Τρίτη 26 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
Θέατρο
Αυλαία με τον αισχύλειο λόγο

Είκοσι εννέα χρόνια μετά, το Εθνικό Θέατρο ανεβάζει, φέτος, την τριλογία του Αισχύλου «Ορέστεια». Το 1972 ήταν η τελευταία φορά που παρουσίασε το Εθνικό Θέατρο την «Ορέστεια», σε σκηνοθεσία Τάκη Μουζενίδη. Φέτος, με σκηνοθέτη και σκηνογράφο τον Γιάννη Κόκκο η τριλογία, σε ενιαία παράσταση, εγκαινιάζει τα Επιδαύρια 2001, στις 6 και 7 Ιουλίου.

Η «Ορέστεια» «αποτελεί την αρχή του δυτικού δράματος. Η ποίηση του Αισχύλου μας αγγίζει και σήμερα και θα αποδοθεί χωρίς ιδιαίτερο εκσυγχρονισμό», υπογραμμίζει ο σκηνοθέτης. «Το μεγαλείο της γλώσσας του είναι ότι βρίσκεται σε κοσμικό, οικείο επίπεδο. Ο Αισχύλος μιλά σαν κάποιον που έχει ζήσει από κοντά τις καταστροφές του πολέμου και συγχρόνως αποδίδει τη σχέση του ανθρώπου με το θείο και τις σκοτεινές δυνάμεις. Το μάθημα που παίρνουμε από το θέατρο αυτό αφορά την αναζήτηση της αλήθειας: κάθε πρόσωπο έχει τους δικούς του λόγους για να πράξει ό,τι πράττει. Ο Αισχύλος μας δίνει πρόσωπα με διπλή διάσταση και η ποιητική γραμμή του έργου του βρίσκεται στο διαχωρισμό του φωτός από το σκότος». Ο Γιάννης Κόκκος αντιμετωπίζει την «Ορέστεια» σαν ένα έργο σε τρεις πράξεις και όχι σαν τριλογία. Γι' αυτό η παράσταση, που θα διαρκέσει γύρω στις τρεις ώρες και είκοσι λεπτά, θα δοθεί χωρίς διάλειμμα.

Η μετάφραση είναι του Δημήτρη Δημητριάδη, τα κοστούμια της Λιλής Κεντάκα, η μουσική του Γιώργου Απέργη, οι φωτισμοί του Πατρίς Τροτιέ. Παίζουν: Νικήτας Τσακίρογλου, Λυδία Κονιόρδου, Ολια Λαζαρίδου, Αμαλία Μουτούση, Νίκος Κουρής, Ολγα Τουρνάκη, Μαρία Ναυπλιώτου, Αριστοτέλης Αποσκίτης κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ