Σάββατο 22 Σεπτέμβρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΒΟΥΛΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Θεματοφύλακας της ΕΕ και της επιχειρηματικότητας στην Υγεία

Αποκαλυπτικός ο αρμόδιος υπουργός στην απάντησή του κατά τη χτεσινή συζήτηση

Υπερασπιζόμενος την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική στο χώρο της Υγείας ο υπουργός Α. Λυκουρέντζος προκλητικά ισχυρίστηκε ότι δεν γνωρίζει να υπάρχει κάποια στρατηγική της ΕΕ που να υπονομεύει τη Δημόσια Υγεία, όπως επίσης ότι δεν γνωρίζει αν έχει επέλθει μείωση παροχής υπηρεσιών Υγείας, αύξηση του κόστους υπηρεσιών ή εάν και πόσες είναι οι ελλείψεις που υπάρχουν στο σύστημα Υγείας.

Απαντώντας στους βουλευτές του ΚΚΕ, είπε χαρακτηριστικά: «Εγώ δεν γνωρίζω κάποια στρατηγική της ΕΕ η οποία συμπεριλαμβάνει όλα όσα είπατε. Είναι μόνο στη δική σας πολιτική κατασκευή και επιχειρηματολογία ότι υπάρχει κάποια στρατηγική της ΕΕ που θέλει να εξουθενώσει τους πολίτες της, τις Ελληνίδες και τους Ελληνες.

Επίσης δεν αντιλαμβάνομαι πού εδράζεται η επιχειρηματολογία ότι εμείς θέλουμε να εγκαταλείψουμε το ΕΣΥ και να ενισχύσουμε την εμπορευματοποίηση και επίσης δεν γνωρίζω εάν υπάρχουν ασθενείς οι οποίοι στερούνται τα φάρμακά τους ή ασθενείς οι οποίοι δεν βρήκαν γιατρό για να θεραπευθούν»!

Αναφερόμενος στις δαπάνες για την Υγεία, ισχυρίστηκε ότι φέτος θα είναι κατά πολύ πάνω από το 6% του ΑΕΠ που είναι ο μέσος όρος των χωρών του ΟΟΣΑ, ενώ για τις συγχωνεύσεις- καταργήσεις μονάδων Υγείας είπε ότι δεν συγχωνεύονται κλινικές, αλλά αντίθετα «ενισχύονται οι υπάρχουσες νοσοκομειακές μονάδες με τρόπο που θα βελτιώσουν την δυνατότητά τους να παρέχουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Υγείας».

Κατά τον υπουργό, οι αντιδράσεις στις συγχωνεύσεις - καταργήσεις μονάδων Υγείας, που αποσκοπούν όπως είπε στην καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου και του τεχνολογικού δυναμικού, οφείλονται σε κάποιους που θεωρούν «τις δημόσιες υπηρεσίες σαν προσωπική ιδιοκτησία» και ζήτησε να «μην ευνοούνται ακραίες εκδηλώσεις όπως καταλήψεις γραφείων, νοσοκομείων ή του ίδιου του υπουργείου».

Αναφερόμενος στα λεγόμενα γενόσημα φάρμακα, είπε ότι αυτά δεν υστερούν σε τίποτα από τα πρωτότυπα, αλλά είναι και φθηνότερα, ενώ ισχυρίστηκε ότι τα γενόσημα τα παράγει κατεξοχήν η ελληνική φαρμακοβιομηχανία. Στόχος της κυβέρνησης, είπε, είναι η αγορά των γενόσημων να υπερβεί το 40% της αγοράς των φαρμάκων. Αναφερόμενος γενικότερα στη φαρμακευτική δαπάνη, είπε ότι η κυβέρνηση δίνει μάχη για να την περιορίσει γιατί έχει εκτοξευθεί στα ύψη. Δεν παρέλειψε να επιτεθεί συλλήβδην κατά των γιατρών, κάνοντας λόγο για υπερβολική συνταγογράφηση και για πρακτικές «ανήθικες, ανέντιμες, πρακτικές επίορκων».

Παραγνωρίζοντας τη σκληρή πραγματικότητα που ζουν οι ασφαλισμένοι, είπε ότι κανένας ασθενής δεν πρέπει να στερηθεί το φάρμακό του και γι' αυτό τις μέρες των κινητοποιήσεων των φαρμακοποιών «κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν να παρέχουμε φάρμακα από τα φαρμακεία των νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ».

Σχετικά με τις προμήθειες των νοσοκομείων, είπε ότι έχει υπογράψει για φέτος κονδύλι ύψους 2,2 δισ. ευρώ, αλλά όπως ανέφερε οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες γιατί πρέπει να ακολουθούνται κάποιοι συγκεκριμένοι κανόνες. Στις αρχές Οκτώβρη, ανέφερε, θα ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία για την προμήθεια 170 ασθενοφόρων από πρόγραμμα της ΕΕ και επανέλαβε: «Πού είναι η στρατηγική της ΕΕ που στρέφεται εναντίον των πολιτών; Εδώ μας δίνει λεφτά για να ενισχύσουμε τις υποδομές μας».

Στο μεγάλο θέμα του ΕΟΠΥΥ είπε ότι αυτός δοκιμάζεται ως προς τις οικονομικές του αντοχές, αφού όπως είπε λόγω της ανεργίας έχουν μειωθεί οι συνεισφορές των ασφαλιστικών ταμείων, ενώ ανέφερε ότι ο ΕΟΠΥΥ θα επαναδιαπραγματευθεί συμβάσεις που έχει με ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα προκειμένου να περιοριστεί η δαπάνη από τις ακριβές εξετάσεις. Στην ερώτηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, γιατί οι εξετάσεις δεν γίνονται μέσα στο ΙΚΑ, ομολόγησε ότι δεν υπάρχουν τα απαραίτητα μηχανήματα ούτε τα χρήματα για να αγοραστούν αυτά.

Τέλος, ισχυρίστηκε ότι ποτέ δεν στράφηκε κατά των συνταξιούχων ούτε κάποιοι εκπρόσωποί τους ζήτησαν μαζί του συνάντηση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στην τελική ευθεία για νέα μέτρα(2013-09-05 00:00:00.0)
Θεματοφύλακας της ΕΕ και της επιχειρηματικότητας στην Υγεία(2012-09-22 00:00:00.0)
«Καμία μεταβολή» στο σφαγιασμό των παροχών(2012-07-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ