Παρασκευή 15 Μάρτη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Με αφορμή τη φωτιά στο σχολείο του Ευόσμου

Παρεμβάσεις του ΚΚΕ στην περιοχή Ευόσμου - Κορδελιού και στη Βουλή

Οι αίθουσες kibo όπου αναγκάζονται να κάνουν μάθημα τα παιδιά. Στη δεξιά διακρίνονται τα σημάδια της πυρκαγιάς
Οι αίθουσες kibo όπου αναγκάζονται να κάνουν μάθημα τα παιδιά. Στη δεξιά διακρίνονται τα σημάδια της πυρκαγιάς
Οι άθλιες συνθήκες εκπαίδευσης που επιφυλάσσει το εκμεταλλευτικό σύστημα για τα παιδιά των εργατικών λαϊκών οικογενειών, αλλά και οι ευθύνες συνολικά κυβέρνησης και τοπικής διοίκησης, αναδείχθηκαν μέσα από τη φωτιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης σε αίθουσα - kibo στο 25ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου. Η φωτιά ξεκίνησε λίγο μετά τη λήξη των μαθημάτων στις 2 το μεσημέρι και έτσι δεν κινδύνευσε κανένας μαθητής.

Επί τόπου έσπευσε αντιπροσωπεία της Κομματικής Οργάνωσης Ευόσμου του ΚΚΕ παρουσία και του δημοτικού σύμβουλου του ΚΚΕ στο Δήμο Κορδελιού - Ευόσμου. Οπως αποκαλύφθηκε μέσα από συζητήσεις με γονείς και εκπαιδευτικούς, το συγκεκριμένο σχολείο κατασκευάστηκε το 2006 για να λειτουργήσει ως διθέσιο νηπιαγωγείο και να φιλοξενεί 40 παιδιά. Σήμερα λειτουργεί ως οκταθέσιο Δημοτικό στο οποίο φοιτούν 140 μαθητές και για την επόμενη σχολική χρονιά σχεδιάζεται να λειτουργήσει ως δωδεκαθέσιο. Για τη λειτουργία του ως 8θέσιο προστέθηκαν αίθουσες - Kibo, και δημιουργήθηκαν άλλες στο κεντρικό κτίριο του σχολείου με γυψοσανίδες. Επίσης καταγγέλθηκε ότι το σχολείο δε διαθέτει πιστοποιητικό πυροπροστασίας, όπως σχεδόν και το σύνολο των σχολείων του Δήμου, αλλά ούτε και άδεια καταλληλότητας.

Σε ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή Βορειοδυτικών Συνοικιών Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ τονίζει: «Ολα αυτά αποτελούν φυσικό επακόλουθο της πολιτικής που ακολούθησαν όλες οι διοικήσεις τα τελευταία 20 χρόνια. Ο Δήμος Ευόσμου θα μπορούσε να αποτελεί παράδειγμα σύγχρονης πόλης μια και είχε αλματώδη οικιστική ανάπτυξη τη δεκαετία του 1990. Ολες οι προηγούμενες διοικήσεις κατάφεραν το πλεονέκτημα του ελεύθερου χώρου να το αντιστρέψουν σε μειονέκτημα, αποχαρακτηρίζοντας χώρους για σχολεία, πράσινο και αθλητισμό. Εκρηκτικό έγινε το πρόβλημα ελέω αντιπαροχής και από τη στιγμή που κυριαρχούσε η εμπορευματική χρήση της γης.

Αυτή είναι, όμως, η πολιτική που υπηρετεί το κέρδος και υλοποιείται από την κυβέρνηση και την ΕΕ, με σύμμαχο τη δημοτική αρχή.

Χαριστική βολή στο πρόβλημα της σχολικής στέγης αποτελεί η κατάργηση του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων καθώς και η υποχρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών. Να σημειωθεί ότι οι δύο πρώην Δήμοι του ενιαίου καλλικρατικού Δήμου Κορδελιού Ευόσμου, μέχρι το 2009 έπαιρναν συνολικά 2.700.000 ευρώ επιχορήγηση για τις σχολικές επιτροπές. Για το 2010 και 2011 1.000.000 ευρώ και για το 2012 μόλις 600.000 ευρώ.

Κάθε χρόνο το υπουργείο, η περιφέρεια και ο δήμος, χωρίς ντροπή, εξαγγέλλουν την κατασκευή των ίδιων ακριβώς νέων σχολικών μονάδων, αυτές όμως δεν κατασκευάζονται. Οι γονείς με την απειλή της διπλοβάρδιας αποδέχονται κάθε πρόχειρη λύση με αίθουσες σε υπόγεια, kibo, με γυψοσανίδες κλπ.

Μόνο σύσσωμο το γονεϊκό κίνημα μαζί με τους συλλόγους καθηγητών και δασκάλων, το εργατικό κίνημα, τα σωματεία και οι μαζικοί φορείς μπορούν να διεκδικήσουν λύσεις στα προβλήματά τους, πιέζοντας τη διοίκηση και την κυβέρνηση.

Ο αγώνας για διεκδίκηση της δημόσιας δωρεάν Παιδείας είναι άμεσα συνδεδεμένος με την πάλη ενάντια στην αντεργατική αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ. Εχει στο επίκεντρο την πολιτική που θέλει τα σχολεία να υπηρετούν τις ανάγκες των μονοπωλίων και σε αντάλλαγμα να παίρνουν καμιά φιλανθρωπία, όπως με το ίδρυμα Νιάρχου στον Εύοσμο ή με τα ΕΛΠΕ στο Κορδελιό. Η μόνη διέξοδος που ξεπροβάλλει είναι να αγωνιστούμε για μια λαϊκή Παιδεία, που έχει στο επίκεντρο την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών και την ολόπλευρη μόρφωση των παιδιών μας».

Επίσης, οι βουλευτές του ΚΚΕ Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Ελένη Γερασιμίδου, με Ερώτησή τους στη Βουλή προς τους υπουργούς Παιδείας, Εσωτερικών και Οικονομικών ζητούν «άμεσα να ανεγερθεί νέο σχολείο με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, που να καλύπτει τις αυξανόμενες ανάγκες των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ