Τρίτη 21 Φλεβάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Εντείνεται ο οικονομικός στραγγαλισμός του

Από πρόσφατη διαμαρτυρία καλλιτεχνικών σωματείων, όπου συμμετείχαν και εικαστικοί, στο υπουργείο Πολιτισμού
Από πρόσφατη διαμαρτυρία καλλιτεχνικών σωματείων, όπου συμμετείχαν και εικαστικοί, στο υπουργείο Πολιτισμού
Τα χρήματα του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, στην Τράπεζα της Ελλάδας, δέσμευσε ο ιδιοκτήτης του κτιρίου της οδού Κωλέττη 14, έδρας του ΕΕΤΕ έως τον Ιανουάριο 2011, λόγω των οφειλομένων ενοικίων του 2010. Το ζήτημα του ουσιαστικού οικονομικού στραγγαλισμού ανέδειξε χτες με συνέντευξη Τύπου το Επιμελητήριο, που ενημέρωσε ότι η δέσμευση των χρημάτων του κοινοποιήθηκε στις 14 Φεβρουαρίου. Στο λογαριασμό υπήρχαν περίπου 101.000 ευρώ, εκ των οποίων 60.000 ευρώ είναι το αποθεματικό από τις κρατήσεις για τη μισθοδοσία μέχρι το 2005, για το εφάπαξ των μονίμων υπαλλήλων και τα υπόλοιπα για τη μισθοδοσία του τακτικού προσωπικού του επόμενου μήνα.

Αιτία των χρεών αυτών είναι η μακρόχρονη καθυστέρηση της επιχορήγησης από το ΥΠΠΟ-Τ, στο οποίο το ΕΕΤΕ κατέθεσε τις δικαστικές και εξώδικες απαιτήσεις των πιστωτών του. Το Επιμελητήριο αντιμετωπίζει σήμερα τη μεγαλύτερη μέχρι τώρα απειλή για την ύπαρξή του από τη δημιουργία του (ιδρύθηκε από ΕΑΜίτες εικαστικούς, μετά την απελευθέρωση).

Οπως υπογράμμισε η Εύα Μέλα, πρόεδρος του ΕΕΤΕ, η δυσφορία, έως εχθρότητα, των εκάστοτε κυβερνήσεων και υπουργών Πολιτισμού να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις που έχει θεσπίσει η πολιτεία απέναντι στο θεσμικό ρόλο του Επιμελητηρίου (Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου, αυτοδιοικούμενου) και τις οικονομικές του ανάγκες, προκείμενου αυτό να λειτουργεί με επάρκεια προς την κοινωνία και τα μέλη του, έφτασε την τελευταία διετία στην κορύφωσή της δημιουργώντας συνθήκες στραγγαλισμού για το ΕΕΤΕ. Το ΕΕΤΕ , όπως είναι γνωστό, έχει στις θεσμικές του υποχρεώσεις την ανάπτυξη των Εικαστικών Τεχνών και την ενίσχυση της κοινωνικής λειτουργίας της Τέχνης, τη στήριξη των εικαστικών καλλιτεχνών στη δημιουργία τους και τη συμβολή προς την πολιτεία στη διαμόρφωση της πολιτιστικής πολιτικής.

Οπως ειπώθηκε, οι ετήσιες επιχορηγήσεις από τον τακτικό προϋπολογισμό του ΥΠΠΟ-Τ για τα προηγούμενα έτη ήταν πολύ κάτω και από τις δαπάνες για τη μισθοδοσία των υπαλλήλων και τα ενοίκια. Οι υπόλοιπες ανελαστικές δαπάνες (λογαριασμοί, υποχρεωτική έκδοση του μηνιαίου εντύπου του Επιμελητηρίου, μηχανοργάνωση, χαρτικά, συντηρήσεις κλπ.) δεν καλύπτονταν. Η επιχορήγηση του 2011 δεν κάλυψε ούτε τη μισθοδοσία των μόνιμων υπαλλήλων του ΕΕΤΕ, αφού εγκρίθηκε ποσό κάτω από το μισό των ανελαστικών δαπανών και τελικά δόθηκε μόνο το 49% του εγκριθέντος!!!).

Ολα αυτά προκάλεσαν -το 2008 και 2009- χρέη ύψους 310.000 ευρώ και οδήγησαν τους πιστωτές του ΕΕΤΕ στη διεκδίκηση των χρημάτων τους.

Το ΔΣ του Επιμελητηρίου καλεί τους εικαστικούς να συσπειρωθούν γύρω από το φορέα τους και να υπερασπιστούν την Τέχνη ως κοινωνικό αγαθό.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ