Πέμπτη 5 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Η Μυρτιά του βουνού» επί σκηνής

PLATANIAS APOSTOLIS

«Ηλιος στην πέτρα» τιτλοφορείται το νέο έργο της Σοφίας Αδαμίδου, που από τις 13 Δεκέμβρη θα παρουσιάζει το θέατρο «Σημείο». Το έργο βασίζεται - 65 χρόνια μετά τον αγώνα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας και 40 μετά τη δικτατορία - στην αυτοβιογραφική μαρτυρία της νεαρής, τότε, μαχήτριας του ΔΣΕ, Ελένης Τραγγανίδα - Μακρυνιώτη, με τίτλο «Η Μυρτιά του βουνού», αλλά και σε διηγήσεις άλλων αγωνιστριών της ΕΑΜικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, που, επίσης, φυλακίστηκαν ή εξορίστηκαν μετεμφυλιακά και από τη χούντα.

Η Μυρτιά αφηγείται τη ζωή της στο Δημοκρατικό Στρατό, τις εξορίες, τις φυλακίσεις της σε μια έγκυο συγκρατούμενή της - βουβό πρόσωπο - στη Γυάρο, όπου είναι και πάλι εξορία, ακολουθώντας τη μοίρα χιλιάδων αγωνιστών της γενιάς της, την περίοδο της χούντας.

Ηταν μόλις 16 χρόνων όταν πήρε την απόφαση να βγει στο βουνό μη μπορώντας να αντέξει το άδικο. «Εμαθα πολλά στο βουνό και στις φυλακές. Εκεί έμαθα γράμματα. Μέχρι που ανέβηκα στο βουνό, δεν ήξερα να γράφω ούτε το όνομά μου. Δεν μπορούσε να με στείλει στο σχολείο ο πατέρας μου. Μετά, μέχρι και ημερολόγιο έγραφα. Μεγάλο σχολείο», λέει η Μυρτιά. Και θυμάται τον ενθουσιασμό του αγώνα, το κυνηγητό, τις φυλακές, τα βασανιστήρια, τον ψυχικό και σωματικό εξευτελισμό το δικό της και των συγκρατουμένων της.

Σκηνοθεσία - φωτισμοί: Κοραής Δαμάτης. Σκηνικά - κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ. Παίζουν: Ελένη Γερασιμίδου (Μυρτιά), Μαρίζα Τσίγκα (Ξένια). Τραγούδι: Καλλιόπη Βέττα. Συμμετέχει ο μουσικός Κλέαρχος Κορκόβελος (κύμβαλο). Φωνές: Ντόρα Μάτσικα, Κατερίνα Χρήστου, Μαρία Μπάεβα, Πηνελόπη Ζαλώνη, Παύλος Πιερρόπουλος. Βίντεο: Κώστας Σταματόπουλος.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ