Παρασκευή 9 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Για την Παιδεία που έχει ανάγκη ο λαός

Η αντίληψη του ΚΚΕ ότι σήμερα υπάρχουν οι προϋποθέσεις, η συσσωρευμένη γνώση και ο πλούτος προκειμένου να ικανοποιούνται οι λαϊκές ανάγκες για ολόπλευρη μόρφωση από τη μια, και από την άλλη, η σημερινή άθλια πραγματικότητα που βιώνει η λαϊκή οικογένεια, αποτυπώνονται και στην Επερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία, όπως κάθε δραστηριότητα των κομμουνιστών στο αστικό Κοινοβούλιο, αναδεικνύει την πολιτική στο χώρο της Παιδείας, μία πολιτική με καθαρούς μακρόπνοους στόχους και με βαθιά αρνητικές συνέπειες για το λαό. Παράλληλα, φέρνει στη Βουλή τα αιτήματα που οι φορείς του λαϊκού κινήματος, των εκπαιδευτικών, των γονιών, των φοιτητών, των μαθητών, υιοθετούν ως άμεσα αιτήματα της πάλης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης στην Εκπαίδευση.

Ο αποκλεισμός των παιδιών της λαϊκής οικογένειας από το δικαίωμα στην ολόπλευρη μόρφωση είναι κομμάτι των αβάσταχτων συνεπειών της κρίσης για τη λαϊκή οικογένεια. Καθημερινά πληθαίνουν τα ορατά δείγματα ότι τα παιδιά της λαϊκής οικογένειας γίνονται θυσία για να πληρωθεί μια κρίση για την οποία δεν ευθύνονται. Φαινόμενα μαθητών που δεν τρώνε όπως πρέπει για τις ιδιαίτερες ανάγκες της παιδικής ηλικίας, που δεν έχουν την απαραίτητη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη παρουσιάζονται στα σχολεία όλης της χώρας, τα σχολεία έχουν βρεθεί «γυμνά» τη φετινή σχολική χρονιά, χωρίς βιβλία, χωρίς χρήματα για θέρμανση και πληρωμή λογαριασμών, η ειδική εκπαίδευση υποβαθμίζεται παραπέρα, η ανώτατη εκπαίδευση γίνεται ακόμα πιο ταξική.

Η καπιταλιστική κρίση αποτελεί το πρόσχημα για να παρθούν πίσω από το λαό δικαιώματα όπως αυτό της μόρφωσης. Και όχι μόνο με τον περιορισμό των κρατικών χρηματοδοτήσεων που αφήνουν χώρο στους χορηγούς, που εκβιάζουν την «εθελοντική» προσφορά των γονιών αλλά και με την προώθηση βαθιά αντιδραστικών, στοχευμένων, μακρόπνοων αλλαγών σε όλες τις βαθμίδες. Στόχος είναι να γίνει η εκπαίδευση χώρος μαζικής παραγωγής φθηνής, ευέλικτης εργατικής δύναμης με δεξιότητες προς κατανάλωση από τις επιχειρήσεις και με νοοτροπίες και συνειδήσεις που δε θα απειλούν τους εκμεταλλευτές τους. Διαφοροποίηση των σχολικών προγραμμάτων και ένταση των ταξικών φραγμών, νέα αναλυτικά προγράμματα που αποδιαρθρώνουν την σκέψη των παιδιών, αποσύνδεση πτυχίου από το επάγγελμα, διάλυση των επιστημονικών αντικειμένων στο Πανεπιστήμιο, ελαστικές εργασιακές σχέσεις σε όλη την εκπαίδευση, μείωση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό, είναι το σκηνικό που οικοδομείται στην εκπαίδευση και μέσα από τον προϋπολογισμό για το 2012.

Για το ΚΚΕ το «ούτε ένα ευρώ από την τσέπη της λαϊκής οικογένειας για τις λειτουργίες της εκπαίδευσης», το «κανένα παιδί της λαϊκής οικογένειας χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη» είναι αδιαπραγμάτευτα. Και μέσα στη Βουλή και έξω, στο σχολείο, στο πανεπιστήμιο, στο χώρο δουλειάς, στη γειτονιά, οι δυνάμεις του βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της διεκδίκησης μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης στους χώρους της εκπαίδευσης στο πλαίσιο της πρότασης του ΚΚΕ για μια άλλη οργάνωση της κοινωνίας, όπου ο σχεδιασμός με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες θα εξασφαλίζει το δικαίωμα κάθε νέου στη μόρφωση και τη δουλειά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ