Παρασκευή 20 Απρίλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΜΕ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟΥΣ ΤΟ ΚΚΕ
Τι «ανάπτυξη» διαφημίζουν και τάζουν

Συνάντηση με τους εκπροσώπους των εργαζομένων της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας είχε η Λούκα Κατσέλη της «Κοινωνικής Συμφωνίας», προσπαθώντας για μια ακόμη φορά να θολώσει τα νερά και να δείξει πως δήθεν εργαζόμενοι κι εργοδοσία έχουν κοινά συμφέροντα. Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο Τύπου, θέμα της συνάντησης ήταν η «υπόθεση αναδιάρθρωσης της επιχείρησης την οποία είχε σχεδιάσει και υλοποιήσει ως Υπουργός Ανάπτυξης πριν από δύο χρόνια». Τι είχε γίνει τότε; Τότε, τον Ιούνη του 2010, όταν η Λ. Κατσέλη ήταν υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ, αποφασίστηκε να γίνει ένα ακόμη δώρο ύψους 62 εκατομμυρίων ευρώ στην εργοδοσία της ΕΝΚΛΩ, προκειμένου να υπάρξει «ανάπτυξη». Τελικά, αυτή η δόση δεν εκταμιεύτηκε εξαιτίας της καπιταλιστικής κρίσης, ωστόσο, συνολικά η εργοδοσία της ΕΝΚΛΩ δεν έχει παράπονα από την «αναπτυξιακή πολιτική», που εφάρμοσαν συνολικά ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Τα αποτελέσματα που αυτού του είδους «αναπτυξιακής πολιτικής» έχει για τους εργαζόμενους αναδεικνύονται πεντακάθαρα μέσα από το παράδειγμα της ΕΝΚΛΩ. Ο Ομιλος το 1996 πήρε 4,7 δισ. δραχμές, για να μεταφέρει την παραγωγή ρούχου σε χώρες της Βαλκανικής και αφού το 1999-2000 γιγάντωσε τα κέρδη από το Χρηματιστήριο, το 2004 πήρε νέα «επιδότηση» 22 εκατ. ευρώ από το κράτος. Αμέσως μετά κλείνει η ΤΡΙΚΟΛΑΝ. Το 2006 κλείνουν τα ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ Β' και η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ. Ακολουθούν 100 απολύσεις στη ΦΑΝΚΟ κι άλλες 50 στην ΟΤΤΟ ΕΒΡΟΣ. Το 2008, η εταιρεία δηλώνει αδυναμία συνέχισης λειτουργίας και ζητά νέα «επιδότηση» 35 εκατ. ευρώ με κρατική χρηματοδότηση. Στη συνέχεια, κλείνουν άλλα τέσσερα εργοστάσια (GALLOP - ΔΟΥΔΟΣ - ΒΑΦΕΙΑ ΟΙΝΟΦΥΤΩΝ - ΟΤΤΟ ΕΒΡΟΣ). Απολύονται 250 εργαζόμενοι και άλλοι 150 φεύγουν. Αυτή ήταν η αναπτυξιακή πολιτική των κυβερνήσεων του δικομματισμού, αυτή είναι η αναπτυξιακή πολιτική που υπερασπίζονται οι δυνάμεις που δεν υπερασπίζονται τα συμφέροντα των εργαζομένων και του λαού. Το 2010, λοιπόν, ήρθε η Λ. Κατσέλη, για να συνεχίσει την ίδια πολιτική, δίνοντας κι άλλο ζεστό στην εταιρεία. Μάλιστα, ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - Αυτόνομη Παρέμβαση οργάνωναν εκείνη την περίοδο κινητοποιήσεις για να εξασφαλίσει η εργοδοσία τα «πακέτα» που της έταζαν οι κυβερνήσεις, με το επιχείρημα ότι έτσι οι εργαζόμενοι θα γλιτώσουν τις δουλειές τους. Τελικά σήμερα ο Ομιλος οδεύει προς οριστικό κλείσιμο. Εκατοντάδες ακόμα οικογένειες θα μείνουν χωρίς μεροκάματο ενώ ένας κλάδος που συνδέεται με την ανάγκη του λαού σε ποιοτική και φτηνή ένδυση είναι πλέον γεμάτος εργοστάσια - κουφάρια. Παρ' όλ' αυτά, η πρόεδρος της «Κοινωνικής Συμφωνίας» κάλεσε τους εργάτες να κάνουν δική τους υπόθεση την υποστήριξη των επιχειρήσεων, δηλώνοντας ότι «με "κοινωνική συνεννόηση", όπως αυτή που έχει επιτευχθεί στην περίπτωση της ΕΝΚΛΩ (εργαζόμενοι, μέτοχοι, διοίκηση), είναι εφικτή η παραγωγική αναδιάρθρωση της χώρας με έργα και παρεμβάσεις ουσίας»!

Μάλιστα, η Λ. Κατσέλη αναφέρθηκε στην ανάγκη «παραγωγικής αναδιάρθρωσης όλου του κλάδου της κλωστοϋφαντουργίας αναδεικνύοντας εκ νέου τα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα τα οποία κατά τις τελευταίες δεκαετίες απωλέσθηκαν λόγω έλλειψης στρατηγικού σχεδιασμού για την ελληνική βιομηχανία»! Εχουν και θράσος, δηλαδή. Αυτοί που οδήγησαν την ελληνική κλωστοϋφαντουργία σε μαρασμό και διάλυση, αυτοί που έδιναν τη μία μετά την άλλη τις επιδοτήσεις για να πάρουν οι μεγαλοβιομήχανοι τα εργοστάσια και να τα πάνε στις γειτονικές χώρες όπου το μεροκάματο είναι πολύ χαμηλότερο, αυτοί οι ίδιοι μιλούν σήμερα για «έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού». Οι εργαζόμενοι πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα για την ανάπτυξη που τους διαφημίζουν μπροστά στις εκλογές, «παλιές» και «νέες» πολιτικές δυνάμεις. Επιβεβαιώνεται πως η ανάπτυξη που υπηρετεί τα κέρδη των επιχειρήσεων μόνο οδυνηρές συνέπειες έχει για το λαό. Στην περίπτωση της κλωστοϋφαντουργίας, η «ανάπτυξή» τους έφερε για τους εργαζόμενους απολύσεις, διάλυση ενός κλάδου στρατηγικής σημασίας, απαξίωση παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας (μέσα και από την εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής που τσάκισε τη γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή). Αυτή την «ανάπτυξη» οι εργάτες πρέπει να τη ξεμπροστιάσουν, να την καταψηφίσουν, να την αντιπαλέψουν, με ισχυρό ΚΚΕ, στην κάλπη και παντού.


Κ. Τ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ