Εξωτερικών της. Ο Αλέν Ζιπέ δήλωσε, χτες, σε συνέντευξή του, ότι το Παρίσι έχει θέσει το θέμα, ήδη, στους συμμάχους του στην ΕΕ και στον ΟΗΕ και ότι θα το συζητήσει και με τον Αραβικό Σύνδεσμο, του οποίου τη συγκατάθεση χαρακτήρισε «κομβικής σημασίας». Ο Ζιπέ υποστήριξε ότι αν αποφασιστεί ένα τέτοιο μέτρο, θα πρέπει να επιβλέπεται από «διεθνείς παρατηρητές», αλλά σε μια προσπάθεια να προλάβει τις εντονότατες αντιρρήσεις που έχουν, ήδη, διατυπώσει άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, όπως οι Ρωσία - Κίνα, έσπευσε να συμπληρώσει ότι «δεν τίθεται θέμα για στρατιωτική επέμβαση στη Συρία υπό οποιαδήποτε μορφή».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προς νέα αποστολή από Αραβικό Σύνδεσμο και ΟΗΕ(2012-02-10 00:00:00.0)
Εντονο διπλωματικό προσκήνιο και παρασκήνιο(2012-02-08 00:00:00.0)
Ανεβαίνει κατακόρυφα το θερμόμετρο(2012-01-24 00:00:00.0)
Εντείνονται οι πιέσεις και οι διαφωνίες(2012-01-13 00:00:00.0)
Ενίσχυση των παρατηρητών(2012-01-10 00:00:00.0)
Προς επιβολή κυρώσεων ο Αραβικός Σύνδεσμος(2011-11-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ