ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Οχτώβρη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΙ ΧΑΦΙΕΔΕΣ
Παραμένουν - «νομιμοποιούνται» - εξαπλώνονται

...και μας κοστίζουν άλλα 512.592 ευρώ. Στον αντίποδα, συνεχίζονται οι κινήσεις της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» για την αποκαθήλωσή τους

Με γοργούς ρυθμούς προχωρά η κυβέρνηση στην ολοκλήρωση εγκατάστασης του γιγάντιου μηχανισμού παρακολούθησης με κάμερες. Η πρεμούρα είναι τόση, ώστε ζητά και κατ' εξαίρεση από τον ισχύοντα νόμο διαδικασίες, με απευθείας αναθέσεις. Το καινούριο, επιπλέον, ποσό που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι ξεπερνά το μισό εκατομμύριο ευρώ. Ενδεικτικό κι αυτό για το μέγεθος του μηχανισμού που έχουν στήσει και αναπτύσσουν παραπέρα. Με στόχο, βέβαια, την άμεση παρακολούθηση του λαϊκού κινήματος, όπως αυτό ανδρώνεται και στρέφεται ενάντια στην εφαρμοζόμενη πολιτική και τους εμπνευστές της.

Συγκεκριμένα, με πρόσχημα την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας οι κυβερνήσεις των ΠΑΣΟΚ - ΝΔ αγόρασαν από την αμερικανική εταιρία SAIC το επονομαζόμενο «Ολοκληρωμένο και Διαλειτουργικό Σύστημα C4I Διοίκησης Ελέγχου Επικοινωνίας Συντονισμού και Εναρμόνισης». Αφορά τις γνωστές σε όλους κάμερες καταγραφής εικόνας και ήχου, όπως και τις βάσεις δεδομένων, τα κέντρα ελέγχου, συλλογής, αποθήκευσης και επεξεργασίας των πληροφοριών που συγκεντρώνονται. Ωστόσο, κατά τα φαινόμενα, απομένουν να γίνουν ορισμένα τυπικά, προκειμένου να ολοκληρωθεί η παραλαβή. Ακολούθως, να προχωρήσει η πλήρης ανάπτυξη του συστήματος.

Ετσι στο φαινομενικά άσχετο νομοσχέδιο «Ανώνυμες εταιρείες διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων, οργανισμοί συλλογικών επενδύσεων σε κινητές αξίες, αμοιβαία κεφάλαια και άλλες διατάξεις», στις 8 Οκτώβρη συμπεριλήφθηκε τροπολογία υπογεγραμμένη από τους υπουργούς Εθνικής Αμυνας Σπ. Σπηλιωτόπουλο, Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη και Δημόσιας Τάξης Γ. Βουλγαράκη. Εκεί σημειώνεται:


«Το σύστημα αυτό (σ.σ: εννοεί το C4I) είναι πολυσύνθετο και πολύπλοκο και συνεπώς προκειμένου να γίνουν άμεσα οι δοκιμές αποδοχής των υποσυστημάτων, να ολοκληρωθούν οι επιμέρους ασκήσεις, να γίνει η γενική δοκιμή αποδοχής του συστήματος και η οριστική παραλαβή του από την Ελληνική Αστυνομία, που θα είναι τελικά ο ιδιοκτήτης και χρήστης του συστήματος αυτού στη μεταολυμπιακή εποχή, απαιτούνται εξειδικευμένες γνώσεις και εμπειρία που εξ αντικειμένου δε διαθέτουν οι υπηρεσιακοί παράγοντες που συγκροτούν τις επιτροπές παραλαβής του.

»Ενόψει του επείγοντος της παραλαβής και δεδομένου ότι οι διατάξεις του άρθρου 83 του ν.2362/1995 θέτουν περιορισμούς για τη σύναψη σύμβασης παροχής υπηρεσιών με απ' ευθείας ανάθεση, προς εξασφάλιση των συμβουλευτικών απόψεων και προτάσεων από εξειδικευμένους επιστήμονες, εμπειρογνώμονες, οι οποίοι θα εκφέρουν χρήσιμες και κρίσιμες απόψεις για την παραλαβή των υλικών αυτών, προτείνεται όπως άμεσα προωθηθεί διάταξη με την οποία θα παρέχεται η ευχέρεια στην υπηρεσία να συνάψει συμβάσεις παροχής υπηρεσιών με εμπειρογνώμονες, ώστε κατά την παραλαβή του συστήματος και των υλικών να είναι πλήρης και ακριβής ο ποσοτικός και ποιοτικός έλεγχος».

Ακολούθως, η κυβέρνηση ζητά να επιτραπεί, κατά παρέκκλιση του προαναφερόμενου νόμου, η με απευθείας ανάθεση σύναψη σύμβασης για «παροχή υπηρεσιών τεχνογνωσίας, εμπειρίας και εξειδικευμένων συμβουλευτικών γνωμών στην Επιτροπή Ελέγχου και Παραλαβής Προμήθειας (ΕΕΠΠ) και στις Υποεπιτροπές Παρακολούθησης Προμήθειας Συστημάτων (ΥΠΑΠΣ) και Εκπαίδευσης (ΥΠΕΚ) του Ενιαίου Ολοκληρωμένου και Διαλειτουργικού Συστήματος C4I Διοίκησης Ελέγχου Επικοινωνίας Συντονισμού και Εναρμόνισης, που προβλέπεται από την 020 Α/03 Σύμβαση Προμήθειας μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου που εκπροσωπείται από το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας και της εταιρίας "SCIENCE APPLICATIONS INTERNATIONAL CORPORATION (SAIC)"».

Σύμφωνα με την τροπολογία, το ελληνικό δημόσιο, άρα οι φορολογούμενοι, θα κληθούμε να πληρώσουμε στους «ειδικούς τεχνικούς συμβούλους» της ΕΛ.ΑΣ., οι οποίοι και θα βοηθήσουν να ολοκληρωθεί η παραλαβή του συστήματος «C4I», το ποσό των 512.592 ευρώ. Και αυτό το έξοδο θα ενταχθεί στις πιστώσεις του προϋπολογισμού «Δαπάνες προετοιμασίας και διεξαγωγής Ολυμπιακών Αγώνων».

Φληναφήματα

Με τα όσα λέγονται στην τροπολογία, η κυβέρνηση προχωρά σε ορισμένες χρήσιμες ομολογίες ή παραδοχές. Π.χ. αποδεικνύεται ότι όσα έλεγε το προηγούμενο διάστημα περί της μεταολυμπιακής χρήσης των καμερών - ότι δήθεν θα αναπτυχθεί διάλογος με τα κόμματα, τους συνδικαλιστικούς και κοινωνικούς φορείς, το νομικό κόσμο, προκειμένου να καταληχθεί πόσες κάμερες, πού και πώς θα χρησιμοποιηθούν από τούδε και στο εξής - ήταν φούμαρα, κατά το κοινώς λεγόμενο.

Ηταν προαποφασισμένο ότι «τελικά ο ιδιοκτήτης και χρήστης του συστήματος αυτού στη μεταολυμπιακή εποχή» θα είναι η ΕΛ.ΑΣ. Η Αστυνομία - εκτελώντας προφανώς εντολές άνωθεν - θα αποφασίζει πού θα τοποθετούνται οι χαφιέδες, τι και ποιον θα καταγράφουν. Σχετική πείρα γι' αυτό υπάρχει ήδη, καθώς τα μηχανήματα ήδη στρέφονται όπου διαδηλώνουν άνθρωποι, καταγράφοντας πρόσωπα, κινήσεις και συνθήματα.

Μάλιστα, η κυβέρνηση από την προηγούμενη κιόλας εβδομάδα απέστειλε αίτημα στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Να της δώσει την τυπική της έγκριση προκειμένου οι κάμερες των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων να τοποθετηθούν σε δρόμους και γειτονιές του Λεκανοπεδίου.

Προς το παρόν φαίνεται ότι η Αρχή δεν έχει απαντήσει θετικά στο αίτημα της κυβέρνησης. Αλλά αυτό ουδέποτε πτόησε τους ταγούς του δικομματισμού και τους υπερασπιστές της κοινοβουλευτικής μας δημοκρατίας. Εξ ου - και χωρίς να περιμένουν την έγκριση της Αρχής ή τα αποτελέσματα κάποιου διαλόγου με όσους διαφωνούν στο χαφιεδισμό - αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες έχουν ήδη εξαγγείλει όχι απλώς την παραμονή των ήδη εγκαταστημένων καμερών, αλλά και την παραγγελία και εγκατάσταση νέων.

Π.χ. ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ με δηλώσεις του στον Τύπο (βλ. ενδεικτικά «Τα Νέα» της 1ης Οκτώβρη) προεξόφλησε την εγκατάσταση καμερών στις Εθνικές Οδούς. Επιπλέον, πριν ακόμη από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης προανήγγειλε ότι οι κάμερες θα παραμείνουν και μετά τη λήξη της διοργάνωσης.

Συνάντηση σήμερα

Στον αντίποδα, στο πλαίσιο του αγώνα για την αποκαθήλωση των μηχανισμών παρακολούθησης και καταστολής, αντιπροσωπεία της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη» συναντάται σήμερα στις 11 πμ, με τον πρόεδρο της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Δ. Γουργουράκη, με τον οποίο και θα συζητήσουν το θέμα.

Η «Δημοκρατική Συσπείρωση» έχει υποβάλει και σχετικό υπόμνημα στην Αρχή, όπου τονίζει ότι θα είναι αδιανόητη και αντισυνταγματική οποιαδήποτε απόφαση της Αρχής για παράταση της λειτουργίας των εγκαταστημένων καμερών, πολύ περισσότερο για την αδειοδότηση τοποθέτησης νέων. «Κάτι τέτοιο θα σήμαινε τη λειτουργία, με τις ευλογίες της Αρχής, ενός πανοπτικού συστήματος παρακολούθησης, το οποίο δε θα συνιστά απλό περιορισμό, αλλά στέρηση της σχετικής ελευθερίας, εφόσον η δυνατότητα παρακολούθησης θα καθίσταται γενική και όχι εντοπισμένη σε κάποια, κατ' εξαίρεση σημεία του κυκλοφοριακού δικτύου», τονίζει χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι «η τυχόν συνέχιση της λειτουργίας των καμερών με άδεια της Αρχής θα σήμαινε ότι η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων συγκρούεται, αντιφάσκει και καταστρατηγεί την ίδια της την απόφαση που ήταν συγκεκριμένη, εφόσον εξέλιπε ο λόγος για τον οποίο έδωσε την άδεια (σ.σ: έδωσε προσωρινή άδεια για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, η οποία και έληξε στις 4 Οκτώβρη). Ετσι η τυχόν με οποιοδήποτε νέα αδειοδότηση λειτουργία των καμερών θα αποδείκνυε εκ νέου ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες αποτέλεσαν απλώς ένα πρόσχημα για τη μόνιμη εγκατάσταση των συστημάτων παρακολούθησης και ότι αντικειμενικά η Αρχή Προστασίας χρησιμοποιήθηκε ως νομιμοποιητική βάση μιας τέτοιας προειλημμένης πολιτικής απόφασης».

Κατόπιν τούτων η «Δημοκρατική Συσπείρωση» ζητά από την Αρχή: Να μη χορηγήσει παράταση της λειτουργίας των ήδη εγκαταστημένων καμερών και να ελέγξει την αποκαθήλωσή τους. Να μη χορηγήσει άδεια για εγκατάσταση νέων συστημάτων παρακολούθησης, οποιασδήποτε μορφής. Να ελέγξει ότι έχουν καταστραφεί όλα τα αρχεία προσωπικών δεδομένων, που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.


Θ. Μπ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ